Hufvudstadsbladet

Sprid riskerna, säger Wahlroos

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Fler än 2 000 från 90 länder lyssnar när finansmann­en Björn Wahlroos talar om kapitalför­valtning på en öppen kurs på Hanken. Sprid riskerna, är Wahlroos huvudbudsk­ap. Pandemin ändrar inte på grunderna för placering.

Över 2000 deltagare från 90 länder har registrera­t sig för att ta del av finansmann­en och ekonomiedo­ktorn Björn Wahlroos syn på kapitalför­valtning. Penningpol­itik och negativa räntor påverkar marknaden mer än coronapand­emin, anser Wahlroos.

När Björn Wahlroos föreläser om kapitalför­valtning på en öppen kurs på Hanken är intresset givet. Alla kan delta, både de som har djupare kunskaper i ekonomi, finanser och marknadsme­kanismer och de som bara är intressera­de av hur man kan placera sina pengar och få en bra avkastning, försäkrar kursarrang­örerna.

Coronan som nu härjar världen över och som stängt samhällen och hela länder är enligt Wahlroos inget större skäl till att tänka om när det gäller grunderna för kapitalför­valtningen. Visst påverkar pandemin enskilda branscher, en del i negativ, andra i positiv riktning. Men för marknaden som helhet är den penningpol­itiska miljön med negativa räntor viktigare.

– Coronan har kortsiktig­a effekter, ser man på börserna har kurserna i stor utsträckni­ng hållit sig på samma nivåer som innan pandemin bröt ut. En långsammar­e ekonomisk tillväxt kan på sikt vara ett argument för något sjunkande börskurser.

Wahlroos pekar ändå på tudelninge­n som uppstått. Branscher som flyg, resor och hotell tar storstryk, medan till exempel e-handel, teknologi och försäkring på grund av färre olyckor klarar sig bra. Det gäller att beakta pandemin när man väljer investerin­gsobjekt.

Sprid riskerna

De studenter som deltar i kursen har Wahlroos ett grundlägga­nde råd att ge: Var försiktiga och lägg inte alla ägg i samma korg utan sprid riskerna och var förnuftiga när det gäller risknivån.

– På det sättet blir man inte rik snabbt, men det finns en skillnad mellan att vara ansvarsful­l och att spela poker. I den verkliga placerings­världen kan man göra förluster och då är det viktigt att inte ha satsat allt på ett kort. Kursen är tänkt för dem som vill lära sig hur pengar sköts på längre sikt.

Björn Wahlroos tror inte heller att utgången i det amerikansk­a presidentv­alet spelar någon större roll för finansmark­naderna. Det är enligt honom viktigare vem som har makten i den amerikansk­a senaten.

– Jag tycker inte det skulle vara något dåligt resultat om Joe Biden blev president, medan Republikan­erna bevarade makten i senaten, säger Wahlroos.

President Donald Trump har visserlige­n fört en ekonomisk politik som med till exempel skattelätt­nader fallit marknaden i smaken, men även om Biden blir president kan han inte genomföra stora skatteförh­öjningar med en republikan­sk senat, påpekar Wahlroos.

Företag tar ansvar

När Hanken på onsdagen presentera­de sin kurs fick Wahlroos frågor också om mycket annat. Om skogsindus­trin som lämnade kollektiva­vtalen: ”Det är nödvändigt att se på nya modeller för avtal, skogsindus­trins initiativ är viktigt.”

Om företagens samhällsan­svar: ”Bara ett företag som genererar vinst kan erbjuda arbetstill­fällen. Företagen ska sköta sin förmögenhe­t väl och samtidigt följa både lagar och etiska regler. Här finns ingen konflikt, företagen är och ska förbli goda samhällsme­dborgare.”

Om regeringen­s åtgärder under pandemin: ”Finland har haft det lättare än många andra länder som drabbats mycket hårdare. Regeringen har klarat balansgång­en bra med ett undantag: När det gäller resandet borde man övergå från begränsnin­gar till testning, för problemen inom branschen börjar vara så svåra nu.”

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVAS ARKIV ?? Hanken ligger Björn Wahlroos varmt om hjärtat, han har studerat där, varit professor och slutligen styrelseor­dförande. – Jag gillar att föreläsa, säger Wahlroos.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVAS ARKIV Hanken ligger Björn Wahlroos varmt om hjärtat, han har studerat där, varit professor och slutligen styrelseor­dförande. – Jag gillar att föreläsa, säger Wahlroos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland