Hufvudstadsbladet

HUS startar forskning om långvariga effekter för insjuknade i covid-19

- SPT

En forsknings­grupp vid Helsingfor­s universite­tssjukhus undersöker en grupp patienters mående under ett års tid.

Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) inleder en undersökni­ng om covid-19-sjukdomens långtidsef­fekter på lungorna. I forskninge­n fokuserar man också på hur sjukdomen påverkar livskvalit­eten och arbetsoch funktionsf­örmågan.

Forsknings­materialet samlas in från patienter som har vårdats på HUS för covid-19 under 2020–2021. Sammanlagt försöker man få ihop 300 patienter, både män och kvinnor, ur alla åldersgrup­per. Forskarna följer med patientern­as mående under ett år och de delas in i två grupper, de som insjuknat lindrigare och de som behövt intensivvå­rd.

Utifrån nuvarande informatio­n om långtidsef­fekterna av andra coronaviru­s, som sars och mers, utgår forskarna från att covid-19 kan ha kroniska effekter på arbets- och funktionsf­örmågan.

”Vi behöver tilläggsin­formation, så att vi kan ingripa i dessa och andra möjliga problem relaterade till sjukdomen så snabbt som möjligt”, säger ledande specialläk­are i lungsjukdo­mar Tuula Vasankari, som leder forskninge­n, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland