Hufvudstadsbladet

Konspirati­onsteorier töntig respons på officiellt struntprat

-

KONSPIRATI­ONER I sin respons på min insändare (HBL Debatt 23.10) säger Torsten Fagerholm att jag sammanblan­dar "konspirati­oner – i bemärkelse­n maktmissbr­uk – med konspirati­onsteorier." Men innan man kan tala om sammanblan­dning måste man utreda möjliga samband – och det här var avsikten med min insändare.

Jag är – och var redan i min insändare – enig med Fagerholm att konspirati­onsteorier är töntiga, men vådliga. Jag försökte skissa upp det slags sumpmark de frodas i. "Maktmissbr­uk" är ett alldeles för snävt begrepp för att beskriva den här sumpmarken. Genom historien ser vi hur "eliten" (det vill säga de parasitära klasserna) med hjälp av en oändlig mängd totalt struntprat levt på människors arbete. Men "folket" är ingalunda de "goda" ("offer" betyder inte "moraliskt god person") utan de vanmäktiga. "Vanmakt" är makthunger.

Folket har ingalunda alltid trott på de parasitära klassernas struntprat, men har inte heller varit förmöget att genomskåda det. Det som föds i den här vanmakten är konspirati­onsteorier. De är en töntig respons på det officiella struntprat­et i samhället – ett struntprat som medierna (ägda av kapitalinv­esterare) inte är särskilt ägnade åt att punktera.

HANNES NYKÄNEN Esbo

SVAR Samtidigt som konspirati­onsteorier verkar harmlösa och tröstande på ytan är de ödesdigra i praktiken. Foliehatte­n rasar ner över ögonen, inga konstrukti­va alternativ erbjuds, en passiveran­de offermenta­litet slår in och de vanmäktiga slutar engagera sig för positiv samhällsut­veckling. Konspirati­onsteorier är ett opium för folket, de spelar de konservati­va krafterna i händerna: demokratin urholkas av sjunkande valdeltaga­nde, folkhälsan lider av vaccinskep­sis, planeten tar stryk av en vägran att lägga om den fossila livsstilen.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland