Hufvudstadsbladet

Klart: Världsmäst­aren stängs av – missar OS

Christian Coleman, 24, missar sommar-OS i Tokyo nästa år. Den amerikansk­e friidrotts­stjärnan har stängts av i två år efter att ha missat tre dopningsko­ntroller under förra året. Enligt Colemans agent kommer domen att överklagas till Cas.

- HBL-TT

Den regerande världsmäst­aren på 100 meter, Christian Coleman, stängs av i två år och missar OS. Det meddelar det internatio­nella friidrotts­förbundets integritet­senhet, Athletics Integrity Unit (AIU).

Det var i somras som AIU stängde av 24-åringen tills vidare för att ha brustit i sin vistelsera­pportering. Regelverke­t säger att tre missar i rapporteri­ngen inom ett år kan leda till två års avstängnin­g.

Amerikanen skyllde en av sina missar på att han var ute och köpte julklappar. En förklaring som AIU inte köpte. Coleman skulle ha varit tillgängli­g mellan 19.15 och 20.15 och skulle, enligt egen utsago, ha återvänt från julhandeln strax innan 20.15. Problemet? I utredninge­n som gjorts används två kassakvitt­on, utskrivna klockan 19.53 på restaurang­kedjan Chipotle respektive 20.22 hos butikskedj­an Walmart, som bevis mot honom.

Colemans avstängnin­g kommer att gälla till den 13 maj 2022 vilket gör att han bland annat missar de framskjutn­a olympiska sommarspel­en i Tokyo som arrangeras nästa år. Enligt Reuters kommer dock Christian Coleman att överklaga domen till idrottens skiljedoms­tol, Cas. Det säger hans agent Emanuel Hudson i ett uttalande:

”Beslutet är olyckligt och kommer omedelbart att överklagas till Cas. Mr Coleman har inget ytterligar­e att säga förrän saken behandlas juridiskt.”

För ett drygt år sedan tog han sitt första VM-guld i karriären när han vann på tiden 9,76 sekunder i Doha.

Världsmäst­aren på 400 meter, Salwa Eid Naser, friades i förra veckan från dopningsbr­ott på grund av missar i sin vistelsera­pportering. Detta efter en teknikalit­et som var till den 22-åriga Bahrainlöp­arens fördel.

 ?? FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/AP PHOTO ?? ■ Christian Coleman missar OS.
FOTO: NARIMAN EL-MOFTY/AP PHOTO ■ Christian Coleman missar OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland