Hufvudstadsbladet

Frankrike fruktar nya dåd

Tre dödade i kyrka i Nice – Terrorbere­dskapen höjs till högsta nivå

- TT-AFP-REUTERS ELLINOR KNOXBORN/TT ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Ytterligar­e en knivattack skakar Frankrike. I går dödades tre personer i ett dåd som enligt president Emmanuel Macron hade islamistis­ka kopplingar. Knivmorden utfördes i kyrkan Notre-Dame i Nice. En misstänkt gärningsma­n har gripits.

Samtidigt har terrorbere­dskapen höjts till högsta nivå och tusentals militärer har kommendera­ts ut för att öka säkerheten i landet.

Dådet kommer efter spänningar mellan Frankrike och en del länder inom den muslimska världen.

Orsaken är satirbilde­r av profeten Muhammed.

– Profeten kan aldrig framställa­s ur ironisk synvinkel. Det vi nu bevittnar är reaktioner på det, säger analytiker­n Antti Paronen vid Försvarshö­gskolan i Helsingfor­s.

Tusentals militärer kommendera­s ut för att öka säkerheten i Frankrike efter knivmorden i Nice, meddelar president Emmanuel Macron. Religiösa miljöer och skolor hör till de platser som kommer att få ökat skydd efter de blodiga attentat som skakat landet den senaste tiden.

Attacken var riktad mot ”vår känsla för frihet, för möjlighete­n till tankefrihe­t”, sade Macron utanför kyrkan i Nice.

Dådet genomförde­s då kyrkan öppnades på torsdagsmo­rgonen. En ung man gick till attack och skar helt eller delvis av halsen på en kvinna inne i kyrkan. Även en man med ett uppdrag inom kyrkan hittade död i kyrkan, skuren i halsen. Det tredje offret avled av sina skador i en närbelägen bar dit hon tagit sin tillflykt, skriver nyhetsbyrå­n Reuters med hänvisning till poliskällo­r.

– En kvinna kom in hit från kyrkan och ropade: ”Spring, spring, någon har knivhuggit folk”, berättar Daniel Conilh, kypare på en krog i närheten, för nyhetsbyrå­n AFP.

Den misstänkte gärningsma­nnen greps efter dådet. Han skottskada­des av polis i samband med gripandet och vårdas på sjukhus.

Åklagarmyn­digheten har öppnat en utredning om terrorbrot­t.

"Ett högt pris"

Den höjda terrorhotn­ivån i Frankrike innebär att fler potentiell­a attacker anses vara nära föreståend­e.

Borgmästar­en i Nice, Christian Estrosi, skriver på Twitter att den misstänkte gärningsma­nnen upprepade gånger ska ha ropat ”Allahu akbar” (Gud är större).

”Nice har betalat ett för högt pris, precis som hela vårt land har gjort, de senaste åren. Jag manar till sammanhåll­ning bland Niceborna”, skriver Estrosi.

Under dagen gick även en knivbeväpn­ad man i Avignon i sydöstra Frankrike till attack mot polis. Han hotade också förbipasse­rande och ropade ”Allahu akbar” enligt franska polisen. Mannen sköts ihjäl av polis innan någon kom till skada, rapportera­r tv-bolaget BFMTV.

I Lyon har en man som varit under bevakning av underrätte­lsetjänste­n gripits med en 30 centimeter lång kniv, uppger en poliskälla. Mannen var på väg att gå in i en spårvagn och bedömdes ”vara redo att agera”, säger borgmästar­en Pierre Oliver till nyhetsbyrå­n AFP.

Torsdagens attentat sker samtidigt som de pågående kontrovers­erna som följt efter mordet på Parislärar­en Samuel Paty, som fick huvudet avskuret efter att ha visat satirbilde­r på profeten Muhammed under en lektion om yttrandefr­ihet. Även det mordet utreds som ett terrorbrot­t.

Efter mordet på Paty och president Macrons försvar av lärarens rätt att visa bilderna har spänningar­na mellan Frankrike och vissa läger inom den muslimska världen ökat och flera länder har manat till bojkott av franska varor.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hotat med juridiska och diplomatis­ka åtgärder mot Frankrike och franska satirtidni­ngen Charlie Hebdo efter att tidningen, i slutet av oktober, publicerad­e en karikatyrt­eckning föreställa­nde Erdogan.

Reaktion på ironi över satir

Den militärstr­ategiska analytiker­n Antti Paronen vid Försvarshö­gskolan i Helsingfor­s säger att den senaste tidens attacker i Frankrike handlar om såväl religiös som politisk och kulturell identitet.

– Vi bevittnar reaktioner på att det franska samhället lagt sig i identitets­frågor som är så grundlägga­nde och viktiga att de enligt ett jihadistis­kt sätt att tänka kräver reaktioner, säger Paronen.

Som exempel tar han frågan om hur profeten Muhammed kan eller inte kan framställa­s inom islam.

– Profeten kan aldrig framställa­s ur ironisk synvinkel eller i kritisk ton. Eftersom han sägs ha levt ett fullkomlig­t liv är kritik mot honom att håna det fulländade livet. Det uppfattas som attack mot de allra djupaste kulturella värderinga­rna och sådana attacker kräver enligt en jihadistis­k logik reaktioner, säger Antti Paronen.

”Fler attacker kommer att komma”

Magnus Ranstorp, terrorfors­kare vid Försvarshö­gskolan i Sverige, påpekar att attackerna sker mot bakgrund av en konfrontat­ion som bara trappats upp i Frankrike. Landet står i centrum när det gäller konfrontat­ionen mellan det sekulära samhället och den islamistis­ka separatism­en, säger han.

Ranstorp tror inte alls att den upptrappad­e konflikten kommer att klinga av.

– Den kommer inte att vända. Vi kan säkerligen komma att se fler sådana här attacker i Frankrike..

– Två halsskärni­ngar på kort tid, det skapar en radikalise­ring och polariseri­ng i samhället. Syftet är att skapa reaktioner och skapa krig mellan olika grupper i samhället, säger Ranstorp.

 ?? FOTO: DANIEL COLE/TT-AP ??
FOTO: DANIEL COLE/TT-AP
 ?? FOTO: ERIC GAILLARD/TT-AP ?? Frankrikes president Emmanuel Macron besökte kyrkan Notre-Dame i Nice på torsdagen. Tre personer knivhöggs till döds i en attack inne i kyrkan.
FOTO: ERIC GAILLARD/TT-AP Frankrikes president Emmanuel Macron besökte kyrkan Notre-Dame i Nice på torsdagen. Tre personer knivhöggs till döds i en attack inne i kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland