Hufvudstadsbladet

SVAR

- JUHO PYLVÄNÄINE­N I dag-kolumnist

Max Fogdell och Svante Sandström hänvisar till mannens ansvar, hedervärdi­ga män, födande kvinnor och det att det finns kvinnor som hellre skulle stanna hemma och sköta hemmet. Jag känner väldigt många män som hellre skulle stanna hemma och sköta hemmet, men de är tvungna att göra militärtjä­nstgöring, civiltjäns­tgöring eller bli totalvägra­re och få fängelsest­raff.

Båda insändarna verkar basera sig på gammalmodi­ga könsroller och könsnormer. Försvarsma­kten har olika slags utbildning­ar och att hänvisa till männens fysik visar att dessa kommentare­r också är baserade på en gammalmodi­g syn på krig och beväpnade kriser för övrigt. Att kalla kvinnor för godbitar inför fiendens frammarsch låter enligt mig ganska förnedrand­e för kvinnor.

Försvarsma­ktens intresse är att få motiverade och kompetenta människor för olika uppgifter. Med en jämställd militärtjä­nstgöring skulle detta vara möjligt att uppnå. Jämställdh­et betyder här dock inte att precis alla skulle tvingas genomgå militärutb­ildning. Försvarsma­kten behöver inte flera beväringar eller reserviste­r, utan utbildade soldater oberoende av genus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland