Hufvudstadsbladet

Staten räddar Aaltos sanatorium i Pemar

Sanatoriet i Pemar får ny ägare när en stiftelse tar över. Staten går in med tre miljoner euro i nytt kapital.

- ARI SUNDBERG/SPT

En nygrundad stiftelse tar över som förvaltare av det kulturhist­oriskt värdefulla gamla sanatoriet i Pemar, ritat av arkitektpa­ret Alvar och Aino Aalto. Sjukhusbyg­gnaden stod färdig 1933.

– Aaltos byggnad är en internatio­nellt sett värdefull helhet, ett nyckelverk i den finländska moderna arkitektur­en, sade miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) vid underteckn­andet av stiftelseu­rkunden i början av veckan.

Hon säger att det nu är upp till stiftelsen att fylla huset med verksamhet samtidigt som man vårdar den värdefulla helheten, som förutom byggnader även består av inventarie­r som Aalto planerade specifikt för sanatoriet.

– Framtiden kommer säkert att bestå av många olika verksamhet­er. Förhoppnin­gsvis handlar det om sådant som står i samklang med den ursprungli­ga verksamhet­en, säger Mikkonen.

Sanatoriet tillkom som ett sjukhus för tuberkulos­patienter. Den egentliga sjukhusver­ksamheten upphörde i mitten av 2010-talet och den dåvarande ägaren, Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, planerade länge att sälja fastighete­n.

– Det är klart att upprätthål­landet av den här typen av fastighete­r inte hör till ett sjukvårdsd­istrikt, säger forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C).

Hon säger att regeringen insåg att något måste göras fort för att helheten ska kunna bevaras när sjukvårdsd­istriktet avslutade verksamhet­en vid sanatoriet.

– Därför startade vi en utredning som för drygt ett år sedan resulterad­e i beslutet att grunda en stiftelse med uppgift att förvalta och utveckla helheten.

Stiftelsen­s grundare är Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, staten, Alvar Aalto-stiftelsen, Pemar stad och Åbo stad.

– Det har varit förvånansv­ärt enkelt att hitta de gemensamma målsättnin­garna. Alla som deltagit i arbetet har förbundit sig till projektet på ett beundransv­ärt sätt, säger Saarikko.

Hon berömmer i synnerhet Åbo stad, Pemar stad och Alvar Aalto-stiftelsen för deras engagemang.

– Vad sanatoriet kommer att användas till får framtiden utvisa. Det är upp till stiftelsen. Men nu finns en bra grund att utgå från då man planerar för framtiden. Men när ni planerar, fråga er gärna också: "Vad skulle Alvar ha tänkt om detta?".

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Den egentliga sjukhusver­ksamheten upphörde i mitten av 2010-talet och den dåvarande ägaren, Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, planerade länge att sälja fastighete­n.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Den egentliga sjukhusver­ksamheten upphörde i mitten av 2010-talet och den dåvarande ägaren, Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, planerade länge att sälja fastighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland