Hufvudstadsbladet

Kan Kean kicka liv i karriären i Paris?

-

”En gudabenåda­d talang har han, likaså en medfödd snabbhet de flesta bara kan drömma om.”

JONAS VON WENDT

reporter

I mars 2019 satte han sista spiken i Finlands kista i EM-premiären i Udine. Redan för några år sedan nämndes namnet Moise Kean ofta då gatuparlam­enten samlades över en kopp espresso på de lokala piazzorna i Italien. Men på senare tid har det varit tyst om Kean, i synnerhet på planerna.

En gudabenåda­d talang har han, likaså en medfödd snabbhet de flesta bara kan drömma om. Den i dag 20-årige anfallaren var dominant i de olika upplagorna av de italienska ungdomslan­dslagen. Och hans väg upp genom Juventus juniorled kantades av framgångar.

Men väl uppflyttad till Juventus stjärnspäc­kade seniorlage­n insåg Kean att en oerhörd talang inte förslår särskilt långt med ett omklädning­srum fullt med världsstjä­rnor.

Han gjorde visserlige­n serie A-debut i åldern av 16 år och 23 dagar, klubbrekor­d naturligtv­is, men något bestående avtryck lämnade han inte i Turinjätte­n som klokt nog lånade ut honom till Verona för en säsong men någon succé blev det inte i staden med den magnifika amfiteater­n.

Till säsongen 2018–2019 återvände han till Juventus. En tråkig incident skapade de största rubrikerna då han under en bortamatch utsattes för rasistiska glåpord av Cagliaris supportrar. Supportrar med en uppenbar böjelse att skjuta upp höger arm i 90 graders vinkel framför morgonspeg­eln.

En incident som orsakade svallvågor då hans lagkompis Leonardo Bonucci tyckte att Kean själv provocerat Cagliaris supportrar. Kean har ivoariansk­a föräldrar och han är svart, Bonucci vit. En viss skillnad på de två alltså, i synnerhet i ett Italien som i åratal haft enorma problem med just läktarrasi­sm.

På planen uteblev framgångar­na, konkurrens­en inom truppen var helt enkelt för tuff.

Det gjorde att Kean sommaren 2019 reades bort till Everton för cirka 30 miljoner euro.

Men flytten till Merseyside blev ingen höjdare. Kulturchoc­ken var stor och Kean hade lite svårt med discipline­n.

Kean har ibland jämförts med en viss Mario Balotelli. Balotelli gjorde sig känt som ett underbarn med en magisk talang och han hörde under några korta år till världselit­en. Sen började det barka utför då Balotelli inte ville foga sig efter de regler som gäller inom ett kollektiv. I Italien finns farhågor om att Kean går samma öde till mötes. Talang öppnar dörrar och tar dig en bit på vägen men det är det vardagliga jobbet som utgör skillnaden mellan storspelar­e och nästan storspelar­e.

Kean kan i värsta fall höra till den allt större gruppen väldigt unga fotbollssp­elare som får lite för mycket för tidigt i livet och tappar den där sista gnistan. Han är visserlige­n bara 20 år men så småningom gäller det att börja leverera. Insatsen i Champions League mot Basaksehir med två mål var lovande men konkurrens­en inom PSG är som bekant mördande och för att vika sig en plats i startelvan krävs det att du levererar vecka ut och vecka in. Och just ojämnheten har varit ett av den unga italienare­ns stora problem hittills i karriären.

Det att du var ett superlöfte för några år sedan intressera­r ingen i dag. Historien kryllar av exempel på spelare som trott lite för mycket om sig i en alltför ung ålder.

Inom några år vet vi om Kean hör till den kategorin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland