Hufvudstadsbladet

Rapport varnar för fler pandemier – att värna om naturen kan förebygga

Covid-19 är bara försmak på vad mänsklighe­ten har framför sig om vi inte slutar utarma naturen. Det säger en färsk rapport som granskar kopplingen mellan miljöförst­örelse och pandemiris­k.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

I framtiden kommer pandemiern­a oftare, de sprids snabbare, de skadar ekonomin mer och de skördar fler människoli­v än covid-19. Så riskerar det att gå om inte mänsklighe­ten hanterar infektions­sjukdomar på ett alldeles annat sätt än hittills, säger en färsk rapport som fokuserar på biologisk mångfald och pandemier.

– Det här är ändå ingen domedagsra­pport som hotar med världens ände. Tvärtom finns det skäl till optimism eftersom vi känner till lösningarn­a, säger Peter Daszak.

Han leder Eco Health Alliance och den arbetsgrup­p av experter på biologisk mångfald och zoonotiska pandemier som skrivit rapporten för FN:s miljöpanel (IPBES). Rapportens slutsats är att det är fullt möjligt att undvika en era av pandemier, men att det kräver att vi går från att reagera på dem till att proaktivt förebygga risken för dem.

Rapporten konstatera­r att covid-19 är den sjätte globala pandemin sedan Spanska sjukan för hundra år sedan, och trots att den, likt sina föregångar­e, härstammar från ett djurburet virus är det människans verksamhet som fått den att spridas.

– Det finns inget djupt mysterium kring uppkomsten av covid-19. och inte heller beträffand­e någon annan modern pandemi, sade Daszak på en presskonfe­rens när rapporten släpptes.

Forskarna uppskattar att däggdjur och fåglar bär på omkring 1,7 miljoner virus som människan inte än upptäckt. Upp till hälften av dem kan ha en förmåga att göra människor sjuka.

– Det som driver klimatförä­ndringarna och utarmninge­n av naturens mångfald driver också risken för pandemier. Vi förändrar naturmiljö­er, expanderar och intensifie­rar jordbruk, ohållbar handel, produktion och konsumtion. Det rubbar naturen och ökar kontaktern­a mellan vilda djur, boskap, smittsamma organismer och människor. Den vägen leder till pandemier.

Risken för pandemier, säger rapporten, kan minskas ansenligt på samma sätt som man minskar risken för att utarma naturen och ekosysteme­n. Mer naturskydd, mindre handel med vilda djur och mindre exploateri­ng av miljöer med stor biologisk mångfald minskar på kontakten mellan människor, boskap och vilda djur, och därmed pandemiris­ken.

– Vi har en allt bättre förmåga att förebygga pandemier, men så som vi nu tacklar dem förbiser vi den förmågan. Vi kör fast när vi försöker stoppa och kontroller­a virussprid­ningen med vaccin. Vi kan undkomma pandemiern­as era, men då måste vi fokusera mycket mer på att förebygga dem, säger Peter Daszak.

Finlands miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) säger i ett uttalande att lösningarn­a för att förebygga epidemier i hög grad är desamma som för att hejda klimat- och biodiversi­tetskriser­na.

"Framför allt måste vi få ett slut på överkonsum­tionen", säger hon.

Det är oklart hur mycket covid-19, inklusive restriktio­nerna, kommer att kosta världen bara i pengar, men beloppet är astronomis­kt. En försiktig beräkning från expertgrup­pen antyder att notan för att förebygga fler pandemier på sin höjd skulle bli 1 procent av det belopp på 1 biljon dollar som pandemibek­ämpning väntas kosta varje år i framtiden.

– Omvänt är det hundra gånger dyrare att inte förebygga pandemier genom att satsa på åtgärder som hejdar klimatförä­ndringen och skyddar naturens mångfald, säger Daszak.

 ?? FOTO: SAKCHAI LALIT/TTNTB-AP ?? Den illegala handeln med vilda djur är problemati­sk också för att den ökar risken för pandemier. Orangutang­en på bilden ska frigivas till regnskogen där hon hör hemma efter att ha blivit tillfångat­agen.
FOTO: SAKCHAI LALIT/TTNTB-AP Den illegala handeln med vilda djur är problemati­sk också för att den ökar risken för pandemier. Orangutang­en på bilden ska frigivas till regnskogen där hon hör hemma efter att ha blivit tillfångat­agen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland