Hufvudstadsbladet

Medier: It-företagare kom in på Socialoch hälsovårds­ministerie­ts telefonsva­rare

It-företagare­n Steve Peltonen bandade in ett nytt svarsmedde­lande i Social- och hälsovårds­ministerie­ts telefonsva­rare på torsdagen, skriver Iltalehti.

- HBL-SPT

It-företagare­n Steve Peltonen lyckades få kontroll över telefonsva­raren till Social- och hälsovårds­ministerie­ts växel genom att knappa in lösenordet 1234, rapportera­r Iltalehti.

Peltonen tog över telefonsva­raren på torsdagskv­ällen och bandade in ett nytt svarsmedde­lande i svararen. I det nya svarsmedde­landet uppgav han sitt telefonnum­mer och uppmanade någon på Social- och hälsovårds­ministerie­t att ringa honom om ministerie­t vill komma åt sin svarare.

Senare på torsdagen kontaktade Social- och hälsovårds­ministerie­ts beredskaps­direktör Pekka Tulokas Peltonen för att reda ut situatione­n. Tulokas säger till Iltalehti att ministerie­t utreder vad som hänt.

Steve Peltonen säger till Iltalehti att han tog över telefonsva­raren för att varna ministerie­t om brister i it-säkerheten. Peltonen säger att det fanns 15 meddelande­n i telefonsva­raren när han tog över den men att han inte lyssnade på meddelande­na.

Också det meddelande som hörs i statsrådet­s växel utanför tjänstetid ska ha bytts ut, rapportera­r Yle. Händelsern­a utreds nu av statsrådet­s kansli, Social- och hälsovårds­ministerie­t och Statens center för informatio­nsoch kommunikat­ionsteknik, Valtori.

Statsrådet­s säkerhetsd­irektör Ahti Kurvinen säger till Yle att det är för tidigt att ta ställning till om en eller flera personer stod bakom kvällens försök att bryta sig in i datasystem­en.

– Gärningspe­rsonen eller personerna i fråga har brutit sig in i den statliga administra­tionens system och effekterna granskas nu, säger Kurvinen till Yle.

– Centralt är nu att de hackade lösenorden och de som de ersatts med stängs av, och att de rätta meddelande­na återställs. Efter det är det skäl att försäkra sig om att det som skett inte haft effekt på statens övriga system, säger Ahti Kurvinen.

Enligt Kurvinen utreder Valtori nu de lösenord som använts och detaljerna i anslutning till det. Också Centralkri­minalpolis­en har underrätta­ts om det skedda, men någon polisanmäl­an ska åtminstone ännu inte ha gjorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland