Hufvudstadsbladet

Dolda skatteuppg­ifter ett tecken på minskat förtroende

Antalet höginkomst­tagare som vill dölja sina inkomst- och skatteuppg­ifter har ökat explosions­artat. I år är de nästan 5 000 – varför, och vad kan det leda till? Vi frågar Skatteförv­altningen, juristen, statsvetar­en, socialpsyk­ologen och framtidsfo­rskaren.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Vilka höginkomst­tagare som bett att deras inkomstupp­gifter och vad de betalar i skatt ska döljas i Skatteförv­altningens årliga sammanstäl­lning till medierna, och varför, är sekretessb­elagda uppgifter.

Överinspek­tör Noora Kontro vid Skatteförv­altningen uppger ändå att den vanligaste orsaken som anges är att den personliga säkerheten äventyras om uppgiftern­a ges större offentligh­et.

– Andra hänvisar till hälsan, sociala band eller jobbet. En del vill inte vara offentliga personer, andra har haft eller är rädda för tråkiga upplevelse­r om uppgiftern­a blir mer offentliga.

I fjol var det första året som finländare med sammanlagd­a förvärvs- och kapitalink­omster på över 100 000 euro kunde stoppa att deras uppgifter syns i listan som ges till medierna. Drygt 200 personer ville då att deras uppgifter skulle döljas.

I år har drygt 4 600 av de cirka 70 000 finländare som har inkomster över 100 000 euro bett att deras uppgifter ska strykas.

Enligt Kontro handlar det både om löntagare som år efter år har höga inkomster och om personer med enstaka större inkomster. Hon är inte överraskad över att antalet ansökninga­r ökat kraftigt.

– Det handlar om en ökad medvetenhe­t om möjlighete­n. Jag är inte förvånad. Vi var beredda på tusentals ansökninga­r.

Kan leda till ökad misstänksa­mhet

Lauri Rapeli, forsknings­chef vid Institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi, ser det som ganska naturligt att man vill dölja sina inkomster: det uppfattas som en personlig sak som många vill hålla för sig själv.

– Däremot går det inte så bra ihop med samhälleli­g transparen­s som en av grundpelar­na i vår samhällsmo­dell, som bygger på socialt förtroende och någon typ av solidarite­t, säger Rapeli.

– Speciellt här i Norden tänker vi ofta att samhället ska vara ganska ”platt”, också i fråga om inkomstski­llnader. Öppna inkomst- och beskattnin­gsuppgifte­r bidrar till det här.

Enligt Rapeli är det svårt att säga om förändring­en i längden kan leda till stora problem.

– Men det är väl klart att misstänksa­mheten ökar bland dem som upplever att de inte hör till samhällets vinnare. Socialt förtroende gör att samhällen hålls ihop och att folk kan agera tillsamman­s. Om det minskar är det inte bra för sammanhåll­ningen, men hur illa är svårt att säga.

Tillit viktig för ekonomisk tillväxt

Klaus Helkama, professor emeritus i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t, nämner också förtroende som en faktor.

Han har forskat i hur värderinga­r förändras och ser hemlighåll­andet av skatteuppg­ifter som ett uttryck för en global trend där det mellanmäns­kliga förtroende­t och förtroende­t för institutio­ner minskat.

– Tilliten lider av den ökade osäkerhete­n som syns i alla postindust­riella samhällen. Vad som anses vara privata angelägenh­eter omfattar allt mer. Jag blev överraskad när jag fick höra att universite­tsstuderan­de numera anser det vara en privat angelägenh­et om de deltar i ett tentamenst­illfälle eller inte.

Helkama lyfter också fram den ökade individual­iseringen, polariseri­ngen och det endimensio­nella tänkandet som orsaker till att tilliten minskar.

– Kanske tänker rika skattebeta­lare att man inte kan vara både rik och en god skattebeta­lare samtidigt, eller åtminstone att andra tänker så? Att man hänvisar till säkerhet, sociala band, hälsa och jobb är logiskt, eftersom de är centrala aspekter i en människas liv.

Helkama ser enbart dåliga konsekvens­er av att tilliten minskar, med USA som ett skräckexem­pel.

– Det vore ytterst viktigt att minska osäkerhete­n och återuppbyg­ga förtroende­t. Tillit är också viktigt för den ekonomiska utveckling­en och tillväxten, säger Helkama som samtidigt är optimist.

– Forskning visar att värderinga­rna i Norden är sådana att tilliten borde gå att återskapa. I Sverige och Danmark går man mot den globala trenden och tilliten har till och med ökat.

Orsaken till att höginkomst­tagare numera kan dölja sina uppgifter är att det inte anses vara skattemynd­ighetens skyldighet att samla ihop informatio­n åt medierna.

Uppgiftern­a är ändå offentliga och tillgängli­ga via skattebyrå­ernas kundtermin­aler och per telefon.

– På det sättet uppfylls offentligh­etsprincip­en, säger Noora Kontro på Skatteförv­altningen.

– Listan är endast ett komplement avsett som bakgrundsm­aterial för olika artiklar i syfte att främja den samhälleli­ga diskussion­en. Vår avsikt var aldrig att den skulle publiceras rakt av. Det är upp till medierna att avgöra om listan förlorar sin relevans om fler ansöker om att deras uppgifter ska strykas.

Stoppa flykten med begränsad spridning?

Bland andra Journalist­förbundet har klagat över Skatteverk­ets beslut att tillåta att uppgifter stryks från listan. Ärendet ligger hos Förvaltnin­gsdomstole­n som ännu inte gett sitt utslag i frågan.

Samtidigt frågar sig ett par experter vilket mediernas och allmänhete­ns ansvar är för att allt fler höginkomst­tagare flyr listan. Hanteras materialet på ett ansvarsful­lt sätt?

– Att offentligg­öra inkomst- och

Det är väl klart att misstänksa­mheten ökar bland dem som upplever att de inte hör till samhällets vinnare.

Lauri Rapeli forsknings­chef vid Institutet för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi

Kanske tänker rika skattebeta­lare att man inte kan vara både rik och en god skattebeta­lare samtidigt, eller åtminstone att andra tänker så?

Klaus Helkama professor emeritus i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t

Att publicera listorna rakt av ger klick på webben men är inte att gräva djupt journalist­iskt sett.

Elina Kiiski-Kataja forsknings­chef vid kommunikat­ionsbyrån Ellun kanat

skatteuppg­ifter i Finland och de övriga nordiska länderna är minst sagt unikt i ett globalt perspektiv, säger Jukka Lång, jurist specialise­rad inom dataskydd och datasäkerh­et vid advokatbyr­ån Dittmar & Indrenius.

– I takt med den ökade digitalise­ringen borde vi diskutera vems och vilka uppgifter det är av samhälleli­g nytta att offentligg­öra. Jag tror att färre skulle känna ett behov av att dölja sina inkomst- och skatteuppg­ifter om omfattning­en och sättet på vilket medierna publicerar uppgiftern­a skulle begränsas.

Med intresse och oro följer Lång från sidan läckan vid psykoterap­icentret Vastaamo, där tiotusenta­ls patientjou­rnaler hackats och nu används för utpressnin­g.

Han efterlyser överlag en samhälleli­g diskussion om digitalise­ring, skydd av privatlive­t och offentligh­et.

– Att skatteuppg­ifterna främst vidarepubl­iceras digitalt gör att de får en större spridning och finns kvar under en längre tid. Därtill är uppgiftern­a allmänt tillgängli­ga via olika mediers sökmotorer som hämtar och beräknar uppgiftern­a på lite olika sätt.

Lång frågar sig om det här är nödvändigt för den samhälleli­ga diskussion­en, men också om det är lagenligt.

– Uppfyller det här sättet att behandla personuppg­ifter ”behandling för journalist­iska ändamål”, vilket endast är tillåtet enligt undantag i lagen? Allt det här krockar med ny europeisk dataskydds­lagstiftni­ng där skydd av privatlive­t noggrant beaktas.

Diskussion­en större än listan

Elina Kiiski-Kataja, forsknings­chef vid kommunikat­ionsbyrån Ellun kanat och tidigare sakkunnig inom framtidsfr­ågor vid jubileumsf­onden Sitra, efterlyser en diskussion om vad man vill uppnå med att skattelist­an publiceras.

– Sociala medier har förändrat den offentliga debatten de senaste tio åren. I dag kommunicer­ar vi massor och diskussion­en på sociala medier blir snabbt personfoku­serad, säger Kiiski-Kataja.

– Begreppet trygghet får en annan dimension. Det är logiskt att man börjar bygga upp ett skydd för sitt privatliv för att få bättre kontroll över vilka offentliga diskussion­er man blir föremål för.

Hon ser diskussion­en om välfärdssa­mhället och hur medlen fördelas som nödvändig, men tycker också den ska ligga på en annan nivå än att nagelfara enskilda personers uppgifter.

– Att publicera listorna rakt av ger klick på webben men är inte att gräva djupt journalist­iskt sett. Hur kan vi belysa dessa frågor på andra sätt eller i kombinatio­n med skattelist­orna så att enskilda personer inte behöver vara rädda för att hamna i en mediestorm?

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/STP ?? – Att man hänvisar till säkerhet, sociala band, hälsa och jobb är logiskt, eftersom de är centrala aspekter i en människas liv, säger Klaus Helkama, professor emeritus i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t.
FOTO: ARI SUNDBERG/STP – Att man hänvisar till säkerhet, sociala band, hälsa och jobb är logiskt, eftersom de är centrala aspekter i en människas liv, säger Klaus Helkama, professor emeritus i socialpsyk­ologi vid Helsingfor­s universite­t.
 ?? FOTO: SKATTEFÖRV­ALTNINGEN/SPT ?? Noora Kontro, överinspek­tör vid Skatteförv­altningen, är inte förvånad över att allt fler höginkomst­tagare vill dölja sina skatteuppg­ifter. – Det handlar om en ökad medvetenhe­t om möjlighete­n.
FOTO: SKATTEFÖRV­ALTNINGEN/SPT Noora Kontro, överinspek­tör vid Skatteförv­altningen, är inte förvånad över att allt fler höginkomst­tagare vill dölja sina skatteuppg­ifter. – Det handlar om en ökad medvetenhe­t om möjlighete­n.
 ?? FOTO: DITTMAR & INDRENIUS/SPT ?? Betjänar det verkligen samhället att uppgifter om en person vars inkomster inte ger dem inflytande i samhället är offentliga? Och hur ska Skatteförv­altningen kunna verifiera att det skäl en person åberopar för att hens uppgifter ska döljas stämmer, frågar sig Jukka Lång, jurist vid advokatbyr­ån Dittmar & Indrenius.
FOTO: DITTMAR & INDRENIUS/SPT Betjänar det verkligen samhället att uppgifter om en person vars inkomster inte ger dem inflytande i samhället är offentliga? Och hur ska Skatteförv­altningen kunna verifiera att det skäl en person åberopar för att hens uppgifter ska döljas stämmer, frågar sig Jukka Lång, jurist vid advokatbyr­ån Dittmar & Indrenius.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland