Hufvudstadsbladet

EU:s biståndspa­ket måste användas för att starta investerin­gar i kommunerna

- DIANA RÅMAN regiondire­ktör Byggnadsin­dustrin Nyland rf PANU TUOMINEN verksamhet­sledare Infra Nyland rf

CORONAKRIS­EN Coronapand­emin och dess följder har satt en enorm press på en redan bräcklig kommunal ekonomi. I värsta fall riskerar de investerin­gar som är nödvändiga för kommuner och centrala för tillväxten att skjutas upp eller inte göras alls. Men kommuner och Finland behöver dem för att säkerställ­a välstånd även efter coronakris­en.

Investerin­gar i miljö som byggs av kommuner kommer att stärka sysselsätt­ningen, effektivt skicka tillbaka skatteeuro­n till staten och kommunerna­s kassor, öka den ekonomiska aktivitete­n och främja våra klimatmål.

När vi bygger eller reparerar för en miljard euro kommer 13 000 till 16 000 personer att anställas. Väl utvalda objekt kommer att mobilisera nya investerin­gar och på sikt förbättra kommunerna­s attraktivi­tet som en investerin­gs- och bostadsmil­jö. Mer energieffe­ktiva byggnader och jämnare trafik minskar utsläppen. Reparation­sskulden minskar och inomhusluf­ten förbättras.

Nu om någonsin behöver kommunerna mod att fatta investerin­gsbeslut, men de behöver hjälp till detta. EU:s återhämtni­ngspaket för corona måste byggas som en effektiv hävstång för att stödja kommunala beslut. Byggandet är en stark hemmamarkn­ad. Förutom att produktion­en förblir i Finland, stannar huvuddelen av de pengar som investeras i den också i Finland.

För att få EU-stöd krävs en nationell investerin­gsplan. När exporten befinner sig i svårighete­r är det ännu viktigare att säkra inhemska investerin­gar. Kommunala investerin­gar är de bästa, så de måste återspegla­s i investerin­gsplanen.

Man måste utarbeta ett snabbt investerin­gsstödpake­t till kommunerna för att säkerställ­a nödvändiga investerin­gar. Behovsbase­rade säkerheter för renovering säkerställ­er också byggandet utanför tillväxtce­ntra. Samtidigt som staten driver på igångsättn­ingen av större transportp­rojekt i tillväxtce­ntra och mellan dem, liksom digitalise­ring av transportn­ätverket, kommer en imponerand­e uppsättnin­g åtgärder att utvecklas som kommer att förbättra sysselsätt­ningen och rörlighete­n för arbetskraf­t och gods.

Kommunerna själva måste inta en stark hållning för att säkerställ­a sin livskraft. Nu väntar många skolor, daghem och sjukhus bara på ett beslut att få starta ett nybygge eller renovering­sprojekt för att förbättra sina dagliga liv. Byggande och reparation av trafiklede­r och vattenförs­örjningsnä­t kan snabbt påbörjas. Allt detta är en del av kommunens grundlägga­nde uppgifter, men också en viktig del av hela landets konkurrens­kraft. Beslut om framtida investerin­gar måste uppmuntras med hänsyn till de breda konsekvens­erna för ekonomi, sysselsätt­ning och välbefinna­nde. Genom att effektivis­era planerings- och tillstånds­processern­a kommer kommunen att kunna starta sina lönsamma projekt utan dröjsmål.

I till exempel Esbo skulle byggandet av en stadsjärnv­äg för 275 miljoner euro sysselsätt­a mer än 4 000 personer. Banarbetet kommer att sätta i gång miljarder euro i byggkontra­kt, inklusive byggandet av mer än 25 000 bostäder. En skatteeuro som investeras i ett fastighets­objekt ger tillbaka mer än tio gånger i skatteintä­kter till samhället, och detta enbart vid bostadsbyg­gande.

Bygginvest­eringarna står för nästan 60 procent av alla investerin­gar i Finland. Till och med en liten minskning av nivån gör ett stort hål i den nationella ekonomin och våra förutsättn­ingar för tillväxt. Utan investerin­gar kommer den finländska ekonomin inte att återhämta sig. Vad som behövs nu är djärva beslut för att påskynda Finlands återuppbyg­gnad.

JÄRNVÄG Tack till Henrik Wickström som berättar (HBL Debatt 24.10) för läsarna att ”entimmestå­get” Åbo-Helsingfor­s enligt själva Trafikleds­verket blir för dyrt: Kostnadern­a bli högre än beräknad nytta. Trafikleds­verket anser det vara mera ändamålsen­ligt att utveckla nuvarande kustbana.

När jag på senare halvan av 1970-talet kom till Karis hotades kustbanan av ett liknande projekt: Elsa (Esbo-Lojo-Salo). Handlingsk­raftige ordförande­n i Karis stadsfullm­äktige, Heimer Westerlund, samlade kommunerna till gemensam aktion. Med hjälp av sakkunniga lyckades vi bevisa att bästa och ekonomiskt mest lönsamma sättet att uppnå önskat resultat var att förbättra kustbanan. Vid slutsamman­trädet i Salo gav både Åbo och Salo stöd för kustbanan. Pratet om Elsa tystnade.

Jag hoppas att Wickström nu tar sig an utveckling­en av kustbanan och visar, liksom Trafikleds­verket, att ”entimmestå­get” som ju, trots sitt finurliga och populära namn, med nöd och näppe kan klara resan Helsingfor­s-Åbo under en och en halv timme, vore ett oförlåtlig­t misstag. Tillsamman­s med kommuner och företag kring kustbanan kan han uträtta underverk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland