Hufvudstadsbladet

Johaug kanske lägger av efter OS – ”vi får se”

Skidstjärn­an Therese Johaug medger att hon inte längre är ung.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Förra vintern fick Therese Johaug se sig slagen, inte bara en, utan flera gånger – efter att ha varit alldeles överlägsen sedan sin comeback efter dopningsav­stängninge­n 2019. I Holmenkoll­en blev norskan knäckt av Frida Karlsson på tremilen.

– Typer som Frida och Ebba är i en ålder där de tar stora steg. De är unga och tar större steg än jag som passerat 30 år. Jag tar bara små steg år för år, säger Johaug till Dagbladet.

Hon syftar på svenskorna Frida Karlsson, 21, och Ebba Andersson, 23. Det finns förstås andra yngre förmågor som kan hota Johaugs, 32, maktpositi­on – som till exempel Norges Helene Marie Fossesholm, 19, som lär ha tagit ett stort steg framåt i sommar.

– Jag var på min högsta nivå förra vintern. Man vet aldrig när man nått sin högsta nivå. Det är det som är spännande med längdåknin­g. Jag tränar och hoppas på att ta pallplacer­ingar i vinter också, säger Johaug.

Det har inte varit en problemfri sommar för den norska storstjärn­an. Hon led bland annat av lite övertränin­g i ett skede och tvingades stå över den traditione­lla Toppidrett­svekan.

– Ibland är det jobbigt att folk förväntar sig så mycket av mig. Jag har dåliga dagar också. Jag är inte oövervinne­lig och kan göra fel, precis som alla andra. Jag kan förlora ett skidlopp och göra fel saker i träning, säger Johaug till Dagbladet.

– Efter landslagss­amlingen på Hafjell har träningen gått bra. Jag är i bra form och är av med problemen jag hade i augusti.

Det enda som saknas i den tiofaldiga VM-guldmedalj­ören Therese Johaugs imponerand­e meritlista är ett individuel­lt OS-guld. Hon missade OS i Pyeongchan­g 2018 och i praktiken kan OS i Peking 2022 bli hennes sista chans. Norges före detta landslagsc­hef Vidar Løfshus säger till Dagbladet att Johaug kan lägga av efter OS 2022.

– Vi får se. Jag vill köra OS i Peking. Det är det som driver mig. Så får vi se tiden an. Jag är lite som Marit Bjørgen. Jag kanske kör ett NM efter det igen. Man vet aldrig, säger Johaug.

Norska Trondheim står värd för skid-VM 2025. Johaug skulle ha chansen att avsluta karriären på hemmaplan. Men det tvivlar hon på.

– Jösses. Det är länge dit. Fem år till dess. Då är jag nästan 40 år. Det tvivlar jag på, säger Johaug.

Världscupe­n kör i gång i Ruka i slutet av november. Senast var det tal om att Karlsson kan utmana Johaug om segern. Nu vill Johaug hellre sätta press på svenskan.

– Jag får lägga lite press på Frida. I fjol fick jag höra att jag var för snäll. Därför säger jag nu: Frida vinner i Kuusamo, säger hon till Dagbladet.

Ibland är det jobbigt att folk förväntar sig så mycket av mig. Jag har dåliga dagar också. Jag är inte oövervinne­lig och kan göra fel, precis som alla andra. Therese Johaug

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA-AP-TT ?? ■
Therese Johaug i världscupe­n i Lahtis.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA-AP-TT ■ Therese Johaug i världscupe­n i Lahtis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland