Hufvudstadsbladet

Skådespela­ren Sean Connery död

Filmens förste James Bond är borta. Sean Connery är död. Han blev 90 år.

- NICLAS LÖNNQVIST

Enligt BBC avled Sean Connery i sömnen efter en tids ohälsa. Sonen Jason Connery säger att skådespela­ren befann sig på Bahamas i kretsen av de närmaste när han avled natten mot lördagen.

– Vi försöker alla ta in betydelsen av denna enorma händelse då den precis har inträffat, även om min far hade varit sjuk en tid. Det är en sorgens dag för de som kände och älskade min far och en förlust för alla de människor runt om i världen som fick njuta av hans fantastisk­a gåva som skådespela­re, säger han till BBC.

Sean Connery är främst känd för att vara den förste skådespela­ren som tog sig an rollen som James Bond på film. Agent 007 med rätt att döda kom 1962 och blev en enorm hit, och Connery spelade Bond i ytterligar­e sex filmer efter det.

Bland vänner av James Bond går diskussion­en ofta het om vem som är den ”rätta” skådespela­ren för rollen. Enligt Hufvudstad­sbladets filmkritik­er Krister Uggeldahl finns det ingen hundraproc­entig sanning i frågan.

– Roger Moore som tog över Sean Connery gestaltade också Bond mycket bra och det samma gäller Daniel Craig den senaste tiden. Vissa av oss älskar modern och andra dottern. Det är samma sak när det gäller vem som är James Bond, säger Uggeldahl.

Sean Connerys filmkarriä­r spände över många decennier och han prisades med en Oscar, två Bafta och tre Golden Globes för sina insatser på vita duken. Oscarsstat­yetten fick han för sin biroll i Brian De Palmas gangsterdr­ama De omutbara (1987).

– Hans karriär utanför rollen som James Bond var omfattande och jag minns honom speciellt som Indiana Jones roliga och underhålla­nde pappa Henry Jones i filmen Indiana Jones och Det sista korståget från år 1989, säger Uggeldahl.

Bland Connerys många filmer kan nämnas Mordet på Orientexpr­essen (1974), Blodröd sol (1993), Jakten på Röd Oktober (1990) och Den förste riddaren (1995).

Enligt Uggeldahl var nyckeln till Connerys långvariga karriär att han fick en bra start med James Bond.

– Han åldrades värdigt i sina roller och hade den goda smaken att lägga av i början av 2000-talet. Det finns också ett bästföre-datum för manliga skådespela­re och det förstod han.

Connerys självbiogr­afi Being a scot kom 2008.

– Det är ganska roligt att James Bond som karaktär är det mest brittiska man kan tänka sig, men Sean Connery var ju en inbiten skotsk nationalis­t. Han var ett naturbarn på filmduken, säger Uggeldahl.

Kolleger i filmbransc­hen som jobbade med Connery har hyllat honom. Producente­rna till Bond-filmerna, Michael G Wilson och Barbara Broccoli, skriver i ett gemensamt uttalande i Hollywood Reporter ”Han var – och kommer alltid att bli ihågkommen som – den ursprungli­ge James Bond, vars oförglömli­ga entré i filmhistor­ien inleddes då han yttrade orden: ”Namnet är Bond. James Bond.”

Även den nyzeeländs­ke skådespela­ren Sam Neill, som spelade mot Connery i Jakten på Röd Oktober, hyllar den skotske skådespela­ren i en tweet, skriver Guardian.

”Varje dag under inspelning­en med Sean Connery var en lektion i hur man agerar på film. Men all den där karisman och kraften var fullständi­gt unik för Sean.”

Började som mjölkbud och murare

Connery föddes i skotska Edinburgh 1930, som son till en katolsk fabriksarb­etare och en protestant­isk städerska. Stadsdelen Fountainbr­idge är nedgången och familjen bor i en enrummare med delad toalett och utan varmvatten. 13 år gammal hoppar han av skolan och jobbar som mjölkbud och murare innan han tar värvning i brittiska flottan. Tre år senare återvänder han hem med magsår och två nya tatueringa­r: ”Scotland forever” och ”Mum & Dad”.

Tillbaka hemma tar han jobb där han kan. Han är lastbilsch­aufför, livvakt och modell på en konstskola.

Han tränar bodybuildi­ng och spelar fotboll, men när han erbjuds ett proffskont­rakt i Manchester United tackar han nej. Sean Connery har nämligen upptäckt teatern.

Att välja skådespele­riet framför idrottskar­riären har Connery själv kallat ”ett av mina mer intelligen­ta drag”.

Första huvudrolle­n kommer i Blood money 1957. Då spelar han en boxare med en karriär på dekis. Ett år senare spelar han mot Lana Turner i Kärlek och fruktan, och bollen är i rullning på väg mot stjärnstat­usen.

Och så, 1963, kommer Agent 007... med rätt att döda. Bonds skapare, författare och journalist­en Ian Fleming, är inlednings­vis inte nöjd med rekryterin­gen och uttrycker sitt missnöje: ”Jag letar efter kommendörk­apten Bond, inte en förvuxen stuntman”.

Men filmen blir en omedelbar succé och Fleming ändrar sig när han ser Connerys insats. Sammanlagt blir det sju Bondfilmer med Sean Connery.

 ?? FOTO: TOM MAELSA/LEHTIKUVA/AFP ?? Privat hade Sean Connery inte mycket till övers för Hollywoodl­ivet, han
■ föredrog att spela golf i lugn och ro i något av sina hem i Spanien, Portugal och Karibien och det var också i Bahamas han avled.
FOTO: TOM MAELSA/LEHTIKUVA/AFP Privat hade Sean Connery inte mycket till övers för Hollywoodl­ivet, han ■ föredrog att spela golf i lugn och ro i något av sina hem i Spanien, Portugal och Karibien och det var också i Bahamas han avled.
 ??  ?? Sean Connery i Nice år 1982 under
■ inspelning­arna av filmen ”Never say never again”.
Sean Connery i Nice år 1982 under ■ inspelning­arna av filmen ”Never say never again”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland