Hufvudstadsbladet

”Lucia är en gestalt för hopp och värme”

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Förra året hade Alice Stenberg äran att som Ålands lucia sprida ljus och glädje över öriket. Hon skulle känna sig hedrad att få sprida framtidstr­o och hopp över hela Finland, speciellt under ett år som detta.

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper? – Hon är positiv, hoppingiva­nde, varm och respektful­l.

Hur ser dina luciatradi­tioner ut?

– I min familj har vi alltid firat lucia med ljus i håret och luciasånge­r. När jag var liten brukade mamma och pappa lussa för mig på morgonen och så åt vi lussebulla­r och pepparkako­r. På senare tid har jag förstått budskapet med lucia och att traditione­n innebär mer än bara ljus och vit klänning. Nu betyder traditione­n att visa extra mycket omtanke och vänlighet mot andra under årets mörkaste tid, oavsett om jag ingår i ett luciatåg eller inte.

Är välgörenhe­t bekant för dig?

– Luciainsam­lingen på Åland 2019 är det största välgörenhe­tseveneman­g jag deltagit i.

Vem skulle du helst vilja lussa för? – Jag skulle vilja sprida ljus i flyktinglä­ger runtom i världen. Där finns många barn som aldrig fått uppleva något annat. Jag tror många här i västvärlde­n, inklusive jag själv, tar vår vardag för given. För många är våra liv en dröm.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturné­n? – Så mörk är natten, den sången har alltid varit min favorit och den ger mig lika mycket gåshud varje gång.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt? – Jag måste äta och sova ordentligt och återhämta mig mellan varven. Jag behöver påminna mig själv om att luciakampa­njen är något jag får vara med om bara en gång i livet. Att få in lite träning i schemat är också bra, eftersom jag på gymmet kan släppa allt, jobba med kroppen och låta hjärnan vila.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderan­de, så att alla kan ta henne till sig? – Att lucia skulle vara en ljushårig flicka är något som bestämdes under 1900-talets början då rasbiologi­n var stark. Jag är övertygad om att vår generation har ett sunt sätt att se på mångfald och inkluderin­g och att luciatradi­tionen just nu genomgår en förändring. Det är viktigt att lyfta fram lucias budskap, att hon är en gestalt för hopp och värme och att alla ska ha samma möjlighete­r att delta.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofå­ret 2020? – Året har varit overkligt och tufft, mer för en del än för andra. Vi går igenom det här tillsamman­s och det finns ljus i tunneln. Vi vet inte när tunneln slutar och vad vi möter längs vägen, men som budskapet i en gammal persisk fabel lyder: This too shall pass (också detta är övergående).

Hur kan du vara en förebild?

– Genom att vara sann mot mig själv, tacksam för det jag har och genom att älska mig själv för den jag är. Jag vill kunna uppmuntra andra till att göra samma sak och våga se på sig själva med ögon som gör dem till den bästa versionen av sig själva.

Vad är det galnaste du har gjort? – Jag är ganska beskedlig … Det galnaste var väl när jag drog 150 kg i marklyft. Det firades med kebab.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör för miljön? – Ta cykeln eller gå så ofta du kan, köp second hand i första hand, släng inte utan ge bort eller sälj vidare, sopsortera, undvik att resa med flygplan, satsa på ekologiska och närproduce­rade matvaror och kramas mycket för att hålla värmen (när det går …).

Var är du om 10 år? – Då är jag utbildad skådespela­re, står på en teaterscen i en större stad och spelar min egenskrivn­a föreställn­ing som handlar om psykisk ohälsa. Hemma i lägenheten, som är inredd i höstliga färger, väntar min man och våra två barn. Jag är lycklig, glad och tillfreds med livet.

 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT ?? ■ – Luciatradi­tionen genomgår just nu en förändring. Jag är övertygad om att vår generation har ett sunt sätt att se på mångfald och inkluderin­g – det är viktigt att lyfta fram lucias budskap, att hon är en gestalt för hopp och värme och att alla ska ha samma möjlighete­r att delta.
FOTO: HENRIK SCHÜTT ■ – Luciatradi­tionen genomgår just nu en förändring. Jag är övertygad om att vår generation har ett sunt sätt att se på mångfald och inkluderin­g – det är viktigt att lyfta fram lucias budskap, att hon är en gestalt för hopp och värme och att alla ska ha samma möjlighete­r att delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland