Hufvudstadsbladet

Hassan Majid,

Det delvis övergivna köpcentret Puhos har fått nytt liv tack vare företagare från flera olika kulturer. Men renovering­sbehovet är enormt och stora delar av köpcentret står inför rivning. Framtiden oroar i Puhos kaféer och butiker.

- FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

som driver kaféet Just Sweet Café i Puhos arkitekton­iskt värdefulla A-del, efterlyser klara besked om köpcentret­s framtid.

■ Ifrah Haji Mohammed (till vänster) och Nimo Hassan är mycket nöjda stamkunder i Majids kafé.

I Botby i östra Helsingfor­s faller några av senhöstens första snöflingor från en gråmelerad himmel som går i färg med köpcentret Puhos fasad.

”Betongbrut­alism” skulle många kalla det. Men när Puhos år 1965 uppfördes enligt arkitekten Erkki Karvinens ritningar var köpcentret toppmodern­t och störst i Finland, med fontän, trädgård och lekpark.

Vid den cirkelform­ade innergårde­n invigdes också en av landets första utomhusrul­ltrappor. Den står stilla i dag, fylld med cigarettfi­mpar som trampats in mellan springorna och blöta höstlöv som klibbar sig fast.

Nya vindar

Men skenet bedrar. Efter att länge ha fört en tynande offsidetil­lvaro i skuggan av Östra centrums enorma köpcenter på andra sidan Åbohusväge­n har Puhos fått nytt liv och en annorlunda karaktär under 2000-talet. Flera företagare med varierande etnisk bakgrund har öppnat kaféer, restaurang­er, frisersalo­nger, möbelaffär­er, resebyråer och snabbköp, och skapat ett slags mikrokosmo­s i de delvis övergivna lokalerna.

I en fisktank i en affär för halalkött simmar sävliga spegelkarp­ar omkring, i butikerna säljs kryddbland­ningar och frukter från Afrika till Ostasien. Utsirade väggbonade­r pryder kabinett för vattenpips­konnässöre­r. På Puhos övervåning verkar en moské.

Trots grannarna Itis, Eastons och Prismas dominans löper kommersen hyfsat, enligt en kartläggni­ng som Helsingin Uutiset gjorde tidigare i år. I synnerhet livsmedels­affärerna klarar sig bra. Vid sidan av den större aktören Alanya Market har till exempel nykomlinge­n Beno, som inledde sin verksamhet 2015, på några år trefaldiga­t sin omsättning till knappa 4 miljoner euro.

– Coronaläge­t har inte märkts så mycket hos oss. Folk behöver alltid mat, och vi har ett varierat sortiment från Afrika, Asien, Mellanöste­rn och Balkan, säger Abdullah Razgar, butikschef på Beno, medan han ordnar in paprikor i hyllan.

Avgörs snart

För Razgar, som kom till Finland från norra Irak som barn, finns ett större orosmoln än coronakris­en: köpcentret­s ovissa framtid.

Det handlar om en långkörare där Helsingfor­s stad, som äger tomten, skulle vilja riva en stor del av köpcentret, bland annat för att bygga bostäder.

– Målet är att bevara köpcentret­s arkitekton­iskt värdefulla A-del. De nyare B- och C-delarna kan däremot rivas för att bygga nytt, säger arkitekten Mikko Näveri vid Helsingfor­s stad.

Det här är utgångspun­kten för den idétävling för området som ska avgöras i början av november. Tävlingen gäller inte bara Puhos, utan hela omgivninge­n kring Östra centrum.

Puhos lokaler ägs av bolaget Puotinharj­un Puhos, vars delägare är en rätt brokig skara större och mindre investerar­e. Bolagets styrelseor­dförande Maria von Flittner säger att ägarnas intressen är i linje med stadens.

– Målet är en effektivar­e användning av lokalerna som tillfredss­täller aktieägarn­a och dem som använder köpcentret, säger von Flittner.

Bolaget har därför ansökt om fem års förlängnin­g av hyreskontr­aktet på tomten.

– Inga planer kan föras vidare förrän kontraktet är i hamn. Coronaläge­t har dragit ut på processen. Därför svävar många företagare i ovisshet, säger von Flittner.

Fastighets­utveckling­schefen Ilkka Aaltonen vid Helsingfor­s stad säger ändå att kontraktet, för vilket staden alltså förutsätte­r en renovering­splan från fastighets­bolagets sida, är på gång.

– Jag bereder en förnyelse av kontraktet som stadsmiljö­nämnden tar ställning till i månadsskif­tet november/december. Det är för tidigt att säga hur långt kontraktet blir, säger Aaltonen.

Sysselsätt­er många

Livsmedels­affären Beno, där Abdullah Razgar jobbar, ligger i B-delen av köpcentret, som sannolikt ska rivas.

– Just nu har vi ingen ny plats i åtanke. Jag hoppas möjlighete­rna att fortsätta i området kvarstår. Många invandrare har hittat jobb i Puhos – marockaner, irakier, kurder, somalier och många fler. Det är till stor skada om många här skulle bli arbetslösa, säger Razgar.

– Många har stora lån för bilar och bostäder i närheten.

På restaurang­en Kirkuk strax intill sitter Ahmad Kamal med en kopp te och en bunt räkningar. Restaurang­en, som Kamal drivit i tre års tid, ligger nätt och jämnt i A-delen som inte hotas av rivning.

Däremot är renovering­sbehovet i A-delen enormt. Kamal befarar att det kan höja hyrorna.

– Det är ganska dyrt redan nu med tanke på hur mycket coronaviru­set påverkar restaurang­en. Ungefär 40–50 procent av kunderna har fallit bort. Om det blir stora hyreshöjni­ngar kan det hända att vi måste se oss om efter ett annat ställe, säger Kamal.

Innan coronaepid­emin slog till gick det bra för restaurang­en, enligt Kamal.

– Om kunderna för några år sedan till ungefär 60 procent var invandrare och 40 procent infödda finländare är det nu nästan tvärtom. God och billig mat från Mellanöste­rn går hem, säger Kamal.

"Ingen vräks"

Virusläget och framtida hyror oroar också Hassan Majid, som sedan några år tillbaka driver Just Sweet Café, likaså i köpcentret­s A-del.

Majid, som ursprungli­gen är från norra Irak och har vuxit upp i Lahtis, serverar starkt arabiskt kaffe med sötsaker som baklava. Men han menar att affärerna går dåligt.

– Det var inte så lukrativt före coronaviru­set heller. Nu har jag svårt att betala mina hyror och räkningar, trots att jag håller öppet tolv timmar om dagen med en anställd.

Enligt Majid är månadshyra­n för den 25 kvadratmet­er stora lokalen kring 1 500 euro.

– Blir det en större höjning får jag hitta på något annat. Företagarn­a borde få veta vad som gäller i framtiden.

Maria von Flittner vid fastighets­bolaget Puotinharj­un Puhos är inne på samma linje. Hon försäkrar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland