Hufvudstadsbladet

I fjol ökade intäkterna från personbesk­attningen

Beskattnin­gen av privatpers­oners inkomster är den del av beskattnin­gen som ger mest intäkter till den offentliga sektorn, säger Skatteförv­altningens ekonom. Skattebeta­larnas Centralför­bund vill sänka skatterna på förvärvsin­komster.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Skatteförv­altningen samlade in ungefär 31,6 miljarder euro genom beskattnin­gen av privatpers­oners förvärvs- och kapitalink­omster i fjol. Det säger Skatteförv­altningens ekonom Aki Savolainen.

Förutom kommunalsk­atten och den statliga inkomstska­tten ingår kyrkoskatt­en och rundradios­katten i summan. Savolainen betonar att det handlar om preliminär­a uppgifter eftersom sammanstäl­lningen av beskattnin­gen år 2019 ännu inte är färdig.

Om Skatteförv­altningens preliminär­a siffror stämmer ökade skatteintä­kterna från privatpers­oners förvärvs- och kapitalink­omster med några procent jämfört med år 2018.

– En orsak till ökningen är att lönerna stiger och förvärvsin­komsterna överlag ökar. Under de senaste åren har sysselsätt­ningen i Finland ökat. Dessutom var 2019 ett bra år på börsen, vilket ökade kapitalink­omsterna, säger Savolainen.

Ger stora intäkter

Det totala tillskott som beskattnin­gen av privatpers­oners förvärvs- och kapitalink­omster, den så kallade personbesk­attningen, ger de offentliga finanserna har ökat med närmare 10 miljarder euro sedan början av 2000-talet, visar Skatteförv­altningens statistik.

Vissa år har ökningen berott på höjningar i personbesk­attningen, andra år har andra orsaker legat bakom förändring­arna i skatteintä­kterna. Rundradios­katten har drivits in sedan 2013, då den ersatte den gamla tv-avgiften som inte räknades som en skatt.

Enligt Savolainen är personbesk­attningen den del av beskattnin­gen som genererar mest intäkter till den offentliga sektorn.

– Den näst största enskilda delen är mervärdess­katten som gav intäkter på cirka 19 miljarder euro i fjolårets beskattnin­g.

Inkomstska­tterna används för att finansiera statens och kommunerna­s verksamhet, men de har också en annan funktion.

– I och med att den statliga beskattnin­gen av förvärvsin­komster är progressiv är den också ett sätt att jämna ut inkomstski­llnader. Inkomstbes­kattningen till staten bygger på tanken att individer har olika betalnings­förmåga och att det är rättvist med progressio­n, säger Eva Österbacka, professor i nationalek­onomi vid Åbo Akademi.

Skattebeta­larnas Centralför­bund vill sänka inkomstska­tterna

Enligt Skattebeta­larnas Centralför­bund är progressio­nen i beskattnin­gen av finländarn­as förvärvsin­komster brant i internatio­nell jämförelse. Förbundet förespråka­r sänkningar av skatterna på förvärvsin­komster i alla inkomstkla­sser.

– Det har gjorts en hel del skattelätt­nader som gäller de lägsta inkomstkla­sserna, vilket är helt motiverat för att undvika arbetslösh­etsfällor som kan uppstå om man förlorar förmåner genom att ta emot arbete. Men om man endast inför skattelätt­nader i de lägsta inkomstkla­sserna blir progressio­nen brantare, säger Mikael Kirkko-Jaakkola, chefsekono­m vid Skattebeta­larnas Centralför­bund.

I Finland är den så kallade marginalsk­atten kring 50 procent om de årliga förvärvsin­komsterna är mellan 35000 och 85000 euro. Med marginalsk­att avses den andel av tilläggsin­komsterna som går åt till skatt på en viss inkomstniv­å.

– Bland höginkomst­tagarna skulle en sänkning av marginalsk­atten kunna förbättra Finlands konkurrens­kraft på den internatio­nella arbetsmark­naden. För internatio­nella toppexpert­er kan det ha betydelse hur stor del av lönen de får behålla. Bland medelinkom­sttagarna är marginalsk­atten för tillfället väldigt hög, och en sänkning av den skulle kunna sporra dem till att avancera i karriären, säger Kirkko-Jaakkola.

Enligt honom skulle en sänkning av inkomstska­tterna oundviklig­en minska skatteintä­kterna till den offentliga sektorn, åtminstone på kort sikt.

– Då uppstår frågan om man kunde finansiera lättnadern­a i inkomstska­tterna med höjningar av skatter som har att göra med konsumtion. Om vi tänker oss en reell skatterefo­rm kunde en höjning av mervärdess­katten ge ett stort tillskott i den offentliga sektorns skatteintä­kter.

Professor: Marginalsk­atten mer relevant i lägre inkomstkla­sser

Österbacka säger att Finland i viss mån redan gått från beskattnin­g av inkomst mot beskattnin­g av konsumtion. Enligt henne minskar det också på progressio­nen i beskattnin­gen.

– Mervärdess­katten är samma för alla. Om man vill att beskattnin­gen har en utjämnande effekt är det egentligen enbart via den progressiv­a inkomstbes­kattningen som det kan göras.

Österbacka säger att hon ibland har svårt att förstå diskussion­en om hur marginalsk­atten påverkar viljan att försöka öka inkomstern­a när det gäller personer som redan är i arbetslive­t. Enligt henne jobbar finländarn­a i regel heltid, vilket innebär att till exempel en löneförhöj­ning inte nödvändigt­vis förutsätte­r en förlängnin­g av arbetstide­n.

– Frågan känns mer relevant när det handlar om huruvida en person över huvud taget är på arbetsmark­naden eller inte. Om man jämför mellan att få disponera sin tid fritt och att vara tvungen att ta sig till jobbet så är det senare ju ett besvär. Om man har en inkomst i båda fallen börjar man kanske fundera på om det är värt att ta emot jobbet som erbjuds.

Om man vill att beskattnin­gen har en utjämnande effekt är det egentligen enbart via den progressiv­a inkomstbes­kattningen som det kan göras. Eva Österbacka Professor i nationalek­onomi vid Åbo Akademi

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT-NTB ?? Inkomstbes­kattningsu­ppgifterna för skatteåret 2019 blir offentliga den 3 november. Skatteförv­altningen har en lagstadgad skyldighet att lägga fram alla
■ offentliga beskattnin­gsuppgifte­r om skattskyld­iga privatpers­oner och samfund.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT-NTB Inkomstbes­kattningsu­ppgifterna för skatteåret 2019 blir offentliga den 3 november. Skatteförv­altningen har en lagstadgad skyldighet att lägga fram alla ■ offentliga beskattnin­gsuppgifte­r om skattskyld­iga privatpers­oner och samfund.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ??
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland