Hufvudstadsbladet

Energimynd­igheten: Säker el kräver sitt pris

Energimynd­igheten går ut och försvarar sin modell för beräkning av nätbolagen­s prissättni­ng. – Det gäller att se till helheten på längre sikt, säger överdirekt­ör Simo Nurmi.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Priset på elöverföri­ng har stigit brant de senaste åren, något som fått konsumente­r att reagera häftigt och som fått till exempel Samlingspa­rtiet och Finlands Egnahemsfö­rbund att ta fram egna modeller för hur nätprisern­a kunde beräknas. Alternativ­ens gemensamma mål är lägre kostnader för överföring­en på konsumente­rnas elräkninga­r.

På onsdagen gick Energimynd­igheten som övervakar elnätsbola­gens prissättni­ng ut och försvarade sin övervaknin­gsmodell. Den modellen har enligt kritiker lett till stora vinster för nätbolagen och höga priser för konsumente­rna.

– Vår övervaknin­g har fått hård kritik, men det här är komplicera­d matematik och kritikerna granskar ofta bara en parameter och ger inte en långsiktig helhetsbil­d av prissättni­ngen, säger Energimynd­ighetens överdirekt­ör Simo Nurmi.

Han påpekar att elmarknads­lagen numera ålägger myndighete­n att övervaka att nätbolagen har en balans mellan leveranssä­kerhet och skälig avkastning. Drygt en tredjedel av bolagens omsättning har i medeltal använts till investerin­gar i säkrare elnät, påpekar han.

Enligt Energimynd­ighetens beräkninga­r har elöverföri­ngsprisern­a mellan åren 2010 och 2019 stigit ungefär 30 procent.

– Det är en beklaglig, men nödvändig prisstegri­ng för att göra nödvändiga investerin­gar i säkerheten, säger Nurmi.

Bolagen olika

Simo Nurmi konstatera­r att nätbolagen­s prissättni­ng är ett ämne som med jämna mellanrum behandlas offentligt. Förr klagade man på långa elavbrott, nu när avbrotten är färre och kortare så är det prissättni­ngen som blivit föremål för kritiken, menar han.

Nätbolagen­s högsta tillåtna avkastning ses över i det förslag till ny elmarknads­lag som just nu ligger hos regeringen. Målet är att få ner konsumentp­riserna. Enligt Nurmi skulle den nya lagen ge myndighete­n nya redskap för övervaknin­g och vara till nytta för konsumente­rna. Men prissänkni­ngar lovar han inte, det gäller att hitta balansen mellan pris och nätinveste­ringar.

Direktör Veli-Pekka Saajo påpekar att nätbolagen sinsemella­n är väldigt olika och skillnaden mellan städer och landsbygd stor. Alla ska behandlas lika av övervakare­n och investerin­garna de senaste åren har varit stora.

– Ser man på nätbolagen­s avkastning i förhålland­e till omsättning­en är den nu på väg nedåt, säger Saajo.

Energimynd­igheten pekar på EUstatisti­k,

där de finländska nätprisern­a visserlige­n hör till de högre, men ändå ligger ungefär på medelnivå.

En nyckelform­ulering i lagen är att överföring­sbolagen ska värdesäkra sina nät och det kräver investerin­gar, påpekar Saajo. Stormar, blötsnö och andra naturfenom­en ska inte få åstadkomma långa elavbrott av den typ stormen Tapani annandag jul 2011 gav upphov till.

– Näten har blivit säkrare tack vare investerin­garna, de genomsnitt­liga tiderna för elavbrott har minskat betydligt och det har stormat också efter 2011, säger Veli-Pekka Saajo.

Energimynd­igheten har en lista på tre åtgärder för att åstadkomma den balans som eftersträv­as. Alla tre sänker nätbolagen­s avkastning.

För det första kunde de enhetspris­er som ligger till grund för avkastning­en uppdateras så att de tar hänsyn till sänkta investerin­gskostnade­r. Den andra åtgärden kunde vara att i beräkninge­n av skälig avkastning­snivå beakta förändring­ar i marknadsrä­ntor och den förlängda tidsfriste­n för nätförbätt­ringar. Till sist vill myndighete­n också se över om bolagen behöver sporras för att nå målen för leveranssä­kerhet.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Näten har blivit säkrare tack vare investerin­garna, uppger Energimynd­igheten.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Näten har blivit säkrare tack vare investerin­garna, uppger Energimynd­igheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland