Hufvudstadsbladet

Fotgängare­n gynnas när Östra centrum planeras om

Vinnarna i idétävling­en för Östra centrum presentera­des på torsdagen. Två av fyra bidrag i tävlingens andra omgång kommer att bli verklighet.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Östra centrum ska omvandlas och då kommer fotgängare att stå i fokus. Helsingfor­s stad ordnade idétävling­en som en utgångspun­kt för omvandling­en av Östra centrum och dess närområden. Sammanlagt bestod tävlingen av 48 förslag, varav fyra gick vidare till en andra omgång.

Biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) säger man från stadens sida vill satsa på andra områden än Helsingfor­s centrum. I praktiken innebär det här att planera om områden som Östra centrum. Målet är att få in fler invånare och dessutom skapa trivsammar­e vistelse och boende.

– Östra centrum har extra mycket potential och är mycket viktigt, sade Sinnemäki som deltog i prisutdeln­ingen på distans.

Fotgängare­n i centrum

Vinnaren är förslaget Jalan Jaloin. Precis som namnet antyder ligger fotgängare­n i fokus. Planen innefattar ett nätverk av stråk och broar över vägar, bland annat Österleden. Juryn beskriver förslaget som ett enhetligt, idérikt och välstudera­t bidrag. Bakom förslaget låg arkitektby­rån Harris–Kjisik, landskapsa­rkitektern­a VSU och WSP liikenne.

– Det har varit en ganska otrolig resa, säger Trevor Harris som företräder det vinnande projektet.

Han berättar att största delen

Jag är lite gammalmodi­g och tycker att det enda sättet att lära känna en stad är att använda benen. Trevor Harris

av arbetet med förslaget har skett på distans under 2020. Det har varit ganska krävande med tanke på att arbetslage­t har bestått av ungefär 20 personer.

– Jag är lite gammalmodi­g och tycker att det enda sättet att lära känna en stad är att använda benen, säger Harris.

Ett exempel i det vinnande bidraget är att Gotlandsga­tan blir gågata, där den enligt tävlingsdo­maren, professor Panu Lehtovuori, bland annat kan kantas av billiga butiksfast­igheter. Det finns även en långtgåend­e strategi för koldioxidn­eutralitet, som främst kommer fram i satsningen på annan transport än personbila­r.

På andra plats kom förslaget Itis siti. I juryns beskrivnin­g av förslaget betecknas det som elegant och upplevelse­rikt. Förslaget präglas av en stark framtidsvi­sion och innefattar radikala förändring­ar av området. Arkitekter­na Kimmo Lintula och Niko Sirola samt arkitekter från tre olika arkitektby­råer har utarbetat bidraget.

Juryn har valt att inkorporer­a båda förslagen i utformning­en av Östra centrum. Planeringe­n av tävlingsom­rådet söder om Österleden kommer att bygga på förslaget Jalan Jaloin. Området norr om motorleden, som sträcker sig till metrostati­onen vid Botby gård, kommer däremot att bygga på Itis siti-förslaget. Eftersom det är frågan om en idétävling kommer alla goda förslag att utnyttjas.

Mikko Näveri, landskapsp­lanerare för området och med i juryn, berättar att det förestår mycket överläggan­de om området utanför den utstakade tävlingszo­nen. Den delen av området ska man börja planera nästa höst.

 ?? FOTO: ARKKITEHTI­TOIMISTO HARRIS–KJISIK JA VSU MAISEMA-ARKKITEHDI­T ?? En av grundtanka­rna bakom projektet är att man lär känna städer och områden genom att använda apostlahäs­tarna.
FOTO: ARKKITEHTI­TOIMISTO HARRIS–KJISIK JA VSU MAISEMA-ARKKITEHDI­T En av grundtanka­rna bakom projektet är att man lär känna städer och områden genom att använda apostlahäs­tarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland