Hufvudstadsbladet

Omstritt spårvagnsk­varter klubbades igenom

Helsingfor­s stadsfullm­äktige godkände byggandet av ett så kallat hybridkvar­ter på Degerö. I kvarteret ingår bostäder för cirka tusen personer. Under höghusen byggs en depå för spårvagnar.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Flera invånare har motsatt sig bygget av ett spårvagnsk­varter, eftersom de inte vill att en del av ett populärt grönområde försvinner. Kvarteret gör också att en lekoch en hundpark måste flytta. Det måste även delar av motionsspå­r som löper genom området.

Också i fullmäktig­e väckte det nya kvarteret stor debatt. SFP, som motsatte sig förändring­en i detaljplan­en, föreslog under mötet att staden ska hitta en ny placering av depån.

Men de andra stora grupperna i fullmäktig­e gav inget stöd åt Marcus Rantalas (SFP) förslag att skicka ärendet tillbaka till tjänstemän­nen. Det var enbart Paavo Väyrynen, med sin enmansgrup­p Ett sunt Helsingfor­s, som röstade med SFP:arna.

– Kasåkern, som presentera­ts som en alternativ plats, skulle vara ett betydligt dyrare och mera krävande alternativ, sade SDP:s gruppordfö­rande Eveliina Heinäluoma, enligt Helsingin Sanomat.

Under onsdagens fullmäktig­e, som drog ut till sent på kvällen, framfördes också tre åtgärdsmot­ioner om spårvagnsk­varteret. En åtgärdsmot­ion, även kallad hemställni­ngskläm, är ett slags tillägg.

Det var bara Mirita Saxbergs (Saml) motion som godkändes. Den gick ut på att tjänstemän­nen ska utreda om ett skogsområd­e söder om det planerade området kan bevaras trots att höghus byggs invid.

Spårvagnsd­epån hänger ihop med Kronbroarn­a, som kommer att stå klara 2026. Över broarna kommer nämligen spårvagnar att gå, och spåren ska gå ända till Rävsundsvä­gen i Uppby.

 ?? FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV ?? HBL träffade tidigare Degeröbon Irja Masalin, som motsätter sig hybridkvar­teret. Enligt henne behöver naturen bevaras till varje pris.
FOTO: TIMO KARI/HBL-ARKIV HBL träffade tidigare Degeröbon Irja Masalin, som motsätter sig hybridkvar­teret. Enligt henne behöver naturen bevaras till varje pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland