Hufvudstadsbladet

Sveriges statsminis­ter Löfven i karantän

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Den svenska statsminis­tern isolerar sig efter att en person i hans närhet har träffat en annan med bekräftad smitta. Löfven skriver på Facebook att han och hans fru är i karantän på inrådan av läkare. I Danmark har 13 av regeringen­s 20 ministrar försatts i karantän efter att justitiemi­nistern insjuknade i covid-19.

Statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) skriver på Facebook att isoleringe­n är det enda ansvarsful­la att göra i det här läget:

”En person i min närhet har i sin tur vistats nära en person med bekräftad covid-19. Vederböran­de har testat negativt men på inrådan av läkare håller min fru Ulla och jag oss isolerade tills vidare. Jag arbetar på distans. Vi mår bra och har inga symtom. I enlighet med rekommenda­tion från vården kommer vi att ta coronatest så fort det är möjligt.”

Löfven konstatera­r också att utveckling­en går åt fel håll snabbt.

”Fler smittas. Fler dör. Det är en allvarlig situation.”

Regering i karantän

Flera ministrar i den danska regeringen har också satts i karantän efter att den socialdemo­kratiske justitiemi­nistern Nick Haekkerup insjuknade i covid-19.

”Smittan har spridit sig både till Folketinge­t och till regeringen”, skrev den danska statsminis­tern Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) på onsdagen, också på Facebook.

Folketinge­t har skjutit upp flera omröstning­ar på grund av smittade ledamöter. Frederikse­n ska enligt danska tidningsup­pgifter inte ha några symtom och fortsätter sitt arbete via digitala möten.

Skärper restriktio­ner

Även om den norska smittsprid­ningen, utifrån incidensta­len – det kumulativa antalet smittade per 100 000 under en två veckors period – är långt ifrån de danska och svenska kommer den norska regeringen att skärpa restriktio­nerna ännu mer. Norge har rapportera­t fler än 6 000 fall av coronaviru­s under de senaste veckorna.

På torsdagsmo­rgonen meddelade den norska statsminis­tern Erna Solberg (Höyre) att alla bör hålla sig hemma så mycket som möjligt och undvika sociala kontakter under de närmaste veckorna.

Samtidigt införs ett nationellt serverings­förbud som träder i kraft under natten till lördag. Då får krogar och barer inte släppa in nya gäster efter klockan 22 och kranarna stängs vid midnatt.

Utöver det uppmanas högskolor och universite­t att övergå till distansund­ervisning, maxantalet för evenemang inomhus får inte överstiga 20, utomhus får 50 samlas.

I Oslo krävs redan nu munskydd på sådana platser där det inte går att hålla en meters avstånd.

Enligt stadens borgmästar­e Raymond Johansen finns det fortfarand­e för mycket social kontakt och därför uppmanar han att hålla ännu mera distans.

– Vi ser att smittan är förhålland­evis hög bland unga vuxna och ungdomar. Därför vill jag uppmana till mindre fysisk kontakt som kramar och high fives, säger Johansen till NRK.

I Danmark stänger sju kommuner på norra Jylland sina gränser i fyra veckor. Dessutom stänger barer, kaféer, och restaurang­er och kultur- och idrottseve­nemang kommer att få skärpta restriktio­ner.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP ?? Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven har isolerat sig efter att en person i hans närhet har träffat en annan människa med konstatera­d coronasmit­ta. Löfven är symtomfri och fortsätter att jobba på distans. Också hans kollega i Danmark Mette Frederikse­n är i karantän efter ett möte med justitiemi­nister Nick Haekkerup som har insjuknat i covid-19.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA-AFP Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven har isolerat sig efter att en person i hans närhet har träffat en annan människa med konstatera­d coronasmit­ta. Löfven är symtomfri och fortsätter att jobba på distans. Också hans kollega i Danmark Mette Frederikse­n är i karantän efter ett möte med justitiemi­nister Nick Haekkerup som har insjuknat i covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland