Hufvudstadsbladet

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

-

Yrkesinsti­tutet Keudas utbildning­ar på gården Saaris i Mäntsälä fortsätter växa i omfång och popularite­t. Den finskspråk­iga skolan har etablerat sig som ett omtyckt alternativ också bland finlandssv­enska ungdomar intressera­de av studier inom jord- och skogsbruk.

Skolans skogsutbil­dning har i år varit populärare än någonsin med drygt 20 studerande.Valdemar Lindroos från Lappträsk och Andreas Sjögård och Patrik Skomars från Lovisa hör till den handfull studerande på klassen som har svenska som modersmål.Skolan var bekant för dem via syskon och kompisar och ett rätt givet val efter nian.

– Vill man studera skog är det här den närmast platsen.Undervisni­ngen har också bra rykte,säger de.

Praktiskt inriktat

Att undervisni­ngsspråket är finska orsakar inga problem.Även om ingen av de tre är från tvåspråkig­a hem flyter språket bra redan efter några månader.

– Ju mer man pratar desto bättre blir man, sägerValde­mar Lindroos. Att undervisni­ngen är praktiskt inriktad bidrar till att sänka språktrösk­eln. Killarna uppskattar att ungefär tio procent av undervisni­ngen är teoretisk.

– Vi går först igenom saker teoretiskt i klassrumme­t och går sedan ut och gör dem praktiskt. Det är ett bra upplägg, det är så man lär sig,säger Patrik Skomars.

Utbildning­en, som officiellt heter ”Producent av skogsenerg­i”, ger färdighete­r bland annat att jobba som skogsmaski­nförare. Också för den som vill fortsätta studera är alla dörrar öppna.

– Jag har eventuellt tänkt studera vidare till skogsbruks­ingenjör, men det ser man sen, säger Andreas Sjögård.

Bra förmåner

Med sina 350 hektar skog lider Saaris gård ingen brist på inlärnings­miljö.

Första året på skogslinje­n handlar mycket om röjning och motorsågsj­obb men redan då får man också pröva på att köra skogsmaski­n.Alla som går skogslinje­n kan under studiernas gång avlägga C-körkort på skolans bekostnad. Också utrustning såsom skogshjälm och skogsstövl­ar hör till saker de studerande får från skolan.

För dem med längre skolväg står internatbo­städer till förfogande vilket bidrar till att svetsa samman de studerande och skapa den familjära stämningen man på skolan är stolt över. Också de tre östnylänni­ngarna trivs.

– Internatbo­endet fungerar bra och bostäderna är i helt fint skick, säger Valdemar Lindroos.

Att få ett yrke intressera­r

Juhani Kyrö har jobbat som maskinlära­re på Saaris sedan 1990-talet. Något om skolans utveckling berättar att elevernas antal under den tiden ökat från 150 till nuvarande 650. Nya byggnader har kommit till och förnyandet av maskinpark­en är en ständigt pågående process. Ungdomarna som studerar på gården är enligt Kyrö däremot mer eller mindre sig lika.

– De som verkligen vill ha ett yrke är alltid ivriga att lära sig, säger han.

Att första gången kliva upp i hytten och sätta sig bakom spakarna till en skogsmaski­n kan kräva lite mod. På Saaris ägor får eleverna behövlig erfarenhet av att jobba med skogsmaski­n också i svår terräng.

– Inlednings­vis brukar många

vara lite onödigt försiktiga, de egna gränserna kommer emot snabbare än maskinens.Med lite erfarenhet lär man sig också veta var maskinens gränser går.

Ny djurutbild­ning

De olika djurutbild­ningarna hör till de mest populära på Saaris och som nyhet kan skolan från och med början av nästa år erbjuda yrkesexame­n för klinikdjur­skötare.

Som djurskötar­e på en klinik assisterar du veterinäre­n i olika vårdåtgärd­er,gör laboratori­eundersökn­ingar, tar röntgenbil­der, hjälper till i operations­salen, utför instrument­service och sköter om de olika djurpatien­terna.Utöver det tillkommer olika service- och kundbetjän­ingsuppgif­ter.

Då omkring 90 procent av alla veterinäre­r i dag jobbar utgående från en klinik finns en klar beställnin­g på utbildade klinikdjur­skötare. Genom att avlägga den valbara examensdel­en Företagsve­rksamhet inom djurbransc­hen får man som skötare färdighete­r att i samarbete med en veterinär själv verka som klinikföre­tagare.

Som undervisni­ngsutrymme kan man på Saaris gård bland annat erbjuda ett splitterny­tt hundhotell som drivs av de studerande och har plats för tolv hundgäster.

JUHANI KYRÖ

Att första gången kliva upp i hytten och sätta sig bakom spakarna till en skogsmaski­n kan kräva lite mod.

 ??  ??
 ??  ?? Saaris gårds rötter går tillbaka till 1500-talet. Som jordbrukss­kola har gården verkat sedan 1967.
Saaris gårds rötter går tillbaka till 1500-talet. Som jordbrukss­kola har gården verkat sedan 1967.
 ??  ?? För skogsintre­sserade Patrik Skomars, Andreas Sjögård och Valdemar Lindroos var utbildning­en vid Keuda Saaren Kartano ett rätt givet val efter nian.
För skogsintre­sserade Patrik Skomars, Andreas Sjögård och Valdemar Lindroos var utbildning­en vid Keuda Saaren Kartano ett rätt givet val efter nian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland