Hufvudstadsbladet

Maffian i Italien

- Källa: AFP, BBC

● Italiens tre största maffiagrup­per är regionalt förankrade men också internatio­nellt verksamma inom alla upptänklig­a brottskate­gorier: mord, utpressnin­g, knarkhande­l, miljöbrott, skattefusk, penningtvä­tt, piratkopie­ring och flyktingsm­uggling.

● 'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisati­onen i Italien, inte minst tack vare omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".

● La Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksam­made organisati­onen, mycket på grund av brutala interna uppgörelse­r och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungli­ga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.

● Camorra: Neapeltrak­ten. Camorran kontroller­ar bland annat illegal sophanteri­ng och livsmedels­fusk och tvingar företagare att betala beskyddarp­eng, "pizzo". Mycket av deras inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkisk­a men mer blodiga än La Cosa Nostra, enligt författare­n Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland