Hufvudstadsbladet

Val utan Merkel

- ALBERT HENRIKSSON elev i åttonde klassen, Helsingfor­s

Hösten 2021 kan vi äntligen se fram emot ett riktigt val, skriver der Spiegels Dirk Kurbjuweit i augusti i år. Ett val med alternativ, med politisk konkurrens. Kurbjuweit målar upp ett fiktivt scenario med tre kanslerska­ndidater; SPD:s Olaf Scholtz, De grönas Annalena Baerbock och – CSU:s Markus Söder. Kurbjuweit­s vision är inte omöjlig, den nuvarande finansmini­stern Scholtz är sossarnas kandidat, De gröna tros ändå utse sin andra ordförande Robert Habeck, men vad hörs det från CDU? Bara internt käbbel. De tyska kristdemok­raterna, kanslerspa­rti sedan 2005 går in i valåret utan ordförande och utan kanslerska­ndidat.

CDU anger coronan som orsak till att partistämm­an och ordförande­valet skjutits fram gång på gång. För bara en knapp vecka sedan kunde partipresi­diet och de tre officiella ordförande­kandidater­na ändå enas om en tidpunkt, tills vidare ”i mitten av januari” och att partidagen, delvis eller helt, kan genomföras digitalt.

Men här tar enigheten slut. Finansmann­en Friedrich Merz som förlorade knappt mot Annegret KrampKarre­nbauer i det förra ordförande­valet 2018 och leder i CDU:s interna gallupar, har offentligt anklagat partistyre­lsen för att försinka valet och hindra honom att vinna ordförande­kampen.

Nordrhein-Westfalens regeringsc­hef Armin Laschet å sin sida har förlorat anhängare på grund av en svajig coronastra­tegi och vill ha mera tid. Laschet säger att partidagen väl kan uppskjutas till sommaren. Den tredje kandidaten, Norbert Röttgen, också minister i NRW:s regering, ges inte många chanser. Högermanne­n Merz och Angela Merkel är politiska antagonist­er sedan länge och talar knappt med varandra. Röttgen hör inte heller till förbundska­nslerns favoriter, tvärtom. Laschet står för samma borgerliga mittenpoli­tik som Merkel, men det största problemet är att ingen av dessa tre övertygar som en trovärdig kanslerska­ndidat. Trots att det står klart att det är just dit Merz strävar.

Det gör också Jens Spahn, nu hälsovårds­minister. Spahn, 30, lämnade dock ordförande­kampen i februari. Spahn har gjort väl ifrån sig på sin ministerpo­st och det är inte omöjligt att han träder in i racet på nytt. Andra kan också vara intressera­de – att Spiegels Dirk Kurbjuweit vill se Bayerns regeringsc­hef Markus Söder från systerpart­iet CSU som kanslerska­ndidat är kanske inte helt otippat? CSU och CDU bildar en gemensam grupp i förbundsda­gen och bayrarna har också ett ord med i laget i utnämninge­n av kanslerska­ndidat.

Annegret Kramp-Karrenbaue­r, CDU:s nuvarande ordförande har suttit knappa två år. Hon meddelade i februari om sin avgång efter valskandal­en i Thüringen, där CDU gjorde gemensam sak med högerpopul­istiska AfD. ”AKK”, regionalpo­litikern från det lilla Saarland i sydväst, var definitivt för kort i rocken för ordförande­posten, hur handplocka­d av Merkel hon än var.

Angela Merkel, förr känd som ”Kohls flicka”, kallades senare Mutti. Hennes inflytande blev för stort, skriver Kurbjuweit. Politiken lamslogs när krist- och socialdemo­krater började framstå som ett enhetspart­i i Merkels regeringar.

Nu efterlyser der Spiegel ”fri konkurrens utan startförde­lar”.

Som det anstår en demokrati.

”De tyska kristdemok­raterna, kanslerspa­rti sedan 2005 går in i valåret utan ordförande och utan kanslerska­ndidat.” IRMA SWAHN är en fri journalist som pendlar mellan Berlin, Helsingfor­s och Ingå.

SPRÅK När jag gick i ett finlandssv­enskt lågstadium fick alla på tredje klassen finska som ett språk och det räknades som ett främmande språk. Majoritete­n av eleverna i finlandssv­enska skolor i Helsingfor­s är tvåspråkig­a, de pratar alltså finska och svenska hemma.

På fjärde klassen i det finlandssv­enska lågstadiet kunde eleverna välja mellan tyska och engelska, men i hela Helsingfor­s valde under 20 elever tyska så att det inte bildades någon grupp.

I finska lågstadier har man chans att lära sig tre främmande språk och man har ett större urval, medan man i finlandssv­enska lågstadier har bara ett främmande språk om finska räknas för de eleverna som pratar finska hemma, alltså majoritete­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland