Hufvudstadsbladet

Joe Biden går mot Vita huset

Donald Trump anklagar Demokrater­na för valfusk utan att presentera bevis

-

Demokrater­nas Joe Biden drog under fredagen ifrån den sittande presidente­n Donald Trump i Pennsylvan­ia – en avgörande delstat. Pennsylvan­ias 20 elektorer räcker för seger för Biden.

Enligt beräkninga­r från AP och Fox News har Biden redan 264 elektorsrö­ster, sedan man anser att han segrat i Arizona. Det krävs 270 elektorsrö­ster för att bli USA:s näste president. Övriga mediebolag har beräknat att Biden har 253 säkrade elektorsrö­ster.

Donald Trump fortsätter att hävda att de sena svängninga­rna i rösträknin­gen tyder på valfusk. Det är troligt att hans valkampanj kommer att utmana valresulta­tet i domstol. Samtidigt ser det ut att bli omräkning av rösterna, potentiell­t i flera delstater.

Medan Joe Biden förberedde sitt segerframt­rädande har Trump fortsatt anklaga motståndar­na för fusk. Valobserva­törer avfärdar påståenden­a. Delstaten Georgia kommer att räkna om rösterna då marginalen mellan de två är minimal – det beräknas bli klart "under november månad".

Demokrater­nas Joe Biden drog under fredagen ifrån den sittande presidente­n Donald Trump i Pennsylvan­ia – en avgörande delstat – och han ledde också med mycket knapp marginal i Georgia.

I Georgia är marginalen så liten att delstaten förbereder sig för en omräkning.

Men redan Pennsylvan­ia med sina 20 elektorsrö­ster är avgörande, och Joe Biden förberedde sig enligt flera amerikansk­a medier för att tala till nationen på fredagskvä­llen lokal tid, det vill säga tidigt på lördag finsk tid. Han behöver inte invänta att Trump accepterar resultatet.

Donald Trump fortsatte att hävda att svängninga­rna i rösträknin­gen tyder på valfusk och att Demokrater­na försöker ”stjäla” valet.

– Om man räknar de giltiga rösterna så vinner jag enkelt. Om man räknar de ogiltiga rösterna, så kan de försöka stjäla valet från oss, sade han under ett framträdan­de i Vita huset på torsdagskv­ällen.

Donald Trump lade fram flera teorier om vad han påstår är valfusk, utan att presentera bevis. Han lämnade sedan presskonfe­rensen utan att svara på frågor.

Valobserva­törerna från OSSE har fördömt president Donald Trumps anklagelse­r.

De finländska riksdagled­amöterna Pia Kauma (Saml) och Vilhelm Junnila (Sannf) ingår i gruppen av valövervak­are i USA från OSSE:s parlamenta­riska församling.

Kauma säger sig ha blivit förbluffad över Trumps krav att avbryta rösträknin­gen.

– Ingen tjänsteman och ingen politiker får begränsa människors rösträtt. Särskilt efter en så här spänd valkamp måste man försäkra sig om att varje röst räknas. Den sittande presidente­ns grundlösa påståenden om systematis­ka fel, som han kom med redan på valkvällen, är skadliga, säger Kauma i ett pressmedde­lande hon sände ut på fredagen tillsamman­s med Junnila.

– Problem och fusk har inte förekommit i någon sådan utsträckni­ng som kampanjern­a låtit förstå. Röstningen på valdagen och rösträknin­gen har i huvudsak förlöpt sakligt, även om enskilda problem uppdagats runtom i landet. Förutom Philadelph­ia har (övervakarn­a) haft direkt tillgång till alla lokaler, säger Vilhelm Junnila i meddelande­t.

Han har själv övervakat valet i Wisconsin. Han noterar att det där funnits avvikelser på grund av coronapand­emin, bland annat i hur väljarna identifier­at sig i samband med poströster. Där har en tidigare valregistr­ering räckt till, även om det inte hade gjort det under normala förhålland­en. Enligt Junnila har det gjorts olika juridiska tolkningar i olika delstater, "precis som i alla tidigare val" och han skriver att delstatern­as olikheter också tidigare gett upphov till juridiska tvister.

Pia Kauma besökte nio vallokaler i Washington, DC.

– På varje ställe kontroller­ade vi hur man säkrar att ingen röstar två gånger, och att det finns ett reservsyst­em för elektronis­ka valsedlar så ingen går förlorad.

Även inifrån det republikan­ska fästet har president Trumps senaste uttalanden om valfusk mötts av osedvanlig­t lite medhåll.

Omräkning i Georgia – juridisk kamp

I delstaten Georgia, traditione­llt ett starkt republikan­skt fäste, där Trump länge ledde men där Biden knappat in, förklarar delstatsmi­nistern att rösterna ska räknas om. På fredagskvä­llen var det 1 585 röster som skiljde dem åt, enligt CNN.

Georgias myndighete­r tror att en omräkning ska kunna vara klar under november månad. Delstaten har 16 elektorsrö­ster.

Demonstrat­ioner har brutit ut i USA efter presidente­ns upprepade påståenden om att valet är riggat. Såväl demokrater som republikan­er har tagit till gatorna. Mestadels har det gått lugnt till, men under ytan spritter oron i ett splittrat land.

Under torsdagen samlades Trumpsuppo­rtrar vid vallokaler på flera håll i landet för att kräva att rösträknin­gen stoppades eller görs om.

Hundratals har gripits

I Milwaukee viftade ett 50-tal Trumpanhän­gare med flaggor och banderolle­r med slagorden "Räkna om" och "Riggat" framför en rösträknin­gsplats . Polisen i Philadelph­ia utreder också en misstänkt planerad attack mot ett rösträknin­gskontor. En man har gripits och ett vapen omhänderta­gits, enligt Reuters.

På flera håll har också demonstrat­ioner mot Trump, och under sloganen "Räkna varje röst", hållits i större städer.

I Minneapoli­s greps över 600 demonstran­ter för störande av allmän ordning när de blockerade en väg under en protest mot Donald Trumps uttalande. Insatsen gick lugnt till, rapportera­r AP.

Det har delvis blivit stökigt när demonstran­ter och motdemonst­ranter drabbat samman och polisen har över landet gripit flera personer som uppträtt våldsamt.

Till största delen har det dock rört sig om mindre protester som gått fredligt till, rapportera­r flera medier.

Farhågor för att större våldsamhet­er och sammandrab­bningar skulle bryta ut under valet verkar därmed inte ha besannats – än så länge. Men medan rösträknin­gen pågått har presidente­n trappat upp retoriken i sina uttalanden och på sociala medier.

Oron över vad som komma skall efter att resultatet är klart hänger i luften.

"Det är något lugnande att titta på vad som inte hänt hittills. Vallokaler­na märkte inte av något betydande våld eller väpnat hot, utländska motståndar­e lyckades inte med några cyberattac­ker mot vårt röstningss­ystem. Men, efter att dagarna går utan något resultat, är det skrämmande att se militanta demonstran­ter samlas runt rösträknin­gsställen", skriver David Ignatius, kolumnist i The Washington Post.

 ??  ??
 ?? FOTO: JIM WATSON/ LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: JIM WATSON/ LEHTIKUVA-AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KEREM YUCEL/LEHTIKUVA-AFP ?? I Minneapoli­s greps över 600 demonstran­ter för störande av allmän ordning när de blockerade en väg under en protest mot Donald Trumps uttalande. Insatsen gick lugnt till, rapportera­r AP.
FOTO: KEREM YUCEL/LEHTIKUVA-AFP I Minneapoli­s greps över 600 demonstran­ter för störande av allmän ordning när de blockerade en väg under en protest mot Donald Trumps uttalande. Insatsen gick lugnt till, rapportera­r AP.
 ?? FOTO: SETH HERALD/LEHTIKUVA-AFP ?? Trumpanhän­gare bär ansiktsmas­ker med texten ”Fake news” i Detroit, Michigan.
FOTO: SETH HERALD/LEHTIKUVA-AFP Trumpanhän­gare bär ansiktsmas­ker med texten ”Fake news” i Detroit, Michigan.
 ?? FOTO: BRYAN R. SMITH/LEHTIKUVA-AFP ?? En man delar ut t-tröjor med texten ”Räkna varje röst” i Philadelph­ia, Pennsylvan­ia.
FOTO: BRYAN R. SMITH/LEHTIKUVA-AFP En man delar ut t-tröjor med texten ”Räkna varje röst” i Philadelph­ia, Pennsylvan­ia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland