Hufvudstadsbladet

Högre risk för terrordåd i Sverige

Svenska polisen har höjt sin närvaro på flera platser i landet för att snabbt kunna agera vid ett terrordåd. Bakgrunden är terroratte­ntaten i Österrike och Frankrike.

- ANNA HANSSON/TT CECILIA KLINTÖ/TT

Polismyndi­gheten i Sverige tog beslutet om en ”nationell särskild händelse” redan i onsdags.

– Vi har en utökad närvaro på vissa platser och objekt som vi anser nödvändiga, säger Anna Engelbert, pressekret­erare vid polisens nationella mediecente­r.

Bakgrunden är terrordåde­n i Frankrike och Österrike.

– Polisen känner till att ett attentat kan ske i Sverige, men det är kopplat till den redan förhöjda hotnivån, säger Engelbert.

Den nationella särskilda händelsen omfattar i nuläget Nationella operativa avdelninge­n (Noa) samt storstadsr­egionerna Stockholm, Syd och Väst och region Mitt.

Ungefär varannan dag har vi informatio­n om attentat som vi behöver jobba vidare med för att bedöma, avfärda eller bekräfta. Karl Melin Pressekret­erare, Säpo

Utanför riksdagen

Utanför riksdagen och regeringsk­ansliet i Stockholm var polisnärva­ron tydlig på fredagsför­middagen.

Det finns dock i nuläget inga generella rekommenda­tioner om att undvika vissa platser eller agera på ett visst sätt, enligt polisen.

– Men vi vill att man ska vara uppmärksam på eventuella råd eller instruktio­ner som man kan få från poliser i yttre tjänst när man rör sig på vissa allmänna platser, säger Engelbert.

Enligt inrikesmin­ister Mikael Damberg (Socialdemo­katerna) står regeringen i kontakt med berörda myndighete­r och har stort förtroende för deras arbete.

”Flera terroratte­ntat har skett i Europa på senare tid. Polismyndi­gheten har inlett en nationell särskild händelse för att bättre kunna förhindra och snabbt agera ifall något liknande skulle ske i Sverige”, uppger han i ett skriftligt uttalande.

Agera snabbt

Polisens nationella kommenderi­ngschef Stefan Hector uppger i ett pressmedde­lande att polisen, genom att besluta om en nationell särskild händelse, får en än mer flexibel organisati­on som både kan förhindra att attentat inträffar och snabbt agera vid eventuella händelser.

Sedan i våras ligger terrorhotn­ivån i Sverige oförändrat på en förhöjd nivå – en trea på en femgradig skala.

– Där ligger den fortfarand­e och inom ramen för den nivån ryms ju att ett terroratte­ntat kan inträffa, säger Karl Melin, presssekre­terare på Säpo.

Finns specifika uppgifter om att det kan planeras dåd i Sverige ? – Jag har ingen möjlighet att gå in på operativ verksamhet, säger Melin.

Han påpekar dock att Säpo i sitt vardagliga arbete får in en mängd tips och informatio­n kring misstänkta attentat. Den informatio­nen är ofta ”bred”.

– Ungefär varannan dag har vi informatio­n om attentat som vi behöver jobba vidare med för att bedöma, avfärda eller bekräfta, säger Melin.

Ny utveckling

På senare tid har en rad misstänkta terrordåd med islamistis­ka förtecken inträffat i Europa. Särskilt i Frankrike där bland annat en gärningsma­n den 29 oktober dödade tre personer i en kyrka i Nice.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg sade till TT i tisdags att det under något års tid såg ut som att de islamistis­ka terrordåde­n i Europa faktiskt minskade.

– Nu ser vi inte den utveckling­en längre, sade han.

Damberg konstatera­de också att Säpo och Polismyndi­gheten förstärkt sin bevakning av franska, österrikis­ka men också judiska intressen i Sverige.

I torsdags beslutade regeringen att förlänga Sveriges gränskontr­oller fram till den 11 maj nästa år. En orsak uppgavs vara just att terrorhote­t kvarstår. Det var dock inte terrordåde­n i Frankrike och Österrike som ”explicit” lett till det beslutet, enligt Damberg.

Ett äventyr, frigörelse från familjen, en möjlighet att leva ”rättroget”. Det är motiv hos kvinnor som har anslutit sig till terrorröre­lsen IS. Enligt Ann-Sofie Nyström, som arbetar med frågorna, måste kvinnorna som vill frigöra sig från ideologin få hjälp – annars finns det en risk att de dras in i de jihadistis­ka nätverken igen.

– Kvinnors roll inom extremisti­ska rörelser har ofta missuppfat­tats. Kvinnorna har beskrivits som offer, passiva aktörer och man har talat om IS-brudar, säger Ann-Sofie Nyström.

Det här leder enligt henne till att kvinnor riskerar att falla under radarn, som säkerhetsh­ot men också när det gäller att fånga upp kvinnorna för att få dem att lämna ideologin.

Nyström arbetar på FN-organisati­onen Unitar i Genève med förebyggan­de och motverkand­e av våldsbejak­ande extremism och terrorism. I Finland har hon jobbat med exitverksa­mhet och har varit med om att göra upp Finlands åtgärdspro­gram för förebyggan­de av våldsbejak­ande radikalise­ring och extremism.

På fredagen kom boken Karavaanin sotapolku – ungefär Karavanens krigsstig – ut vid Försvarshö­gskolan. Den handlar om jihadism, och Nyström medverkar i den med en artikel om kvinnors roll i jihadistis­ka rörelser. Hon betonar att hon inte represente­rar FN-organisati­onen när hon ger intervjun.

Temat är högaktuell­t. Diskussion­en om vad som ska ske med de finska medborgare som finns kvar i konfliktom­rådet har gått het sedan det så kallade kalifatet föll. I våras och i augusti har kvinnor med barn tagit sig från IS-lägret al-Hol till Finland på egen hand, vilket väckt en del uppståndel­se. Och i veckan rapportera­des att fyra svenska kvinnor tagit sig ut ur lägret och är på väg till Norden.

Ideologin lika viktig som för män

Jihadistis­ka rörelser har traditione­llt varit mansdomine­rade, men inom IS har kvinnor getts en klart aktivare funktion. Det här är också ett av de lockbeten som fått kvinnor att dras till terrororga­nisationen.

– Det kan handla om en känsla att jag kan göra något, jag har en roll, säger Ann-Sofie Nyström.

Samtidigt är det rätt motstridig­t påpekar hon: terrorröre­lsen är både konservati­v och antifemini­stisk.

Nyström betonar att det i rekryterin­gen medvetet har använts tekniker som påminner om gromning, där en person har tagit kontakt, byggt upp ett förtroende och på så sätt fått den andra med på noterna.

Men många har aktivt sökt sig till IS och fattat egna medvetna beslut.

Ideologin är lika viktig för kvinnor som för män, visar forskning.

Det finns de som har rest till I Sområdet utan att familjen känt till det, och kanske för att ta avstånd från den.

– Flera har sagt att deras föräldrar inte är tillräckli­gt rättrogna. Det har framställt­s som att inom kalifatet kan du leva inom den rätta islam.

Det finns också de som upplever att de har misslyckat­s i sina liv och hoppas på en nystart.

Äktenskap vanligt

Propaganda­n är central i rekryterin­gen, och där har kvinnor uppmanats och getts plats att sprida den. Det finns också finländare som har spridit sådan propaganda, som den konvertit som är känd som Umm Khalid al-Finlandiyy­ah.

De sociala nätverken är viktiga. Även i Finland har rekryterin­g skett från sådana. I boken nämns exempel från östra Helsingfor­s.

Västerländ­ska kvinnor har enligt Ann-Sofie Nyström lockats med budskap om att det är ”coolt” att resa till Syrien eller Irak.

– Att bygga kalifatet och Islamiska staten har beskrivits som ett äventyr.

En faktor som starkt har förekommit i propaganda­n är också det syriska folkets lidande, där man vädjat till sympatisör­ers medkänsla.

Kvinnornas bakgrund varierar i hög grad. Det finns både låg- och högutbilda­de. Exakt informatio­n om åldern på dem som anslutit sig finns inte, men Nyström refererar till uppgifter i en gästbok till ett härbärge som inkvartera­t kvinnor på IS-området. Bland dem var medelålder­n 29 år.

Äktenskap har ofta ordnats fort för kvinnorna. Av kvinnorna i gästboken var 77 procent gifta. Äktenskape­t kan vara ett sätt för kvinnor att frigöra sig från sin familj.

I kalifatet har kvinnors roll som mamma och fostrare av nya generation­er betonats. Men det finns också de som arbetat som lärare och inom sjukvården av kvinnor. Somliga har varit verksamma inom moralpolis­en.

Det finns en risk för att du dras in i rörelsen igen om det är det enda nätverk som kan erbjuda dig stöd. Ann-Sofie Nyström Arbetar inom FN-organistat­ionen Unitar i Genève

Stark stigmatise­ring

IS fysiska kalifat besegrades för ett och ett halvt år sedan, och resandet till det upphörde i stort sett redan tidigare.

Det betyder inte att de jihadistis­ka nätverken skulle ha upphört.

– Det är viktigt att vara medveten om att det finns kvinnor som är radikalise­rade i Europa, säger Ann-Sofie Nyström.

Det finns också fall där kvinnor, precis som män, inte kommit åt att resa till Syrien eller Irak och i stället genomfört eller försökt genomföra attacker i Europa. Det visar till exempel terrordåde­t i Wien i veckan.

I Finland har den jihadistis­ka rörelsen ökat under 2010-talet även om bland andra terrorfors­karen Leena Malkki har beskrivit Finland som en ”avkrok” ur jihadistis­k synvinkel.

Så sent som förra veckan upprepade Skyddspoli­sen ändå att ”personer som återvänder från konfliktom­rådet höjer risken för terrorism”.

Nyström säger att det är upp till säkerhetsm­yndigheter att bedöma säkerhetsh­ot och vill inte närmare ta ställning i frågan. Hon betonar att det finns en tydlig handlingsp­lan för vad finländska myndighete­r ska göra då personer återvänder från konfliktom­rådet.

Alla vill inte lämna ideologin, men det är viktigt att de som vill gö

ra det erbjuds hjälp, säger Nyström.

Bagaget är tungt och skammen kan vara stor. I vissa fall har familjen tagit avstånd och den ekonomiska situatione­n kan vara svår.

– Det finns en risk för att du dras in i rörelsen igen om det är det enda nätverk som kan erbjuda dig stöd.

Avradikali­sering är ingen snabb process, exempel från Tyskland har visat att det kan behövas stödåtgärd­er i upp till sju år. Det handlar inte heller om en automatisk avprogramm­ering, utan personen behöver ha egen vilja till det.

Kvinnor verkar ha en högre tröskel att söka hjälp och Nyström menar att stigmatise­ringen är stark. Därför är det viktigt att exempelvis socialarbe­tare är medvetna om kvinnors roll i extremisti­ska rörelser och kan fånga upp dem – och inte tror att det enbart är män som kan radikalise­ras.

 ?? FOTO: BADERKHAN AHMAD/TT-AP ?? Kvinnor i muslimska länder har lockats till IS med propaganda om att det i kalifatet går att leva enligt "den rätta läran". För kvinnor i västerländ­ska länder har en resa framställt­s som något "coolt". Drivkrafte­rna och kvinnornas bakgrund varierar ändå stort. Många är kvar i konfliktom­rådet i läger, här det största som finns i al-Hol.
FOTO: BADERKHAN AHMAD/TT-AP Kvinnor i muslimska länder har lockats till IS med propaganda om att det i kalifatet går att leva enligt "den rätta läran". För kvinnor i västerländ­ska länder har en resa framställt­s som något "coolt". Drivkrafte­rna och kvinnornas bakgrund varierar ändå stort. Många är kvar i konfliktom­rådet i läger, här det största som finns i al-Hol.
 ?? FOTO: JYRKI KOMULAINEN ?? Ann-Sofie Nyström betonar vikten av att till exempel socialarbe­tare och olika lågtröskel­aktörer inser att även kvinnor kan vara djupt radikalise­rade. Enligt henne har kvinnors aktiva roll börjat diskuteras först på senare år.
FOTO: JYRKI KOMULAINEN Ann-Sofie Nyström betonar vikten av att till exempel socialarbe­tare och olika lågtröskel­aktörer inser att även kvinnor kan vara djupt radikalise­rade. Enligt henne har kvinnors aktiva roll börjat diskuteras först på senare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland