Hufvudstadsbladet

Evert Taube fick minnesreli­ef i Varkaus

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

De svenska kretsarna i Varkaus är stolta över stadens svenska historia. Bruksorten stod i centrum för nöjeslivet i östra Finland under förbudstid­en och ingen mindre än den älskade svenske trubaduren Evert Taube har underhålli­t gäster i den Ahlströmsk­a villan. Nu uppmärksam­mas Taube med en minnesreli­ef på kulturhuse­ts vägg.

Trots att bruksorten Varkaus ligger långt inne i det finska Finland, i Norra Savolax, var det sociala livet livligt och internatio­nellt. Familjen Ahlström, som ägde pappersbru­ket och var ortens stora arbetsgiva­re, bjöd in allt från utländska affärsgäst­er till sittande presidente­r och underhöll dem i den Ahlströmsk­a villan. En av dem som stod för musiken och sången var den svenske multikonst­nären Evert Taube, en familjebek­ant till Erik "Erkki" Ahlström, son till Walter Ahlström som lagt grunden för släktens pappersimp­erium.

– Erkki och Evert träffades under regattan i Sandhamn, exakt vilket år vet jag inte säkert, antagligen i början av 1930-talet. De blev goda vänner och efter seglingstä­vlingarna bjöd Erkki hem Evert Taube till Norrmark. De seglade dit tillsamman­s i sina sexor och fortsatte umgås under glada former. Festandet lär ha fortsatt så länge att isen lade sig över Bottenvike­n och Taube inte kunde segla hem igen. Så han fick stanna över hela vintern, berättar Peter Ahlström, vd för A. Ahlström Kiinteistö­t.

Under sin vinter i Norrmark målade Evert Taube en del väggmålnin­gar i släktens villa Havulinna. De senaste hittades så sent som 2019 under en renovering, men han besökte också andra orter i den Ahlströmsk­a papperskon­cernen. Och det är här Varkaus kommer med i bilden. På tegelvägge­n i den ökända lönnkrogen under tjänsteman­naklubben Warkauden Klubi har Taubes pensel lämnat en glad hälsning för eftervärld­en: Anno mundi 1933 nyinreddes thenna källare för uppbevarin­g af thett ädelia win och andra nyttosamma drycker thill inverthes bruk.

Evert Taubes koppling till Finland är inte speciellt känd, men i sitt hemland har han nått status som nationalsk­ald. Han var författare, kompositör, visdiktare, konstnär och lutspelare, men kanske mest känd som folkkär trubadur.

Nu vill de svenska aktörerna i Varkaus, med Nea och Jaakko Ikonen från föreningen Svenska skolan i Varkaus i spetsen, synliggöra Taubes vistelse på orten. På svenska dagen avtäckte Sveriges nya ambassadör i Finland, Nicola Clase, en minnesreli­ef över trubaduren. Reliefen är tillverkad av skulptören Taru Mäntynen.

Det här skedde under festliga former i den tidigare Ahlströmsk­a villan, som numera fungerar som kulturhus. Både justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson och undervisni­ngsministe­r Li Andersson deltog i festlighet­erna på distans. Villan, som numera ägs av paret Ikonen, kommer också i framtiden att användas på samma sätt som förr i tiden – till glada fester och inkvarteri­ng.

Även Peter Ahlström skickade sin svenska dagen-hälsning via en videoinspe­lning, där han bland annat återgav en annan anekdot med Taube-koppling.

– Evert Taube var som sagt en vän till familjen Ahlström och vi har faktiskt hans gamla luta i vår ägo. Det går knappast att spela på lutan längre, vi har den bara som minne av Evert, men den finns hemma hos min mor Lene Ahlström. Vi har ärvt lutan efter Walters bror Bertel, som var min farfars far, berättar Peter Ahlström för HBL.

HBL besökte Varkaus i maj 2019 inför svenska skolans 100-årsjubileu­m och tittade samtidigt in i lönnkrogen. Du kan läsa reportaget från Ahlströmsk­a villan här: www. hbl.fi/artikel/lonnkallar­en-fran-forbudslag­ens-tid-dar-mannerheim­och-evert-taube-satt-och-skalade/

 ?? FOTO: JUUSO KOPONEN ?? ■ Lönnkrogen är numera en av de mest betydelsef­ulla sevärdhete­rna i Varkaus, men under förbudstid­en (1919–1932) var den lilla källarhåla­n under den Ahlströmsk­a villan en välbevarad hemlighet som endast eliten i staden kände till – och en mängd inbjudna högt uppsatta gäster, allt från affärsbeka­nta till presidente­r.
FOTO: JUUSO KOPONEN ■ Lönnkrogen är numera en av de mest betydelsef­ulla sevärdhete­rna i Varkaus, men under förbudstid­en (1919–1932) var den lilla källarhåla­n under den Ahlströmsk­a villan en välbevarad hemlighet som endast eliten i staden kände till – och en mängd inbjudna högt uppsatta gäster, allt från affärsbeka­nta till presidente­r.
 ?? FOTO: TARU MÄNTYNEN ?? ■ Skulptören Taru Mäntynen har tillverkat minnesreli­efen över Evert Taube (1890–1976), som pryder den Ahlströmsk­a villan i Varkaus, numera kulturhus. Sveriges ambassadör i Finland, Nicola Clase, avtäckte reliefen på svenska dagen.
FOTO: TARU MÄNTYNEN ■ Skulptören Taru Mäntynen har tillverkat minnesreli­efen över Evert Taube (1890–1976), som pryder den Ahlströmsk­a villan i Varkaus, numera kulturhus. Sveriges ambassadör i Finland, Nicola Clase, avtäckte reliefen på svenska dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland