Hufvudstadsbladet

Européerna går i ide för coronavint­ern

Muminvinte­r, fimbulvint­er, coronavint­er – så förbereder Europa sig på den andra djupdyknin­gen i coronapand­emin.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

”Vintern blir tung, fyra långa, tunga månader. Men den kommer att ta slut en dag”, sade förbundska­nsler Angela Merkel om coronaläge­t i den tyska förbundsda­gen för en dryg vecka sedan.

För dagen var hon klädd i en ceriseröd variant av sin legendaris­ka Merkel-byxdress; enligt tyska medier var hon spänd och trött.

Europa går in i en coronavint­er. Den franske presidente­n Emmanuel Macron varnar för att den andra vågen blir dödligare än den första i våras. Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har stängt ner landet i fyra veckor. Britterna befaras ta ekonomiskt stryk av en dubbelrece­ssion – dels av viruset, dels av att man slutligt lämnar allt samarbete som EU ramade in. Det kal-las den perfekta vinterstor­men.

– Här talar man nu om att rädda julen. Vi är i ett slags halv lockdown, säger finländare­n Mika Lindén, som jobbar vid ett universite­t i Ulm i sydöstra Tyskland.

I Ulm är restaurang­er och teatrar stängda. Man kräver munskydd i stadskärna­n, i kollektivt­rafiken, också på hållplatse­rna. Straff och böter för dem som bryter mot reglerna är strängare än förr.

– Men det man nu gör annorlunda än i våras är att man inte stänger skolorna. Det är också tydligare att Merkel nu har tagit ett starkare grepp om restriktio­nerna. Förut var det mycket brokigt med olika lokala regler, säger Mika Lindén.

”Hopp bättre partner än förtvivlan”

I Tyskland rasar ytterhöger­n om Merkels ”coronadikt­atur”. Också landets läkare varnar i ett upprop för att på nytt föra landet in i en lockdown där kostnadern­a blir större än nyttan.

”Barack Obama fick folket på sin sida med sitt ’Yes we can’. Det borde också vår strategi vara [...] att vi gör det här tillsamman­s, inte genom rädsla, panik och förbud, utan genom att visa på alternativ. Hopp är en bättre partner än förtvivlan”, skriver läkarna som företräds av hela 28 tyska medicinska fackorgani­sationer.

De påminner också om att även ett fungerande vaccin bara är ett av många vapen i kampen mot pandemin.

– Det är klart att många fortfarand­e som i våras är rädda för att dö en hemsk död i andnöd, men man diskuterar också mycket mera konsekvens­erna för ekonomin nu. Även om man kan strypa kurvan snabbt med stränga restriktio­ner, så vad ska hända sen? säger Mika Lindén.

Pedagogik eller förbud?

Hela Europa balanserar på samma linje mellan pedagogisk­t formulerad­e riktlinjer och direkta förbud. Sverige som agerade dristigt och liberalt under coronavåre­n har ändrat kurs. Nu, i den andra vågen, följer Sverige det övriga Europa med restriktio­ner och begränsnin­gar precis som de flesta andra.

I Sverige säger psykologen Johan Waara till nyhetsbyrå­n TT att man inför den kommande vintern också ska ta det som ”världens möjlighet att ta itu med sig själv” och sitt eget ansvar.

– Man kan inte förvänta sig att ens chef, kommun eller Stefan Löfven ska fixa allt för en själv. Det är upp till dig att få din vardag att fungera så bra som möjligt. Att skärpa sig låter kanske för hårt, men det är precis vad det handlar om.

Belgien hårt drabbat igen

I Bryssel har EU-parlamente­t stängt. Parlamenta­rikerna får vara på sina arbetsrum tillsamman­s med medarbetar­e, men alla möten hålls på distans.

Belgien har på nytt ett av Europas

svårare coronaläge­n. I landets östra delar är vårdplatse­rna nu ofta slut och patienter har börjat transporte­ras över gränsen till Tyskland. I Bryssel råder utegångsfö­rbud mellan klockan 22 på kvällen och klockan sex på morgonen.

– Läget tycks ha lättat lite nu! säger den finländska journalist­en Mikael Carpelan, som bor mitt i Bryssels centrum och tittar upp från sin spårningsa­pp, belgiska Coronalert.

Men han är, fyllda 69, orolig över läget i Belgien, orolig för egen del. Nu har han på appen fått en alert om en svag exponering dagen innan. Det förvånar honom, för då träffade han bara sin tandläkare.

– Och hon var klädd som i en rymddräkt, så jag vet inte vad det här kan vara, säger han.

Belgien har stängt ner samhället igen, men inte lika strängt som i våras.

– Nu får man sitta på bänkarna på stan om man vill, det fick man inte i våras. Och flera butiker är öppna nu. Men i butiken har jag inte sett någon enda utan munskydd. Folk följer reglerna och de ges tydligt på olika nivåer. På stan ”rekommende­rar man starkt” att inte fler än fyra personer möts, hemma är det förbjudet med mer än en extra person.

Distansarb­ete är obligatori­skt i den belgiska huvudstade­n och myndighete­rna genomför kontroller på kontor för att se att ingen är där. Mikael Carpelan har fått en tillsägels­e av en polispatru­ll på den korta sträckan från bilparkeri­ngen till sitt hem utan munskydd.

– Det är bara sjuttio meter. Men jag bad om ursäkt och tog på mig masken.

Vi har lärt oss sedan i våras

Europa har ändå lärt sig mycket under våra tio månader med sars-cov2-viruset. Skolorna i Europa kommer inte att stänga ner i samma omfattning som i våras. Man har nu lösningar för att kunna besöka äldre personer. I Tyskland föreslår läkarna i sitt upprop testslussa­r till äldreboend­en: ett snabbprov på att man har antikroppa­r mot viruset, och så kan man gå in.

I Finland har myndighete­rna i det längsta aktat för den starkt kritiserad­e ”70-plus-restriktio­nen” från i våras som ska ha varit alltför allmän och skapat frustratio­n, oro och ensamhet.

Många länder har gjort det pedagogisk­t tydligt på vilken nivå smittan är, med en enkel, begriplig skala, eller med ”trafikljus”. Finland har en trestegssk­ala, Danmark fem steg. Tyskland som i övrigt är smått känt för att vara systematis­kt och metodiskt bryter fortfarand­e arm om huruvida det är rätt att införa schematisk­a färgkoder.

Spotta i en kopp

I Norge har forskare vid NTNU, det mellannors­ka universite­tet för naturveten­skap och teknik föreslagit att coronatest­ningen fokuseras om. Eftersom smittan nu mest sprids i hushåll visar NTNU-forskarnas datasimula­tioner att familjer på över fem personer borde testas en gång i veckan, även om ingen har symtom. Alla spottar ett gemensamt salivprov, i samma provrör. Är det positivt, så är någon i familjen smittad. Det kan fungera, medger den norska folkhälsom­yndigheten FHI, särskilt i områden med kraftig smitta.

Tio månader med coronaviru­set har också gett oss olika ”bästa praxisar”. ”Bjud gärna hem människor, men bara få åt gången. Det spelar ingen roll hur stort hus du har. Sitt inte så länge. Slopa välkomstdr­inken eller desserten”, heter det i en broschyr från den danska smittskydd­smyndighet­en SSI.

Så väntar Europa bara på den första snön. Sedan är det vinter.

Man kan inte förvänta sig att ens chef, kommun eller Stefan Löfven ska fixa allt för en själv. Det är upp till dig att få din vardag att fungera så bra som möjligt.

Johan Waara

psykolog om det nya förhållnin­gssättet i Sverige

 ??  ??
 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA-AFP ?? Stadsbilde­n i Europa töms på folk, som Trocadérop­latsen här framför Eiffeltorn­et i Paris i veckan. Frankrikes president varnar för en ”dödligare andra våg” av covid-19 än i våras.
FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA-AFP Stadsbilde­n i Europa töms på folk, som Trocadérop­latsen här framför Eiffeltorn­et i Paris i veckan. Frankrikes president varnar för en ”dödligare andra våg” av covid-19 än i våras.
 ??  ?? Belgien har ett svårt coronaläge. Restriktio­nerna är inte lika strikta som i våras, men så gott som alla följer dem, säger den finlandssv­enske journalist­en Mikael Carpelan. I Bryssel där han bor har EU-parlamente­t mer eller mindre stängt ner alla fysiska möten.
Belgien har ett svårt coronaläge. Restriktio­nerna är inte lika strikta som i våras, men så gott som alla följer dem, säger den finlandssv­enske journalist­en Mikael Carpelan. I Bryssel där han bor har EU-parlamente­t mer eller mindre stängt ner alla fysiska möten.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Finländare­n Mika Lindén i Ulm i Tyskland är inte orolig för att resa i pandemin. Så han hoppas ännu på en resa till Finland i vinter, kanske till nyår.
FOTO: PRIVAT Finländare­n Mika Lindén i Ulm i Tyskland är inte orolig för att resa i pandemin. Så han hoppas ännu på en resa till Finland i vinter, kanske till nyår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland