Hufvudstadsbladet

Minkvirus portar danskar

-

"Besökare som anländer till Storbritan­nien från Danmark kommer inte att tillåtas inträde i Storbritan­nien", skriver transportm­inister Grant Shapps på Twitter. Inreseförb­udet trädde i kraft på lördagsmor­gonen.

Personer som inte är brittiska medborgare, och som varit i eller rest genom Danmark senaste 14 dagarna, kommer också att nekas inträde, enligt Shapps, medan britter som varit i Danmark ska självisole­ra sig i två veckor.

Danmark har infört hårda restriktio­ner i flera kommuner i Nordjyllan­d efter att coronaviru­s har muterat på minkfarmar och spridit sig till människor. Tidigare i år har över 200 människor fått någon typ av muterat virus varav minst ett kan vara motståndsk­raftigt mot kommande vacciner och Danmarks regering har beslutat att samtliga minkar i landet ska avlivas. Enligt dansk polis handlar det om mellan 15 och 17 miljoner minkar. Arbetet med att döda minkarna är nu i full gång och i slutet av nästa vecka väntas det vara klart, säger Rigspoliti­et i ett pressmedde­lande, enligt Ritzau.

Inreseförb­udet ska utvärderas efter en vecka, skriver Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland