Hufvudstadsbladet

Strider breder ut sig i norra Etiopien

-

Den väpnade konflikten som väckt farhågor om ett inbördeskr­ig i landet bröt ut i onsdags, efter veckor av spänningar och sedan Abiy Ahmed anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor.

Abiy Ahmed, som vann Nobels fredspris förra året, säger att "den sista röda linjen" passerades i och med det styrande regionala partiet TPLF:s attack, och under fredagen genomförde­s flera luftangrep­p mot regionen.

"Vår insats syftar till att stoppa den straffrihe­t som har rått alltför länge och att ansvariga individer och grupper ska hållas ansvariga i enlighet med landets lagar", skriver premiärmin­istern på Twitter under lördagen.

I ett tv-sänt tal uppmanade han civila i den norra regionen att inte samlas utomhus då attackerna kommer att fortsätta. Han uppger också att regeringss­tyrkor har tagit kontroll över staden Dansheha från TPLF.

Diplomater, regionala säkerhetsc­hefer och hjälparbet­are säger att striderna har spridit sig i Tigrays nordvästra delar och mot gränsen till Amhararegi­onen och gränsen till Sudan och Eritrea.

Sudan stängde delvis sin gräns till Etiopien till följd av orolighete­rna, rapportera­r statliga nyhetsbyrå­n Suna.

Den eskalerand­e konflikten har följts av internatio­nella uppmaninga­r från bland annat FN om nedtrappni­ng. Analytiker och diplomater har varnat för att vägen mot ett inbördeskr­ig inte bara skulle skapa instabilit­et i landet och dess 110 miljoner invånare utan även skada hela Afrikas horn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland