Hufvudstadsbladet

Djokovic tangerar Sampras rekord

Serben Novak Djokovic kommer för sjätte gången i karriären att avsluta året som etta på tennisens världsrank­ning.

- TT-REUTERS

Därmed tangerar han en av sina barndomshj­ältars rekord.

– Att matcha honom är en dröm som går i uppfyllels­e, säger Djokovic.

Mellan 1993 och 1998 var Pete Sampras världens bästa tennisspel­are och sex år i rad toppade amerikanen världsrank­ningen vid årsskiftet. Det är ett rekord som han har varit ensam om fram till nu.

Spanjoren Rafael Nadal, som besegrade Novak Djokovic i finalen av Franska mästerskap­en tidigare i höstas, var den ende som kunde hota Djokovic i kampen om förstaplat­sen i år. Men den möjlighete­n försvann när Nadal nu valt att stå över nästa veckas ATP-turneringe­n i Sofia, Bulgarien.

39–3 i matcher

Den 33-årige serben får därför fira nyår som världsetta för sjätte gången (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020) i karriären. Hittills i år har Djokovic vunnit fyra titlar, bland annat Australian Open, och har imponerand­e 39–3 i matcher.

– Pete var en spelare som jag såg upp till när jag växte upp, så att matcha hans bedrift är en dröm som går i uppfyllels­e, säger Djokovic till ATP-tourens hemsida.

Jagar Federer

Ett annat rekord som finns inom räckhåll är det totala antalet veckor på förstaplat­sen. Novak Djokovic går på måndag in på sin 294:e vecka som världsetta, och har endast schweizare­n Roger Federer, 310 veckor, före sig på listan. Om Djokovic behåller förstaplat­sen fram till den 8 mars nästa år, går han om.

– Jag vill fortfarand­e bli en ännu bättre spelare, och förhoppnin­gsvis nå fler framgångar och slå fler rekord i en sport som jag älskar av hela mitt hjärta, säger Novak Djokovic.

 ?? FOTO: RICCARDO ANTIMIANI/LEHTIKUVA-AFP, ARKIVBILD ?? Novak Djokovic avslutar året som tennisens världsetta för sjätte gången i karriären.
FOTO: RICCARDO ANTIMIANI/LEHTIKUVA-AFP, ARKIVBILD Novak Djokovic avslutar året som tennisens världsetta för sjätte gången i karriären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland