Hufvudstadsbladet

Det blir sällan som man tänkt sig

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef vid Ålandsbank­ens fondbolag

Inför det amerikansk­a presidentv­alet var de flesta bedömare eniga om att det värsta tänkbara utfallet för finansmark­naderna vore ett otydligt valresulta­t i presidentv­alet. Efter att ha summerat veckan som gick är det bara att konstatera att det sällan blir som man tänkt sig.

I skrivande stund är uppgången för OMXH25-index drygt 5 procent för veckan, och den amerikansk­a aktiemarkn­aden ser ut att sluta veckan cirka 7 procent upp. Räntorna föll tillbaka kraftigt och dollarn försvagade­s något, men i allt väsentligt innebär veckans rörelser att marknadern­a är tillbaka där de var i mitten av oktober.

Vad är det som gjort att riskaptite­n återvänt? En viktig faktor är att maktbalans­en i kongressen inte verkar rubbas, då republikan­erna lyckats bättre än väntat i senatsvale­t. Det innebär att risken (eller möjlighete­n) för stora, kostsamma strukturre­former av det slag som Biden fört fram i valrörelse­n har minskat betydligt.

Handlingsu­trymmet för den president som väljs – oavsett om det blir Biden eller Trump – är helt enkelt begränsat. Marknadens aktörer ogillar stora förändring­ar, och ett läge där finanspoli­tiken får begränsat utrymme är för många den bästa av världar.

Konsekvens­erna för marknadern­a på längre sikt är fortfarand­e svåra att överblicka. Om vi antar att Biden blir vald till president kan vi ändå räkna med att han kommer att försöka få igenom ökade offentliga utgifter, vissa skattehöjn­ingar på företag och en ”green deal” som stimulerar klimatfräm­jande investerin­gar. Men med en republikan­sk senat kommer dessa reformer att bli mindre än tänkt, och därmed kan vi anta att ränteläget förblir på en låg nivå.

Låga räntor i kombinatio­n med dämpad tillväxt är ofta en god miljö för tillväxtak­tier. Detta verkar också vara marknadens bedömning, och det tekniktung­a Nasdaq 100-indexet steg klart mer än marknaden under veckan. Läkemedels­företagen bidrog också till uppgången för tillväxtbo­lag då riskerna för en omfattande reform av prissättni­ngen anses ha minskat. Om dessa slutsatser kommer att stå sig efter ytterligar­e en vecka av rösträknan­de är svårare att säga.

På den finska marknaden var Neste den tydligaste vinnaren med en uppgång på cirka 10 procent. Förhoppnin­gar om att USA ska fortsätta att subvention­era förnyelseb­ara bränslen är den enskilt viktigaste anledninge­n till uppgången, men köpet av ett raffinader­i i Rotterdam som ökar kapacitete­n på längre sikt bidrog också. Med ett P/E-tal på 28.5x för 2021 och 24.2x för 2022 krävs det att bolaget levererar tillväxt under en lång tid framöver för att motivera värderinge­n.

Den enda tydliga förloraren bland de större bolagen var Neles, som föll med cirka 9 procent. Alfa Laval lyckades inte få 50 procent av kapitalet och drog därmed tillbaka sitt kontantbud på 11,50 euro på onsdagen. Neles ägare får nu hoppas på att Valmet lägger ett bud på bolaget som åtminstone motsvarar vad Alfa Laval var beredda att betala. Då skulle både Valmet och Solidium rädda ansiktet gentemot internatio­nella investerar­e, vilket man kan tänka sig vore viktigt för båda parter. Men, det blir sällan som man tänkt sig.

”Trots ett utdraget val i USA återvände riskaptite­n till börserna.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland