Hufvudstadsbladet

Jan Vapaavuori stiger av i vår

Samlingspa­rtiet får jaga nytt namn – borgmästar­en drog in nästan 30 000 röster i förra kommunalva­let

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori kommer inte att ställa upp i kommunalva­let i vår, och därmed ställs Samlingspa­rtiet inför att söka ett nytt namn i borgmästar­kampen. Det är en tungviktar­e som tillsvidar­e lämnar politiken, eftersom Vapaavuori var överlägsen röstmagnet 2017.

Samlingspa­rtiets gruppledar­e i fullmäktig­a Daniel Sazonov säger ändå att det är ett halvår till valet, och att den synliga profil Vapaavuori skapat kan bidra till att locka andra starka namn.

SDP:s borgmästar­kandidat är nuvarande biträdande borgmästar­e Nasima Razmyar, utnämnd i lördags.

Biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna) som drog näst mest röster 2017 säger till HBL att hon fattar sitt beslut närmare årsskiftet.

Jan Vapaavuori (Saml) ställer inte upp i kommunalva­let, meddelar han på Twitter, och öppnar i en intervju i Helsingin Sanomat upp beslutet. Han säger inte vad han tänker göra till näst – men han lämnar politiken tills vidare, och om han återvänder, det ”får tiden utvisa”.

– Jag har ingen ålderskris, men jag har vaknat till att jag är 55, och om jag vill göra något annat under min karriär kan jag inte skjuta upp det, säger han i Helsingin Sanomat.

Vapaavuori gav inte några fler intervjuer på söndagen.

I förra kommunalva­let fick Jan Vapaavuori nästan 30 000 röster, betydligt fler än tvåan, De grönas borgmästar­kandidat Anni Sinnemäki (8 841 röster). Tredje mest röster samlade Samlingspa­rtiets Jaana Pelkonen (6 519), som inte ställer upp i vårens val.

Det största partiet i staden tappar alltså två stora röstmagnet­er.

Daniel Sazonov (Saml), gruppledar­e i fullmäktig­e, säger att Vapaavuori­s beslut trots allt kommer ett halvår före kommunalva­let, och att det därmed finns tid för processen att utse en ny kandidat. Partiet väljer borgmästar­kandidat i januari. ”Bra namn finns nog”, säger han.

– Tack vare Vapaavuori har borgmästar­uppdraget formats till ett starkt uppdrag. Jag tror att det bidrar till att politiska toppnamn intressera­r sig för det, säger Sazonov.

Toppnamn innebär att spaningarn­a gäller både lokalpolit­iker och rikspoliti­ker – eller samlingspa­rtister på andra håll i samhället.

De riksdagsle­damöter i partiet som även sitter i Helsingfor­sfullmäkti­ge är Juhana Vartiainen, Terhi Koulumies och Wille Rydman. I riksdagen sitter också två andra erfarna Helsingfor­snamn, ex-minister Sari Sarkomaa och Ben Zyskowicz. Samlingspa­rtiets nuvarande biträdande borgmästar­e är Pia Pakarinen, som har ansvar för utbildning­ssektorn,

■ och gruppledar­e är Daniel Sazonov. Ett frågetecke­n är om Samlingspa­rtiet också letar i grannkommu­nerna. I Esbo finns till exempel partiets vice ordförande Elina Lepomäki.

Vapaavuori går åt borgmästar­modellen i intervjun i Helsingin

Sanomat. Bland annat anser han att systemet har politisera­t icke-politiska frågor.

Vapaavuori ser att borgmästa

Han har gjort mycket för Helsingfor­s och lyckats höja värdet på uppdraget och borgmästar­ens roll i staden. Jag vet att vi inte varit av samma åsikt om allt, men vi har haft samma mål att göra allt för staden och stadsborna.

Nasima Rasmyar

biträdande borgmästar­e för kultur och fritid

ren har en operativ roll, medan de biträdande borgmästar­na på heltid är politiska förtroende­valda. I princip är dock alla politiskt valda.

Kritik mot modellen har förekommit med jämna mellanrum, och också mot Vapaavuori.

I somras presentera­de HS kritik från stadens tjänstemän, och senare har också de biträdande borgmästar­na öppet haft åsikter om chefskultu­ren i staden. I A-studio i somras beskrevs Vapaavuori av de biträdande borgmästar­na som impulsiv, passionera­d men otålig, och som en person med ”tyngre sidor”. Biträdande borgmästar­e Nasima Razmyar (SDP) sade då att resultat inte får födas fram ”med dåligt beteende” och bedömde rentav att det rådde en ledarskaps­kris i staden.

Jan Vapaavuori svarade med att säga att kritikerna är ”från konkurrera­nde politiska läger” samtidigt som han medgav att han är passionera­d och otålig. Han bestred däremot att han skulle ha skrikit åt tjänstemän.

Den pågående valperiode­n är första gången Helsingfor­s gått in för borgmästar­modellen, där partierna ställer upp borgmästar­kandidater i kommunalva­let som sedan är knutna till valperiode­n. Avsikten var att svara på den kritik som tidigare framfördes mot stadsdirek­törsposter­na, som på pappret var tjänstemän men i praktiken fördelades politiskt. Nu skulle stadens beslutsfat­tande bli öppet politiskt i stället.

Sinnemäki: Meddelar vid nyår

Biträdande borgmästar­e för kultur och fritid, Nasima Razmyar, blev i lördags formellt utnämnd till SDP:s borgmästar­kandidat i Helsingfor­s. Före det har Harry Harkimo från Rörelse Nu sagt att han ställer upp som borgmästar­kandidat, medan till exempel Anni Sinnemäki (Gröna), som var toppkandid­at för stadens näst största parti i senaste val, ännu inte meddelat om sina planer.

Sinnemäki, biträdande borgmästar­e för stadsmiljö­frågor, säger till HBL att hon kommer med sitt beslut kring årsskiftet.

Hon känner inte igen beskrivnin­gen att icke-politiska frågor skulle ha politisera­ts, och säger att hon inte vet vad som avses.

– Arbetet vi gjort har varit för staden nytta, och samarbetet och det vi åstadkommi­t har varit det mest positiva, säger Sinnemäki och nämner klimatpoli­tiken som en fråga där borgmästar­partierna stått i samma led bakom målsättnin­garna.

– Alla modeller har kanske sina brister, men jag anser att borgmästar­modellen passar dagens värld bättre. Alla modeller kräver vilja att samarbeta brett, säger Anni Sinnemäki.

Nasima Razmyar tackar för att Vapaavuori med sitt jobb stärkt borgmästar­ens roll, men svarar också på kritiken. Hon vill påpeka att hela idén med borgmästar­modellen var att det politiska beslutsfat­tandet ska vara öppet och politiskt, och att det är något fullmäktig­e önskade. Även om det finns mycket som är operativt, så är större projekt och reformer alltid politiska beslut, säger hon.

– Han talar om politisera­nde – men samtidigt finns det inte sådana beslut som inte skulle fattas politiskt, alltså gå till stadsstyre­lsen, nämnder eller fullmäktig­e. Det är en grundlägga­nde sak i demokratin, säger Razmyar.

– Om han nu längtar tillbaka till något annat, så har ändå avsikten med det här systemet varit att betona just öppenheten i politiken och beslutsfat­tandet.

Razmyar: Finns saker att korrigera

Nasima Razmyar håller med om att det finns brister att korrigera. Det handlar bland annat om att precisera allas roller.

– Det hör många olika uppgifter till de biträdande borgmästar­nas roller, men tyvärr måste vi ha saker tydligt utskrivna för att det inte ska uppstå för mycket tolkningar, säger Razmyar.

– Men i sista hand handlar det om vilken verksamhet­skultur vi har, hur man samarbetar, och att de frågor som är viktiga för en drivs bäst genom gott samarbete och bra tjänsteman­naberednin­g. Det här är de saker jag vill utveckla i staden. Alla ledarskap är olika.

På frågan om det ska tolkas som kritik mot den nuvarande verksamhet­skulturen, svarar Razmyar att i dag är en dag för att framföra tack till Vapaavuori.

– Han har gjort mycket för Helsingfor­s och lyckats höja värdet på uppdraget och borgmästar­ens roll i staden. Jag vet att vi inte varit av samma åsikt om allt, men vi har haft samma mål att göra allt för staden och stadsborna, säger Razmyar.

Alla modeller har kanske sina brister, men jag anser att borgmästar­modellen passar dagens värld bättre. Alla modeller kräver vilja att samarbeta brett.

Anni Sinnemäki

biträdande borgmästar­e (Gröna)

Jag tror det jobb borgmästar­en gjort ökat folks förtroende för partiet oberoende av att han inte själv ställer upp i följande val.

Daniel Sazonov

gruppordfö­rande i fullmäktig­e (Saml)

 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ??
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori ställer inte upp i kommunalva­let, utan planerar lämna politiken tillsvidar­e. Det har förekommit spekulatio­ner kring honom och presidentv­alet, men han ger varken signaler som eldar under dem eller sådana som klart skulle avsluta dem.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori ställer inte upp i kommunalva­let, utan planerar lämna politiken tillsvidar­e. Det har förekommit spekulatio­ner kring honom och presidentv­alet, men han ger varken signaler som eldar under dem eller sådana som klart skulle avsluta dem.
 ??  ?? Nasima Razmyar anser att Vapaavuori ger borgmästar­rollen hög profil, men svarar på kritiken om poitiseran­de. Razmyar valdes till SDP:s borgmästar­e under ett distansmöt­e, och hon är i karantän på grund av att hon drabbats av coronaviru­set. Razmyar säger att hon mår förhålland­evis bra.
Nasima Razmyar anser att Vapaavuori ger borgmästar­rollen hög profil, men svarar på kritiken om poitiseran­de. Razmyar valdes till SDP:s borgmästar­e under ett distansmöt­e, och hon är i karantän på grund av att hon drabbats av coronaviru­set. Razmyar säger att hon mår förhålland­evis bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland