Hufvudstadsbladet

Amerikaner firar hopp, lättnad och återvunnen trygghet

Tjutet från bilarnas signalhorn bröt ut sekunderna efter att CNN hade utropat Joe Biden som segrare. Till och med i den förort där jag bor trängde festljuden genast in genom fönstren.

- TEXT JURI VON BONSDORFF FOTO AMANDA ANDRADE-RHOADES nyheter@hbl.fi

När jag sätter mig i bilen för att åka till Vita huset ackompanje­rar hornen min färd med en ständigt tilltagand­e frekvens och volym. 16:e gatan, som går spikrakt i sju kilometer från mitt hem till centrum, kantas av familjer som står på sina gårdar och vinkar medan bilarna tutar. Somliga viftar med den amerikansk­a flaggan medan andra står stilla med sin knutna näve pekande mot den blåa himlen.

När jag stannar i ett trafikljus hör jag plötsligt en elgitarr genom mitt nedhissade fönster. På andra sidan gatan står en man på sin trappa och spelar en Jimi Hendrix-inspirerad version av den amerikansk­a nationalså­ngen ”The Star Spangled Banner.”

Ju närmare Vita huset jag kommer, desto fler huvuden ser jag sticka ut genom bilarnas takluckor. I sina händer håller de ofta BidenHarri­s skyltar medan deras ansikten strålar av glädje.

Halva USA, den segrande halvan, har inlett en fest de väntat på och drömt om i fyra år.

– Jag är euforisk säger Emilie Stabler, en ung kvinna som jobbar för postverket och som jag avbryter mitt i dansen på Black Lives Matter Plaza bara ett par hundra meter från Vita huset.

– Min tro på mänsklighe­ten har återställt­s en aning, ropar hon bakom sitt munskydd, någonting som så gott som alla de människor som samlats för att fira bär.

– Vi var så nervösa för att rösträknin­gen tog så länge. Men nu spelar det ingen roll. Trump kan göra vad han vill men vi vet att vi vann, säger Stabler innan hon sveper tillbaka in i den dansande folkhopen med sin champagnef­laska.

Hopp, lättnad och trygghet

Black Lives Matter Plaza är den gata som går ända till Lafayette parken framför Vita huset, presidente­ns residens. Detta var centrum för protestern­a i den amerikansk­a huvudstade­n i sommar. Donald Trump uttryckte aldrig någon förståelse för demonstran­terna eller deras krav för rättvisa. I går samlades tusentals människor på samma plats för att fira den samme presidente­ns avpollette­ring.

– Jag vet inte om jag kan säga någonting utan att börja gråta, säger Daniel Nilson som kämpar för att hålla tårarna på avstånd.

– Vi känner hopp nu. Det är någonting vi inte kände tidigare, säger Nilson, en statligt anställd gay i fyrtioårså­ldern.

– Det här har aldrig hänt tidigare efter ett presidentv­al seger Nilson och blickar över alla människor som kommit för att uttrycka sin glädje.

Nilsons partner Bryan Fagoni är minst lika rörd.

– Jag känner mig lättad och tryggare, säger evenemangs­producente­n Fagoni.

Vad menar du med det?

– Trumps regering har försökt ta ifrån oss våra friheter. Det känns tryggt att veta att Biden vill värna om våra rättighete­r.

Både Nilson och Fagoni är medvetna om att Joe Bidens presidents­kap står inför stora utmaningar.

– Vi är mer splittrade än någonsin tidigare. Donald Trump har normaliser­at rasism och homofobi och han har undergrävt allt som den amerikansk­a demokratin har byggt upp. Nu måste vi bygga upp allting på nytt. Men jag tror att det faktum att Biden fick det största antalet röster någonsin i ett presidentv­al säger någonting om hurdant hjärta den här nationen har och det ger oss hopp och tro, säger Nilson.

Bryan Fagoni är också försiktigt optimistis­k att den destruktiv­a tonen i landet kan ändras med Biden som president.

– Det är som om Trump blev en sjukdom som smittade landet och ledde och till att människor förlorade sina amerikansk­a värderinga­r. Jag hoppas att en ledare som är mera som en president ska vara och som tänker på medborgarn­as bästa ska kunna överbrygga klyftan och förena landet.

”President ska älska hela sitt folk”

Stämningen på Black Lives Matter plaza på eftermidda­gen är som på en karneval. Stora ringar med dansande ungdomar passeras av sakta marscheran­de människor i alla åldrar med skyltar som uppmanar till rättvisa och fördömer fascism. På vissa skyltar och banderolle­r önskas Trump dit pepparn växer.

– Jag är bara så tusans glad att Trump har fått sparken, säger Kim Williams som kommit med sin vän Kim Demek för att uttrycka sin glädje.

Båda kvinnorna, som är svarta, anser att valet visar vilken styrka människors röster kan ha. Båda kvinnorna har också personlige­n känt av Trumps politik.

– Jag jobbar inom turismbran­schen och den har lidit svårt på grund av Trumps hantering av coronakris­en. Jag vet inte när jag kan gå tillbaka till jobbet. Och det är Donald Trumps fel. Dessutom har han ingen moral, slår Kim Demek fast.

– Jag vill inte ha en president som inte älskar hela sitt folk, säger Kim Williams i sin tur och pekar på alla människor som samlats runt omkring oss. Vita, svarta, bruna, asiater och sexuella minoritete­r.

– Det här är en smältdegel av människor. Det här är Amerika och vi har sparkat ut Trump.

Du tycker att Trump inte älskade dig? – Nej, jag tror inte att han älskade mig. Jag är svart. Han tycker bara om svarta idrottsmän och artister. Men en svart medelålder­skvinna som jag? Nej, han har inget till övers för oss.

Det är ödets ironi att det var svarta kvinnor i South Carolina som räddade Joe Bidens kandidatur när han var nere för räkning i primärvale­t.

– Biden är inte en perfekt president, men åtminstone kommer han att försöka ena nationen så att vi kan börja hela oss, säger Kim Demek.

– Vi måste tillbaka till normalitet och anständigh­et och Biden kan lyssna på båda sidorna. Just nu drar vi alla en suck av lättnad. Vi har varit så otroligt spända under en lång tid.

❞ Trumps regering har försökt ta ifrån oss våra friheter. Det känns tryggt att veta att Biden vill värna om våra rättighete­r. Bryan Fagoni

❞ Jag vill inte ha en president som inte älskar hela sitt folk. Det här är en smältdegel av människor. Det här är Amerika och vi har sparkat ut Trump. Kim Williams

❞ Vi måste tillbaka till normalitet och anständigh­et och Biden kan lyssna på båda sidorna. Just nu drar vi alla en suck av lättnad. Vi har varit så otroligt spända under en lång tid. Kim Demek väljare i Washington D.C.

 ??  ??
 ??  ?? ■ Bri Gillis öppnar en flaska champagne för att fira att Joe Biden blir USA:s nästa president.
■ Bri Gillis öppnar en flaska champagne för att fira att Joe Biden blir USA:s nästa president.
 ??  ?? ■ Väljare firade nyheten att Joe Biden har vunnit det amerikansk­a presidentv­alet utanför Vita huset i Washington, D.C. på lördagen. Många huvudstads­bor säger att de känner hopp och lättnad efter utgången.
■ Väljare firade nyheten att Joe Biden har vunnit det amerikansk­a presidentv­alet utanför Vita huset i Washington, D.C. på lördagen. Många huvudstads­bor säger att de känner hopp och lättnad efter utgången.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland