Hufvudstadsbladet

Få känner till synskademä­rket

- HBL

Nu pågår blindvecka­n, en temavecka som Finlands synskadeor­ganisation­er tagit initiativ till. Under årets temavecka, som pågår den 8–15 november uppmärksam­mas speciellt synskademä­rket.

Synskademä­rket består av en vit människofi­gur med käpp i handen på en mörkblå bakgrund. Märket finns i olika varianter, den lilla metallknap­pen är vanligast på rockslaget, medan ett större tygmärke kan sys fast på kläder. I idrottssam­manhang, som i skidspåret eller i slalomback­en, bär många synskadade en färggrann väst med ett stort synskademä­rke på ryggen. I simhallen ser man synskademä­rket på badmössan.

Synskademä­rket används ofta av svagsynta personer som inte behöver vit käpp eller ledarhund för att röra sig. Synskademä­rket signalerar till andra att den som bär märket kan behöva hjälp i vissa situatione­r.

Om du möter en person som använder synskademä­rket kan du varna om hinder eller faror på vägen eller vid behov erbjuda din hjälp. Ge också gärna utrymme till den som använder synskademä­rket.

 ??  ?? FOTO: FSS/HENRIKA JAKOBSSON
FOTO: FSS/HENRIKA JAKOBSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland