Hufvudstadsbladet

Biden ändrar knappast handelspol­itiken

Joe Bidens seger i presidentv­alet i USA är klar, men en stor osäkerhet när det gäller den framtida handelspol­itiken finns kvar. Kina kan komma att bli mer isolerat under Biden än under Trumps tid som president.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

USA är en viktig handelspar­tner för Finland och till exempel då det gäller klimatpoli­tiken kan ett skifte i makten där ha betydelse för finländska företag. Valresulta­tet kan, enligt Jyri Häkämies, vd för Finlands näringsliv EK, också föra USA tillbaka till de internatio­nella förhandlin­gsborden till exempel hos världshand­elsorganis­ationen WTO och då det gäller andra organisati­oner.

– Handelspol­itiken är knappast ändå den nya presidente­ns första prioritet och devisen ”Amerika först” kommer nog att fortsätta att gälla, säger Häkämies.

Häkämies deltog i EK:s seminarium om USA:s oförutsägb­arhet i den globala handelspol­itiken på tisdagen. I samma seminarium deltog statsekret­erare Matti Anttonen från Utrikesmin­isteriet som påpekar att det är viktigt att skapa sig en bild av vilken riktning USA:s handelspol­itik nu tar, eftersom USA är en såpass viktig handelspar­tner för Finland.

Diskussion­en på seminariet kom ändå att handla mycket om Kina, förhålland­et mellan USA och Kina och förhålland­et mellan Kina och övriga världen. Kina är en av världens största ekonomier och även om tillväxten nu sker i högre grad på den kinesiska hemmamarkn­aden än förr så är förhålland­et mellan USA och Kina av betydelse globalt. Men Kina kan inte tvingas på knä med hjälp av handelspol­itik, anser deltagarna i seminariet.

Tidigare utrikeshan­delsminist­ern, riksdagsma­n Kai Mykkänen (Saml) understryk­er att det inte ligger i något lands intresse att tvingas välja mellan USA och Kina.

– Men det kan bli en ännu värre knut på handelspol­itiken. Trump drog ner statyer här och där, men nu kan handelspol­itiken mot Kina bli mer systematis­k och USA kan tänkas vilja ha med EU i en enad front, säger Mykkänen.

Handelspol­itiken är knappast ändå det som har första prioritet i USA efter maktskifte­t.

Delat beslutsfat­tande

På hemmaplan i USA blir det efter maktskifte­t aktuellt med nya stimulerin­gsåtgärder trots att måndagens nyhet om att ett vaccin mot corona snart kan finnas på marknaden redan i sig orsakade glädjeskut­t på börserna världen över.

Problemet i USA kan bli att kongressen är delad med en republikan­sk majoritet i senaten och en demokratis­k majoritet i representa­nthuset. Det försvårar demokrater­nas och Joe Bidens möjlighete­r att diktera en egen politik när det gäller till exempel beskattnin­gen. Mycket kräver förhandlin­gar och kompromiss­er i det läget, anser observatör­er.

”För många placerare är ändå en sådan här delad makt bästa möjliga resultat”, säger Colin Moore på Columbia Threadneed­le Investment­s i ett pressmedde­lande.

Enligt honom innebär det att makten är delad att ingen kan implemente­ra några radikalare idéer, utan att en långsiktig politik garanteras. Moore påpekar ändå att det kan finnas både vinnare och förlorare inom enskilda branscher.

 ?? FOTO: JOE RAEDLE ?? USA:s handelspol­itik kan bli mer systematis­k under Joe Biden, men riktningen förändras enligt experter knappast speciellt mycket.
FOTO: JOE RAEDLE USA:s handelspol­itik kan bli mer systematis­k under Joe Biden, men riktningen förändras enligt experter knappast speciellt mycket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland