Hufvudstadsbladet

Ljuskonst lyser upp i novembermö­rkret

- HBL

November i år känns mörkare än under tidigare höstar på grund av det allt sämre coronaläge­t i världen. För att sprida lite ljus i staden har Helsingfor­s församling­ar startat en höstkampan­j med ljuskonstv­erk.

Domkyrkans fasad kommer att belysas med ett konstverk den 11– 20 november, medan Kampens kapell är upplyst den 13–24 november. Konstverke­n syns på morgnar klockan 6–8 och kvällstid klockan 16–22.

”Domkyrkan med sin vita fasad är mer tacksam att projicera bilder på, men vi har tagit träytan på Kampens kapell i beaktande”, säger Janne Ahola på Sun Effects som har planerat ljuskonstv­erken.

Ljuskampan­jen är en indirekt fortsättni­ng på vårens nallekampa­nj, då många ställde nallebjörn­ar i sina fönster. Nu uppmanar direktör Juha Rintamäki vid kyrkliga samfälligh­eten stadsborna att ställa ljus i fönstret.

”Nu behöver vi hjälpa varandra att orka genom höstmörkre­t. Små ljuslågor i fönster bekräftar att vi kommer att klara av det här tillsamman­s”, säger Rintamäki.

Man kan också sprida foton av brinnande ljus på sociala medier, så blir stämningen varmare även där, kyrkans taggar är #tändettlju­s och #kyrkanihel­singfors.

Senare i höst kommer kyrkorna i Malm och Gårdsbacka samt kyrkparken i Hoplax att lysas upp. Den goda herdens kyrka i Baggböle får en lysande ängel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland