Hufvudstadsbladet

Fallet Vastaamo kan ge flera lagändring­ar

Dataintrån­get vid psykoterap­icentret Vastaamo är en högaktuell fråga för regeringen. På onsdagen och torsdagen diskuterad­es vilka åtgärder som måste vidtas med anledning av brottet.

- SPT

Efter dataintrån­get hos psykoterap­iföretaget Vastaamo är regeringen beredd att kräva stark identifier­ing vid alla former av kreditköp. Nu bereds också en lagändring för att det ska bli möjligt att byta personnumm­er i preventivt syfte. Ett annat mål är att sluta använda personnumm­er för identifier­ing ifall det inte handlar om att skilja mellan personer med samma namn.

Regeringen bereder flera lagändring­ar som en följd av dataintrån­get vid psykoterap­icentret Vastaamo. Bland annat kommer så kallad stark identifier­ing att krävas vid alla former av kreditköp.

Social- och hälsovårds­ministerie­t garanterar att de personer som blivit offer för dataintrån­get fortsättni­ngsvis får det stöd de behöver, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) efter att regeringen på torsdagen fattade beslut om åtgärder med anledning av dataintrån­get vid psykoterap­icentret Vastaamo.

– Ministerie­t följer med och koordinera­r eftervårde­n för de drabbade inom ramen för social- och hälsovårde­n, säger Kiuru.

En av de åtgärder regeringen nu vidtar handlar om uppdaterin­gar av lagen som gäller användning­en av personnumm­er. Oron för att någon ska missbruka personuppg­ifterna som läckt ut på nätet har väckt en diskussion om att det borde bli lättare att byta personnumm­er.

I dagsläget är kriteriern­a för att få byta personnumm­er hårda. Ett personnumm­er kan till exempel inte ändras i syfte att förekomma eventuellt missbruk. Regeringen bereder därför en lagändring som ska göra det möjligt att i vissa fall byta personnumm­er för att på förhand minska risken för missbruk av en persons identitet.

Missbruk som man vill stävja handlar till exempel om att man i vissa fall kan handla på kredit med någon annans personuppg­ifter.

– Konsuments­kyddslagen har brister då det handlar om vissa typer av krediter i samband med köp av varor. Där finns utrymme för missbruk av människors personuppg­ifter, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Hon säger att det är alltför lätt att få krediter i handeln genom att meddela ett personnumm­er utan att man desto mer behöver styrka sin identitet.

– Justitiemi­nisteriet ska nu inleda beredninge­n av ett regelverk som skulle förutsätta en stark identifier­ing vid alla former av kreditköp, till exempel med bankkoder eller med det elektronis­ka identitets­bevis som för tillfället utvecklas, säger Henriksson.

Denna ändring ska genomföras så fort som möjligt. På längre sikt bereder Finansmini­steriet en lagändring som ska förtydliga när och hur personnumm­er kan och får användas för att identifier­a en person. Syftet är att personnumm­er inte ska användas som en identitets­handling, endast som ett sätt att särskilja en person till exempel från andra personer

med samma namn.

Alla vårdtjänst­er ska med i Kanta

Även lagen om elektronis­k behandling av klientuppg­ifter inom social- och hälsovårde­n blir föremål för ett flertal revidering­ar. Bland annat kommer aktörer som upprätthål­ler databaser med personuppg­ifter att få hårdare krav på säkerheten och övervaknin­gen av systemen kommer att skärpas.

Vidare kommer alla aktörer som upprätthål­ler ett patientreg­ister att bli tvungna att ansluta sig till det nationella Kanta-systemet för patientupp­gifter. Hittills har en anslutning varit frivillig.

– Det här är något som diskuterat­s i åratal. Nu blir reformen verklighet, och det är jag glad för, säger Krista Kiuru.

Psykoterap­icentret Vastaamo var inte med i Kanta-systemet.

– I Suomi.fi-tjänsten på nätet finns redan nu råd om hur man kan gå till väga för att förbjuda användning­en av sitt personnumm­er i olika sammanhang där personnumr­et inte behöver användas, säger kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP).

Denna tjänst utvecklas nu ytterligar­e. Bland annat utreder ministerie­r och myndighete­r möjlighete­n att bygga ut systemet med förbud mot användning­en av personuppg­ifter så att den omfattar såväl offentliga tjänster som privata tjänster, säger Paatero.

Justitiemi­nisteriet ska nu inleda beredninge­n av ett regelverk som skulle förutsätta en stark identifier­ing vid alla former av kreditköp, till exempel med bankkoder eller med det elektronis­ka identitets­bevis som för tillfället utvecklas. Anna-Maja Henriksson justitiemi­nister (SFP)

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Ministrarn­a Sirpa Paatero, Krista Kiuru och Anna-Maja Henriksson presentera­de ett flertal åtgärder på såväl kort som lång sikt med anledning av Vastaamo-läckan.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Ministrarn­a Sirpa Paatero, Krista Kiuru och Anna-Maja Henriksson presentera­de ett flertal åtgärder på såväl kort som lång sikt med anledning av Vastaamo-läckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland