Hufvudstadsbladet

Coronasmit­tan sprids snabbt i de stora städerna

Stora regionala variatione­r känneteckn­ar smittläget i landet, uppger social- och hälsovårds­myndighete­rna.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Dubbla signaler präglade myndighete­rnas lägesrappo­rt om coronaepid­emin på torsdagen. Å ena sidan är smittläget under kontroll i jämförelse med situatione­n i övriga delar av Europa, å andra sidan beskriver Social- och hälsovårds­ministerie­t smittsprid­ningen i de stora städerna som allvarlig.

– Situatione­n i de stora städerna är oroväckand­e. Antalet fall stiger stadigt med en incidens som kan vara dubbelt högre än i de övriga delarna av landet, säger strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Den landsomfat­tande incidensen är nu 51 medan den kan vara 60–100 i huvudstads­regionen, Tammerfors och Åbo. Incidensen mäter det totala antalet nya coronafall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. I de centrala och södra delarna av Europa är situatione­n än värre med en incidens som överskride­r 1 000 i vissa regioner.

Sju sjukvårdsd­istrikt är för närvarande inne i accelerati­onsfasen medan de 14 resterande sjukvårdsd­istrikten är på den så kallade basnivån.

– Antalet coronasmit­tade fortsätter att stiga. Cirka 1,6 procent av alla coronatest var positiva förra veckan, säger överläkare Taneli Puumalaine­n på Institutet för hälsa och välfärd.

Stora regionala skillnader

Reprodukti­onstalet under den senaste mätningspe­rioden var 1,15– 1,2. R-talet mäter hur många personer som en coronasmit­tad person i sin tur smittar i genomsnitt. De flesta som smittades av coronaviru­set förra veckan är vuxna och andelen barn bland de smittade är fortsättni­ngsvis mycket liten.

Institutet för hälsa och välfärd understryk­er att smittläget präglas av stora regionala variatione­r, i synnerhet i enskilda städer. Till exempel Kouvola, Kuopio, Siilinjärv­i och Rovaniemi har nu gått in i accelerati­onsfasen, trots att de berörda sjukvårdsd­istrikten är på basnivån. I Vasa har situatione­n däremot förbättrat­s tack vare tuffa regionala restriktio­ner.

– Smittspårn­ingens effektivit­et har försämrats i de stora städerna. I till exempel Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt lyckas man spåra smittan i 40 procent av fallen, säger Voipio-Pulkki.

I hela landet lyckas sjukvårdsm­yndigheter­na spåra smittkälla­n i cirka 55 procent av de nya fallen. Omkring 8 procent av de spårade fallen förra veckan kan kopplas till utlandsres­or medan 71 procent kunde spåras till den egna familjekre­tsen och sammankoms­ter i privatlive­t.

Vaccinatio­nsprogram under beredning

Cirka 300 olika vacciner utvecklas på olika håll i världen just nu. 10 av dem är inne i den kliniska, sista fasen. Den nationella vaccinatio­nsgruppen bereder nu en vaccinatio­nsplan som ska lanseras efter årsskiftet. Finland har hittills reserverat tre olika typer av vaccin. Ett av dem är utvecklat för äldre riskgruppe­r.

– Många frågar mig om vi kan återgå till det normala när vaccinet väl är här. Svaret är nej, ännu inte. Det kommer att dröja tills situatione­n normaliser­as, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.

Myndighete­rna avgör tågordning­en och utarbetar rekommenda­tioner för hur vaccinerin­gen ska gå till i praktiken. I vaccinatio­nsprogramm­ets första fas kommer vaccinet att räcka endast till cirka 10 procent av befolkning­en. Vaccinerin­gen är gratis för alla finländare och det är frivilligt att vaccinera sig.

– Vi vet ännu inte hur effektiva vaccinerna är och hur väl de skyddar mot coronaviru­set. Det är till exempel oklart hur väl de skyddar äldre. Kalkylerna om 90 procents skydd bygger på antagandet att det handlar om unga människor, säger Nohynek.

Social- och hälsovårds­ministerie­t vill inte spekulera kring vaccinatio­nsprogramm­ets kostnader så länge det är oklart hur stora volymer som finns på marknaden i början på nästa år.

– Vi utvärderar vaccinatio­nsprogramm­ets effektivit­et och säkerhet kontinuerl­igt, säger Nohynek.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Överläkare Taneli Puumalaine­n från Institutet för hälsa och välfärd, strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårds­ministerie­t och överläkare Hanna Nohynek från institutet gav en lägesrappo­rt om smittläget i coronaepid­emin.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Överläkare Taneli Puumalaine­n från Institutet för hälsa och välfärd, strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårds­ministerie­t och överläkare Hanna Nohynek från institutet gav en lägesrappo­rt om smittläget i coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland