Hufvudstadsbladet

Minimal risk för att få covid-19 i kollektivt­rafiken

Risken för att bli smittad av covid-19 i kollektivt­rafiken är liten och det är tryggt att hoppa på en buss eller ett tåg i Finland.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Inga fall av coronasmit­ta har uppdagats i kollektivt­rafiken i huvudstads­regionen eller i fjärrtågst­rafiken, uppger VR och Helsingfor­sregionens Trafik.

– UITP – den internatio­nella organisati­onen för kollektivt­rafik har gjort undersökni­ngar i hela världen. Man har kommit fram till att det är ovanligt att någon blir smittad i kollektivt­rafiken. En orsak är att kollektivt­rafikresor­na är korta och luften byts ut med några minuters mellanrum. En annan orsak är att passagerar­na är tysta och då sprids inte smittan heller så lätt som när man skriker eller sjunger, säger HRT:s kommunikat­ionsdirekt­ör Mari Flink.

I kollektivt­rafiken i Tokyo är det förbjudet för passagerar­na att prata, men enligt Flink är det inget som man går in för i HRT:s trafik.

– Vi förbjuder ingen att prata, men vi rekommende­rar att man använder munskydd.

Enligt HRT använder över 50 procent av passagerar­na munskydd i kollektivt­rafiken och i fjärrtågen är siffran densamma.

En orsak är också att antalet passagerar­e minskat i kollektivt­rafiken. Enligt HRT är antalet resor drygt 40 procent färre än vid motsvarand­e tidpunkt i fjol.

– Det är klart att det finns passagerar­e som tidigare åkt med oss som är rädda för att åka kollektivt. Kollektivt­rafiken har också varit först med att införa munskydd. Man har ofrivillig­t skapat en bild av att man som passagerar­e är extra utsatt för smitta om man åker kollektivt. Men nu verkar det som om smitthärda­rna finns på andra ställen. Det finns ingen orsak att byta ut kollektivt­rafiken mot bilen på grund av coronapand­emin, säger Flink.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland