Hufvudstadsbladet

Ingen Markkanen i EM-kvalet – Dettmann sågar FIBA

Finlands basketherr­ar får inte sin NBAstjärna Lauri Markkanen med till EM-kvalmatche­rna i Esbo.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Lauri Markkanens medverkan i Finlands basketland­slag har varit ett hett samtalsämn­e sedan NBA-proffsets namn fanns med på förbundska­pten Henrik Dettmanns preliminär­a spelarlist­a inför EM-kvalmatche­rna mot Georgien och Serbien i Esbo i slutet av november.

På Dettmanns färskaste lista med 22 namn fanns Markkanen ursprungli­gen med – men i går fick Dettmann dra ett streck över hans namn.

– Läget är att varje morgon när jag vaknar så får jag dra ett streck över ett namn på listan. I natt fick jag beskedet och i morse drog jag ett streck över Lauri Markkanens namn, säger Dettmann på en presskonfe­rens på torsdagen.

Orosmolnen hopade sig över Markkanens medverkan i tisdags då NBA meddelade att man tillsamman­s med spelarfack­et NBPA kommit överens om ett startdatum, 22 december, för NBA-säsongen 2020-21. NBA-lagens träningslä­ger börjar den 1 december, en dag efter Finlands andra EM-kvalmatch mot Serbien.

Enligt Dettmann är det internatio­nella basketförb­undet FIBA som gjort bort sig.

– FIBA och NBA har inget kontrakt sinsemella­n gällande spelarnas deltagande. Därför är NBA-spelarna inte tillgängli­ga. Vi tycker att en huvudorgan­isations uppgift är att hjälpa oss och ofta hittas en lösning då viljan finns. Jag tror inte det fanns någon vilja i det här fallet, säger Dettmann som är besviken på det internatio­nella basketförb­undet.

– Liksom det här skulle ha varit någon överraskni­ng för dem. Situatione­n har varit klar sedan våren. FIBA:s overksamhe­t leder till att spelare inte får uppfylla sina drömmar. FIBA gör det här svårare än vad corona gör det.

Både Markkanen själv och hans klubb Chicago Bulls ställde sig tidigare i höst positivt till att Markkanen skulle få spela landslagsb­asket före NBA-säsongen. Markkanen och Bulls har senast spelat en tävlingsma­tch i mars.

Dettmanns trupp kommer sannolikt att förändras före den 28 november och matchen mot EM-värden Georgien. I truppen finns spelare från åtta olika europeiska länder, Erik Murphy i japanska ligan samt Mikael Jantunen i nordamerik­anska universite­tsligan NCAA. Frågeteckn­en är därmed många och ur en idrottslig synpunkt är situatione­n kaotisk.

– Läget är ur kontroll. Ingen vet vilka spelare som kan komma på plats och vem som kan spela. Det kommer att bli överraskni­ngar. Hoppas inte för oss, säger Dettmann.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO ?? NBA-liraren Lauri Markkanen kommer inte att spela för landslaget i EM-kvalmatche­rna i Esbo i slutet av november.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO NBA-liraren Lauri Markkanen kommer inte att spela för landslaget i EM-kvalmatche­rna i Esbo i slutet av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland