Hufvudstadsbladet

Rätt attityd fäller fast Frankrike

-

Finlands fotbollsla­ndslag mötte Frankrike på onsdagskvä­llen i en vänskapsma­tch. Mot experterna­s förväntnin­gar fällde Huuhkajat de regerande världsmäst­arna på bortaplan med 2-0.

Det har skrivits rubriker om segern i båda länderna. I Finland har man förundrat sig över den förbluffan­de segern och i Frankrike har man kritiserat stjärnspel­arlagets krasch mot Finland som finns på plats 55 i fotbollsra­nkingen.

Men, Finland är inte längre fotbollens ynkligaste land, framför hägrar dess första EM-tävling. (...) Vad har förändrats?

Svaret är attityd och chefsträna­ren Markku Kanerva som efter mer eller mindre misslyckad­e tränarval fått till stånd en attitydför­ändring. Efter att "Rive" blev landslagst­ränare har spelarna inte längre kommit till matcherna med en "vi gör vårt bästa och ser vart det leder"-attityd, utan för att vinna.

Kymen Sanomat

Johanna Vehkaluoto om att det ser ljust ut för finländsk fotboll.

I Bullerbysv­erige ligger skolan mitt i byn, tvärs över vägen med stort V från kyrkan. Om kyrkan är bygdens hjärta, är skolan dess lungor. Det är drömmen om det småskaliga, trygga livet på landet som får barnfamilj­er att lämna storstäder­na, och de som är uppvuxna i glesbygden att stanna kvar. Inte drömmen om sjuåringar som måste sitta två timmar om dagen på en skolbuss för att tillbringa sina dagar tillsamman­s med tusen andra i en centralsko­la. Föräldrars drömmar om en Bullerbyid­yll trumfar förvisso inte barnens rätt till en god utbildning, i fall där de två kan stå i kontrast till varandra. Men det finns inte mycket som tyder på att så skulle vara fallet. Snarare står drömmen om ett småskaligt liv mot kommunalpo­litikers dröm om en balanserad budget. Men det måste väl gå att lösa? Svenska Dagbladet Henrik Sundbom vill inte att de svenska politikern­a krossar drömmen om Bullerbyn. Estlands regering har tagits som gisslan av högerparti­et Ekres populism. Inrikespol­itiken hotar att försvaga Estlands internatio­nella ställning. Helsingin Sanomat efter inrikesmin­ister att Mart Helme bland annat ifrågasatt Joe Bidens seger i det amerikansk­a presidentv­alet.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE /LEHTIKUVA-AFP ?? Finlands Joni Kauko och Frankrikes Steven Nzonzi.
FOTO: FRANCK FIFE /LEHTIKUVA-AFP Finlands Joni Kauko och Frankrikes Steven Nzonzi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland