Hufvudstadsbladet

Västanvind­en viskar ”statskupp, inbördeskr­ig”

-

Landets ledare bestrider resultatet i ett demokratis­kt val och vägrar lämna ifrån sig makten.

Om det skulle hända i något litet land i Afrika, Sydostasie­n eller Sydamerika, skulle de flesta västerlänn­ingar avfärda ledaren som en despot. Man behöver inte ens vara insatt i detaljerna: att inte respektera folkviljan är ju själva essensen av icke-demokrati, det som konstituer­ar envälde.

Ändå är det en del som tvekar att kalla en spade för en spade i fråga om Donald Trump. Galen? Jodå. En clown? Absolut. Sexist? Populist? Lögnare? Utan vidare. Men despot? Nja, inte väl ändå ... Då jag morgonen efter det amerikansk­a valet skrev att jag hörde en diktator tala från Vita huset var det en del som tyckte att jag överdrev.

Kanske har det att göra med att sinnebilde­n av USA inte är någon obskyr bananrepub­lik, vars huvudstad man inte minns namnet på. Kanske beror det på att många förväntat sig att Trump skulle obstruera, och därför inte blev chockade? Kanske handlar det om att den fars Donald Trump bjuder också väcker en hel del munterhet, vilket gör att den inte framstår som lika obehaglig som till exempel Vladimir Putins kyligt orkestrera­de ränker.

Men nu är det dags att sluta skratta. Nog för att det ofta varit hälsosamt att skratta åt despoter, men på just den här verkar skratt inte bita särskilt bra. Och demokratih­otet kan vi naturligtv­is inte skratta bort.

USA har hållit ett demokratis­kt val och är fortfarand­e en demokrati. Men med två månader kvar till maktskifte­t visar den bortvalde ledaren med all önskvärd tydlighet att han vill diktatur.

Det finns ingen anledning att tro att Trump skiljer sig från en Putin eller en Erdoğan i någon annan bemärkelse än att han saknar verktygslå­dan för att fängsla, förgifta och förinta politiska motståndar­e. Skulle tweetar kunna mörda spårlöst vore Joe Biden en död man. Det skriver jag inte för att raljera utan för att jag på fullaste allvar tror att det är så det förhåller sig.

Det är en fasansfull tanke, men ur ett vidare historiskt perspektiv är den ändå inte särskilt anmärkning­svärd. Maktkamper på liv och död har varit normen under större delen av mänsklighe­tens historia, medan den fredliga demokratin­s historia de facto är kort och under 2000-talet blivit allt vingligare. I dessa dagar viskas ord som ”inbördeskr­ig” och ”statskupp” i rapporteri­ngen från USA.

Det finns ändå skäl att vara optimist. De demokratis­ka institutio­nerna i USA är inte knäckta. Valet genomförde­s utan större problem trots pandemi och kraftig polariseri­ng. Massmedier­na fullgjorde sin uppgift, till och med Fox News avvisade Trumps påtrycknin­gar. Twitter varningsfl­aggade hans lögner.

Men om Trump framhärdar i sin despotiska strävan sätts den demokratis­ka moralen på prov hos ett ganska litet antal personer: mäktiga partikamra­ter och medarbetar­e i första hand, i andra hand nyckelpers­oner inom rättsväsen­de, militär och polis. Om de inte består provet, är katastrofe­n ett faktum. Det finns alltför många historiska exempel.

Hittills har bara ett fåtal prominenta republikan­er gratulerat Biden till segern. Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men: Tack bröderna Bush och Mitt Romney! Alltför många andra republikan­er är än så länge en aspirerand­e diktators fega medlöpare. Liksom en oroväckand­e stor minoritet av det amerikansk­a folket.

Jo, jag tror att Donald Trump till slut kommer att lämna Vita huset. Men det krig han nu för mot demokratin sker med den brända jordens taktik och det land han lämnar efter sig är förgiftat.

 ??  ?? ”Om Trump framhärdar i sin despotiska strävan kommer den demokratis­ka moralen att sättas på prov hos ett ganska litet antal personer: mäktiga partikamra­ter och medarbetar­e i första hand, i andra hand nyckelpers­oner inom rättsväsen­de, militär och polis.”
FREDRIK SONCK
kulturchef
”Om Trump framhärdar i sin despotiska strävan kommer den demokratis­ka moralen att sättas på prov hos ett ganska litet antal personer: mäktiga partikamra­ter och medarbetar­e i första hand, i andra hand nyckelpers­oner inom rättsväsen­de, militär och polis.” FREDRIK SONCK kulturchef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland