Hufvudstadsbladet

Uppskjutet klimatmöte hotat även nästa år

Pandemin kan få långtgåend­e konsekvens­er för möjlighete­n att hålla FN:s årliga klimatmöte­n. Men alternativ­a former börjar växa fram.

- JÖRN SPOLANDER/TT

Det stora klimatmöte­t COP26 som skulle ha invigts i den skotska staden Glasgow förra veckan blev inställt på grund av pandemin. Nu kommer uppgifter om att mötet kanske inte kan hållas som planerat nästa år heller, rapportera­r Sky News.

– Vi hoppas kunna hålla vissa delar av mötet i fysisk form, men ser samtidigt framför oss att det till mycket stor del kommer att äga rum på nätet. Det beror till stor del på hur det går att bekämpa pandemin, säger den skotska miljöpolit­ikern Roseanna Cunningham till Sky News.

Avlutat kapitel

Johan Rockström, professor i miljöveten­skap och chef för Potsdamins­titutet för klimatfors­kning i Berlin, har tidigare sagt till TT att det naturligtv­is var en besvikelse att årets möte inte kan hållas som planerat – men att det i praktiken inte behöver vara så allvarligt. Kanske är det dags att omvärdera synen på stora möten, menar han.

– Jag ser inte att vi kommer att vilja samla 40 000 människor fysiskt på samma ställe igen, dit alla flyger. Det är passé. Det är ett kapitel som vi nu har avslutat i mänsklighe­tens historia, att ha den typen av förhandlin­gsmöten, säger Rockström till TT.

Liksom Cunningham ser han framför sig en blandning av fysiska och virtuella möten.

– Det kommer definitivt att vara fysiskt, men kanske mer i en hybridform. Att man har en distribuer­ad modell med gruppering­ar som kanske sitter i olika delar av världen och interagera­r, säger Rockström.

Många alternativ

Klimatarbe­tet och klimatförh­andlingarn­a har redan flyttat ut på nätet i allt större omfattning. Just nu pågår till exempel mötet Race to Zero Dialogues, där forskare, företag, politiker och representa­nter för civilsamhä­llet diskuterar klimatfråg­an. Det anordnas av Storbritan­nien i samarbete med FN.

I slutet av månaden arrangeras Climate Dialogues av FN:s klimatkonv­ention, ett forum för fortsatta förhandlin­gar inom Parisavtal­et. Och på Parisavtal­ets femårsdag, den 12 december i år, hålls ytterligar­e ett nätbaserat möte. Då finns stora förväntnin­gar på att världens länder ska presentera uppdaterad­e klimatlöft­en för hur de ska sänka sina utsläpp av växthusgas­er – så att den globala uppvärmnin­gen kan hållas till högst två grader över förindustr­iell nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland