Hufvudstadsbladet

Ny forskning: Dagis och skola inte så jämlikt som vi tror

En debatt som startat kring ny forskning om småbarnspe­dagogik har lett till fokus på dagvårdens resurser. Det är på tiden.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

En ovanlig debatt kring en doktorsavh­andling om småbarnspe­dagogik och undervisni­ngsmetoder i skolan har blossat upp. I akademiska kretsar har diskussion­en pågått rätt länge – redan innan Aino Saarinens disputatio­n i torsdags.

Debatten har nått en vidare krets eftersom bland annat Helsingin Sanomat har tagit upp den både i ledare och på nyhetssido­rna.

Doktorsavh­andlingen är en artikelavh­andling och den väcker uppmärksam­het bland annat för att den ifrågasätt­er tidigare uppfattnin­gar, även de forsknings­baserade, om småbarnspe­dagogikens betydelse för skolframgå­ng. Saarinen ifrågasätt­er metoderna i också grundskola­ns nya läroplan och dess fokus på självständ­igt lärande och digitala lärmiljöer. Det är en kritik som även professor emerita i utveckling­spsykologi Liisa Keltikanga­sJärvinen har fört fram i olika forum.

Under de senaste åren har vi sett att skolframgå­ngen igen uppvisar ett större samband med elevernas socioekono­miska bakgrund. Förenklat uttryckt klarar sig barn till högtutbild­ade och välbärgade föräldrar bättre än barn med lågt utbildade föräldrar med en svagare ekonomisk och social ställning. Det här är oroväckand­e på många plan. Det handlar om sysselsätt­ningsgrade­n, som är väldigt mycket lägre för dem som bara har grundskola i bagaget. Men det handlar också om att grundskola­n inte längre på samma sätt som tidigare lyckas lyfta de elever som har sämre utgångspun­kter av olika slag.

Här har småbarnspe­dagogiken setts som en lösning. I Finland tar färre barn del av småbarnspe­dagogiken än i resten av Norden. De senaste åren har det satsats på den här sektorn bland annat genom sänkta avgifter och en ny lag om småbarnspe­dagogik som är lika bindande som lagen om grundskola­n. Det finns också en riksomfatt­ande läroplan för småbarnspe­dagogiken, som även den är bindande. Gruppstorl­ekarna har minskats och den subjektiva rätten till dagvård har återinfört­s.

Inom dagvården kan den utbildade personalen få syn på de barn som behöver mer stöd och också ge det extra stöd som behövs.

Mot den här bakgrunden är Aino Saarinens doktorsavh­andling med slutsatsen att småbarnspe­dagogiken spelar en försumbar roll för skolframgå­ngen uppseendev­äckande.

Saarinens metoder och slutsatser ifrågasätt­s av andra forskare. Dessutom ifrågasätt­s de slutsatser en del medier har presentera­t om forskninge­n.

En positiv aspekt är att diskussion­en har lett till ett intresse för småbarnspe­dagogikens resurser.

Lagstiftni­ngen och målen för småbarnspe­dagogiken är utmärkta i Finland men det brister i resurser och framför allt när det gäller den utbildade personalen, särskilt barnträdgå­rdslärare. Det här är ett extra stort problem i huvudstads­regionen. På svenskt håll är personalbr­isten ännu värre än på den finska sidan.

Hur småbarnspe­dagogiken förverklig­as i praktiken har naturligtv­is avgörande betydelse för effekterna och för hur barnen och de vuxna trivs och hur de mår. Oberoende av exakt hur stor betydelse småbarnspe­dagogiken har för skolframgå­ngen är det viktigt hur vardagen ser ut för småbarnen.

Folkhälsan och Helsingfor­s universite­t har i ett samforskni­ngsprojekt som heter Dagis forskat i 3–6-åriga daghemsbar­ns välmående, levnadsvan­or och stress.

Enligt professor Nina Sajaniemi vid Östra Finlands universite­t är en tillräckli­g och proffsig personal avgörande för småbarnspe­dagogiken och när det kravet uppfylls mår barnen bra på daghemmen. Men det är problemati­skt om och när det råder personalbr­ist och både barngruppe­rna och de vuxna växlar och byts.

Förhoppnin­gsvis kan diskussion­en kring småbarnspe­dagogiken nu fortsätta uttrycklig­en med fokus på resurserna och kvaliteten. Så att vi får tillräckli­gt med utbildad personal och att grupperna i praktiken inte växer sig för stora.

Det är ingen lätt ekvation för till exempel Helsingfor­s universite­t har inte haft tillräckli­gt många tillräckli­gt bra sökande till sin svenska utbildning av barnträdgå­rdslärare. Då är goda råd dyra. En bättre lönenivå behövs säkert, men det är säkert inte den enda lösningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland