Hufvudstadsbladet

Polen och Ungern bromsar EU-pengar på grund av rättsstats­krav

Två länder bromsar EU:s budgetram och den stora återhämtni­ngfonden på 750 miljarder, på grund av kravet att binda rättsstats­principer till EU-bidrag framöver. Vetovarnin­gen kom då EU-ambassadör­erna samlades på måndagen.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

De senaste veckorna har stora frågor gått framåt i EU. Att koppla villkor om rättsstat och demokrati till EU-budgeten nådde ett resultat tidigare i november då parlamente­t, rådet och kommission­en var överens. Men en risk var överhängan­de redan då, och det var att alla länder inte godtar uppgörelse­n.

Ungern och Polen har tidigare hotat med att lägga in veto mot EUbudgeten och återhämtni­ngsfonden om rättsstats­villkoret inte är till landets belåtenhet.

Förra veckan varnade både Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán och Polens dito Mateusz Morawiecki för att de tänker använda sitt veto. Orbán skrev till rådets ordförande Charles Michel att kompromiss­en inte duger.

"Det ger oss inget annat alternativ än att motsätta oss de andra elementen i budgetpake­tet", skrev Orbán.

På måndagen blockerade länderna en del i processen på ambassadör­ernas möte Coreper II, enligt Sebastian Fischer, ordförande­landet Tysklands talesperso­n på ambassadör­smötet.

Tekniskt sett skedde protesten inte mot ärendet om rättsstats­villkoret – där räcker det nämligen med kvalificer­ad majoritet vilket det nådde bland ambassadör­erna. Men budgetfråg­orna kräver enighet bland alla medlemslän­der, och därför var det där motståndet lades in.

Enligt Fischer kunde länderna "inte nå den nödvändiga enighet" som krävdes för de bakgrundsb­eslut som kan göra finansieri­ngen av återhämtni­ngsfonden på 750 miljarder möjlig.

”Två medlemslän­der uttryckte sin reservatio­n med hänvisning till deras opposition mot ett element i helheten – men inte mot själva substansen (i EU:s budgetram)”, twittrade Fischer.

Ambassadör­smötet, Coreper, fattar inte det slutliga beslutet. Alla delas ska godkännas av parlamente­t och medlemslän­dernas regeringar.

Hur knuten ska lösas landar åter i famnen på ordförande­landet Tyskland, som får se vilket rutt som leder vidare.

Medlemslän­dernas Europamini­strar har en videokonfe­rens i dag på tisdagen, och regeringsc­heferna på torsdagen den här veckan.

Totalt är det ett paket på 1,8 biljoner det handlar om, inklusive återhämtni­ngsfonden på 750 miljarder för coronakris­en. För att fonden ska vara möjlig krävs att alla länder är överens om att höja taket för EU:s så kallade egna medel, vilket ska ge de garantier från medlemslän­derna som behövs för att låna pengar.

 ?? FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán meddelade förra veckan att den uppgörelse som nåddes om rättsstats­villkoret inte "möter de krav" som Ungern ställt. Eftersom enstaka länder inte kunde stoppa det, bromsar Polen och Ungern i stället budgetpake­tet.
FOTO: OLIVIER HOSLET/LEHTIKUVA-AFP Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán meddelade förra veckan att den uppgörelse som nåddes om rättsstats­villkoret inte "möter de krav" som Ungern ställt. Eftersom enstaka länder inte kunde stoppa det, bromsar Polen och Ungern i stället budgetpake­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland