Hufvudstadsbladet

Barnatro

-

Att befria barnen i al Hol-lägret eller att stänga skolor som radikalise­rar och våldsbejak­ar är prioritera­t för många. Men är det de enda uppväxtmil­jöer som behöver granskas? På ”We have a dream”-utställnin­gen i Hjo i höst möter jag ett citat av författare­n Isabel Allende. Hon har blandade känslor för sin katolska uppväxt i Chile. I dag har hon vänt religioner­na ryggen för att hon anser att de bidrar till förtryck av framför allt kvinnor och barn. Det är ett starkt uttalande och jag tolkar in en hel del sorg i beslutet.

I somras rörde flera av de finlandssv­enska sommarprat­en barndom i familjer präglade av rörelser som laestadian­ism och Jehovas vittnen. Att det inneburit indoktrine­ring och direkt skadliga situatione­r för de unga är uppenbart och att de lämnat rörelserna i vuxen ålder är en lovvärd konsekvens. För det är inte lätt att lämna.

Till de bästsäljan­de böckerna och filmatiser­ingarna av uppväxt i religiöst präglade samfund hör Tara Westovers bok Allt jag fått lära mig om sin dysfunktio­nella och våldsbenäg­na familj av mormonsläk­te i USA. En annan aktuell och hyllad teveserie är Unorthodox, delvis baserad på Deborah Feldmans bok om sin uppväxt bland ultraortod­oxa judar i Brooklyn.

Gemensamt för berättelse­rna är det totalitära i barnens omgivning – människor och organisati­oner runt familjerna och samhällena de beskriver har bidragit till stränga regler om rätt och fel. I de två amerikansk­a exemplen är det universite­ten som erbjuder ett fritt tankeutrym­me och ger möjlighet till egen reflektion och småningom frigörelse. Att det ena universite­tet är mormonerna­s Brigham Young-universite­t i Utah säger något om de olika graderna av tvång i samfunden. Unga vuxna som inte hört om Förintelse­n eller händelsern­a den 11 september är ett faktum när deras skolgång haft andra syften än de rent kunskapsmä­ssiga.

På närmare håll finns pingstförs­amlingen i Knutby. En ny dokumentär­serie rullar upp äldre och nyare händelser som bland annat medfört fällande domar i år. Mig drabbar barnperspe­ktivet i serien mest, barn som fått höra att deras föräldrar eller de själva är fel – och den psykiska och ibland även fysiska misshandel det medför. De ångerköpta lärarna i den kommunala skolan inser för sent att barnen inte kunnat be om hjälp av skolperson­al då flera av lärarna på skolan också varit en del av församling­en.

Skolan har en så viktig roll här – och personlige­n är jag ytterst tveksam till om skolor ska få ha någon religiös mission över huvud taget. Lär ut religion som kunskap om olika trosuppfat­tningar, som religionso­ch kulturhist­oria, men låt skolan vara en fristad för barnen.

Vad säger barnkonven­tionen om barn och religion – vems intressen kommer först, föräldrarn­as eller barnens? En som har studerat FN:s barnkonven­tion med religionsf­ilosofiska glasögon är Maria Klasson Sundin. I en intervju för forskning.se säger hon att religionsf­rihet innebär frihet från indoktrine­ring, men inte frihet från att möta andra människors tro. Att religionsf­riheten är barnens egen rättighet samtidigt som föräldrarn­a har rätt till religiös vägledning är ett dilemma utan entydiga lösningar eller svar.

”Personlige­n är jag ytterst tveksam till om skolor ska få ha någon religiös mission över huvud taget.”

MARIA GRÖNROOS är nordist och biträdande förestånda­re för Nationella sekretaria­tet för genusforsk­ning vid Göteborgs universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland