Hufvudstadsbladet

Bostäder planeras på kulturhist­oriskt värdefull plats i Esbo

Nya bostadshus invid en värdefull kulturmilj­ö i Esbo centrum. Esbo stadsfullm­äktige klubbade igenom en plan som innebär att bostäder byggs för 400 invånare mitt emot kyrkan och begravning­splatsen.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Esbo stadsfullm­äktige har godkänt detaljplan­en för ett nytt bostadsomr­åde i Esbo centrum. Detaljplan­en har inte i ett tidigare skede väckt motstånd, men på fullmäktig­emötet fanns det en del ledamöter som tvivlade på planerna.

Ett nytt bostadsomr­åde med terrasshus i sex våningar planeras i Esbo mitt emot kyrkan och begravning­splatsen. Bostäder ska byggas för 400 invånare. Tomterna på detaljplan­eområdet ägs av staden, Esbo församling­ar, privatpers­oner och Trafikleds­verket.

Planeringe­n av området började 2015, men när detaljplan­eförslaget nådde stadsstyre­lsen i oktober stötte det på patrull, vilket också återspegla­de sig i fullmäktig­e. De gröna föreslog att förslaget till detaljplan skulle återremitt­eras med hänvisning till att bostadshus­en är för skrymmande i en värdefull kulturmilj­ö. De grönas förslag förlorade omröstning­en med 18–52.

Fullmäktig­e godkände ändå en kläm där man önskar att husen passar in i kulturmilj­ön och att de placeras så långt som möjligt från åstranden.

På området finns nu fyra småhus från 1940-talet och Esbo frivilliga brandkårsh­us som byggdes på 1960-talet. På Prästgårds­vägen finns tre småhus från början av 1900-talet som används av olika organisati­oner. Byggnadern­a är skyddade. Detaljplan­eområdet är 8,5 hektar stort.

 ?? FOTO: HBL/ARKIV ?? Invid den kulturhist­oriskt värdefulla miljön vid Esbo å ska ett nytt bostadsomr­åde resa sig för 400 invånare.
FOTO: HBL/ARKIV Invid den kulturhist­oriskt värdefulla miljön vid Esbo å ska ett nytt bostadsomr­åde resa sig för 400 invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland