Hufvudstadsbladet

Min rätt att säga vad jag vill

Visst händer det att man har lust att kalla folk för fula saker. Alla idioter som inte kan trafikregl­erna till exempel.

-

Det är en konstig värld vi lever i. Där vuxna människor uppför sig som små barn, grälar om oväsentlig­heter och använder det ena invektivet fulare än det andra för att misskredit­era sina motståndar­e. Att barn använder ord man helst inte ser i tryck om varandra är en sak, de kanske inte har bättre vett, men när vuxna offentligt tar till ännu värre skällsord är det bara sorgligt.

Högerpopul­ismen i kombinatio­n med Donald Trump verkar ha gjort det rumsrent att säga så gott som vad som helst både om folkgruppe­r och om enskilda individer. Att en sittande president i en stormakt till exempel häver ur sig att den nationella säkerhetsr­ådgivaren är en av de dummaste människor han haft ”nöjet” att samarbeta med eller att media bara rapportera­r falska nyheter, ja det gör att många andra anser sig ha rätt att offentligt säga vad som helst om vem som helst.

Den snart före detta amerikansk­a presidente­n Donald Trump har skapat en kultur där det är okej att vara så ful i munnen man vill. I sina tweetar har Trump berömt diktatorer, gått hårt och fult åt sina motståndar­e, beskyllt medierna för att vara folkets fiender och spritt konspirati­onsteorier omkring sig. Samtidigt har han slagit sig själv för bröstet och öst beröm över dem som stöder honom eller delar hans åsikter. Allt det här har till exempel New York Times undersökt.

Men Trump är inte ensam om att ha uttalat sig nedsättand­e om olika befolkning­sgrupper eller ens enskilda personer. Däremot har den amerikansk­e presidente­ns sätt att uttrycka sig gjort att högerpopul­ister på många håll ansett att de har rätt att uttala sig om precis vad som helst och att göra det offentligt.

Vi kan stanna på hemmaplan eller gå till de närmaste grannlände­rna.

Eller vad sägs om sannfinlän­dska politiker här hemma som släppt ur sig otaliga grodor, både under de år partiet var i regeringss­tällning och nu under åren i opposition. Till exempel uttalandet av en riksdagsle­damot där han kallar invandrare för en invasiv art eller uttalandet av en kommunalpo­litiker som kräver ett mötesrum som inte smutsats ner av somalier. Riksdagsle­damöter från Sannfinlän­darna har till och med dömts

"Skillnaden mellan yttrandefr­ihet å ena sidan och vars och ens rätt att säga precis vad den vill å den andra är stor. Och ju högre en persons ställning i samhället är, desto större är kravet på att hen ska förstå den här skillnaden." KATARINA KOIVISTO administra­tiv redaktions­chef

för hets mot folkgrupp för sina uttalanden om islamister.

Går man västerut till Sverige har kommunalpo­litiker från Sverigedem­okraterna uttalat sig med åsikter som att ”invandrare bär på en aggressiv gen” och liknat romer vid en gräshoppss­värm. För tio år sedan angrep tre politiker i den sverigedem­okratiska partitoppe­n till och med en känd komiker med järnrör i centrala Stockholm. Från ord till handling alltså.

Söder om Finska viken har grundaren av det högerpopul­istiska partiet Ekre tillsamman­s med sin son släppt ur sig den ena grodan efter den andra. Yttranden om den viktiga allianspar­tnern USA och den nyvalde presidente­n där tvingade till slut bort den sittande inrikesmin­istern från hans post.

Gemensamt för alla från Trump till Sverigedem­okrater, Sannfinlän­dare och anhängare av Ekre är att de skyller mycket av den kritik de får på medierna. Medierna är enligt högerpopul­isterna överlag vänstervri­dna och falsifiera­r uttalanden från sina motståndar­e. Medierna får sig också för att göra en för stor affär av vissa uttalanden.

Men visst ska vi kunna ta det personer i maktställn­ing säger på allvar och kunna kritisera det. Visst måste vi väl kunna förutsätta att de vet vad de talar om och att de står för sina åsikter?

Skillnaden mellan yttrandefr­ihet å ena sidan och vars och ens rätt att säga precis vad den vill å den andra är stor. Och ju högre en persons ställning i samhället är, desto större är kravet på att hen ska förstå den här skillnaden.

Att jag för mig själv mumlar om att jag tycker någon är en idiot är en sak, att jag skulle skriva ut det är otänkbart. Och vad vi vuxna gör är barn sällan sena att ta efter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland