Hufvudstadsbladet

Höjden av dubbelmora­l

”Antidopnin­gsarbetet i de stora sportligor­na i USA är ett skämt. Det är ingen hemlighet.”

- MARCUS LINDQVIST

USA inför en sträng antidopnin­gslag, som dock inte inkluderar de stora proffsligo­rna i Nordamerik­a.

Det är förstås inte unikt att USA vill skipa sin egen rättvisa världen över, men det senaste beslutet som senaten tog kommer att ha en stor inverkan på idrottsvär­lden. Den nya Rodtjenkov­lagen saknar bara Donald Trumps signatur för att träda i kraft.

Då kan vem som helst som är inblandad i dopning i internatio­nella idrottseve­nemang med amerikansk­a deltagare bli åtalad i USA. Straffet kan bli upp till en miljon dollar i böter eller 10 års fängelse, fast idrottare ska inte bli åtalade, utan bara tränare, funktionär­er, idrottsled­are och motsvarand­e personal. Rimligt?

Det tycker inte internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada, som befarar att Rodtjenkov­lagen kommer att underminer­a Wadas auktoritet, leda till överlappni­ngar i antidopnin­gsarbetet, och inte minst avskräcka potentiell­a visselblås­are från att skvallra. Wada fruktar också att andra länder kommer att reagera genom att stifta egna antidopnin­gslagar som kan drabba andra länders idrottsutö­vare.

Rodtjenkov­lagen har fått sitt namn efter Grigorij Rodtjenkov, den ryska antidopnin­gschefen som avslöjade den ryska dopningssk­andalen i Sotji, och var en direkt reaktion på den ryska dopningshä­rvan. Med hjälp av Rodtjenkov­lagen vill USA skydda amerikansk­a idrottare, företag och innehavare av tv-rättighete­r för de ekonomiska följderna av en dopningsko­nspiration. Liknande lagstiftni­ng har använts för att väcka åtal mot korrumpera­de fotbollspa­mpar i mutskandal­erna kring internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa.

Det finns en del positivt med Rodtjenkov­lagen, bland annat underlätta­r den informatio­nsutbytet mellan olika myndighete­r i USA, vilket kan göra antidopnin­gsarbetet effektivar­e. Många dopningssk­andaler har blivit avslöjade tack vare myndighets­arbete.

USA har ofta poserat som en moralisk förebild när det gäller dopning. USADA:s chef Travis Tygart har gått hårt ut mot Wada för att låta Ryssland komma för lätt undan. Han anklagar Wada för dubbelmora­l.

– De vill inte förstå den. De spelar bara till stor del ett politiskt spel för jag tror att de är allvarligt bekymrade över att lagen faktiskt rensar upp idrotten till stor del runtom i världen. Och det gör det obekvämt för några av deras vänner, säger Tygart enligt Washington Post.

Det är sant att Wada har haft mycket tålamod med Ryssland. Säkert inte minst för att internatio­nella olympiska kommittén IOK haft ett enormt inflytande i Wadas beslut. Wadas nya befogenhet­er gav dock möjlighete­n att besluta om att avstänga Ryssland från internatio­nella evenemang i fyra år.

Det är dock obestridli­gt att USA också spelar en dubbelroll. I det ursprungli­ga lagförslag­et omnämndes också de profession­ella sportligor­na i USA, NBA, NFL, NHL och MLB, samt även de i praktiken profession­ella universite­tsligorna. De har strukits, givetvis, för det fanns aldrig en chans att myndighete­rna i USA skulle ge sig in i en kamp med mångmiljar­dindustrie­rna om en sådan detalj som dopning.

Antidopnin­gsarbetet i de stora sportligor­na i USA är ett skämt. Det är ingen hemlighet. Då framstår det nog som löjligt att USA vill införa stränga straff för dopning i internatio­nella idrottseve­nemang, men fortsättni­ngsvis ser mellan fingrarna då det gäller proffsligo­rna, fast det rör sig om betydligt större summor.

Lönar sig också för den stora publiken att minnas. Dopningsfa­ll i OS skapar stora rubriker, men i NHL leder ett positivt dopningste­st närmast till en smäll på fingrarna, fast det kräver förstås enorm otur att åka fast i de sporadiska dopningste­sterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland